Pihenő

A kulcsszó a türelem

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó rovata
author
Vasárnap

2021. július 8. 08:32

Vasárnap
- Fotó: pixabay

Azért, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amely kihat rá. Sorozatunkban ezeket tekintjük át, hogy a párkapcsolati nehézségeket megértsük, és javulást érjünk el.


 

Kitágult a világ, ezáltal olyan lehetőségek állnak az emberek előtt, mint még soha. Tanulhatunk külföldi iskolákban, vállalhatunk munkát messzi országokban, segíthetünk távoli nemzeteknek az oktatásban, az egészségügyben és számos egyéb területen. Virágkorát éli a külföldi önkéntes munka. Van ennek bármilyen hatása a párkapcsolatokra? Erre igyekszem válaszolni.

Az önkéntes külföldi munka egy szuper önismereti lehetőség, személyiségfejlődés. Megismerhetjük magunkat új oldalunkról, hogyan tudunk érvényesülni idegen terepen, milyen a problémamegoldó képességünk, a kommunikációnk, ezáltal fejlődni fog a jellemünk, mi magunk is színesebbé, rugalmasabbá, erősebbé válhatunk. Ha párkapcsolatban élünk, akkor ez a jellemfejlődés megterhelheti a köztünk lévő köteléket. Amellett, hogy ez esetenként hosszú-hosszú hónapokra fizikailag is eltávolít a kedvesünktől, az elfejlődés lehetőségét is magában hordozza. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Hívjuk segítségül a képzelőerőnket! A pár egyik tagja éli tovább a megszokott életét: munka – bevásárlás – háztartás, esetleg gyermeknevelés – a család látogatása, hivatali ügyek – egy-egy hétvégén kis kirándulás. Minden folyik a megszokott mederben. Mi történik ezalatt a másik féllel? Ő távoli helyeken, egzotikus vidéken új embereket, kollégákat, új kultúrákat, új gondolkodásmódokat ismer meg. Tele lehet élménnyel, kalanddal. Biztos, hogy olykor kihívásokkal néz szembe, de a megoldásukkal fejlődik és gazdagodik a személyisége. Észrevesszük már, hogy hol tud elcsúszni ez a történet? Nem akkor, amikor külön vannak. A probléma akkor jelentkezhet, amikor véget ér az önkéntes munka, és újból egy háztartásban, együtt igyekeznek élni. A világot látott tag valószínűleg túl szűknek érezheti a hazai kereteket, hiszen izgalmakhoz, folyamatos kreatív problémamegoldáshoz edződött a külföldi tevékenység alatt. Esetleg rádöbbenhet, hogy már megváltozott az elképzelése az igazi társról, amit a meglévő párja nem tud betölteni. Nehézség lehet az is, ha az otthon maradt fél ragaszkodik a bevált sémákhoz, megoldásokhoz, míg a világot járt partner már újszerű praktikákat akar alkalmazni, mert tanult valami mást, amit megfelelőbbnek tart. Ezek az apró konfliktusok elidegeníthetik a pár tagjait, érezhetik úgy, hogy már nem mozognak egy hullámhosszon, már „mindenről” más véleményük van. Mi a megoldás? Jó előre, még a külföldi út előtt tudatosítani kell ezt a jövőbeni, de nagyon is reális veszélyt! Készüljenek fel a várható buktatókra, és tegyenek meg mindent, hogy minél jobban belevonják a társukat abba a világba, amiből az kimarad: a távollevőt a hétköznapi helyzetekbe, az otthon maradót a kalandokba, a kihívásokba. Így nem távolodnak el egymástól annyira. Hazatérés után pedig a kulcsszó a türelem. Nem könnyű visszazökkenni a hétköznapokba, újra felvenni azok tempóját, megszokni újra az akár évtizedek óta ismert embereket. Adjunk egymásnak időt, legyünk türelmesek egymással! És nem utolsósorban, bár az önkéntes munka a világ másik végén nagyon vonzó lehet, nem árt átgondolni a lehetséges buktatókat!

Napsütéses, szép napokat kívánok kedves Olvasóimnak!


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/27. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pénz euró

30 év alatt hétszeresére nőtt az átlagfizetés Szlovákiában

rendelő

Kiürülhetnek az orvosi rendelők

4200 eurót dobott ki az ablakon egy kelet-szlovákiai nyugdíjas – csalók áldozata lett

Hatalmas összegekkel húzták le idén a csalók a szlovák nyugdíjasokat

A megfigyelések leállítását, Snowden védelmét követelik Hongkongban

Hűséget fogadott Putyinnak Edward Snowden

sör k

Elképesztő mértékben drágult a sör

Az Európai Unió a Nobel-békedíj idei kitüntetettje

Az EU szerint fel kell gyorsítani az orosz gázfüggőségtől való elszakadást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.