Pihenő

A fogadalmak időpontja

Az időnek a valóságban nincs tagozódása, az új hó, új esztendő kezdete nem jár mennydörgéssel vagy trombitaharsogással, és még az új évszázad beköszöntésekor is csak mi, emberek lövöldözünk, és kongatjuk a harangokat.
author
Horváth Bianka

2022. január 14. 11:41

Vasárnap
- Fotó: Unsplash

Azt mondják az optimista azért várja az év utolsó napjának, utolsó estéjén azt a legutolsó percet, hogy az új év elkezdődjön, a pesszimista pedig azért, hogy megbizonyosodjon róla, az óév végérvényesen elmúlt. Ki dönti el azonban, hogy mikor ér véget a régi, és mikor kezdődik az új? Hogy mikor engedjük el régi szokásainkat és emlékeinket? Hogy mikor válunk ellenállóvá a világ változásaival szemben? Ha kedves Olvasóink is hasonló kérdéseken törik a fejüket, így, január második felében meg kell mondanunk, le kell írnunk, hogy bizony nincsenek egyedül!

Az elmúlt két esztendő a bizonytalanság és az állandó változás jegyében telt. Nem csak elhittük, de valamennyien a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy valóban minden megtörténhet egyik pillanatról a másikra. Hogy ami reggel még igaz volt, az estére már teljesen új megvilágításba került. Csoda, hogy ilyen körülmények között józanok tudtunk maradni!

 

Ha az ember a pillanatnak él, az ejtőernyős szabadesés szórakozás. Csak akkor válik nyomasztóvá, ha az ember azzal is törődni kezd, hogy mi lesz a következő pillanatban.

Aztán eljött a január is, és bizony nehéz ellenállni a kísértésnek így újrakezdéskor, hogy a múlt év problémáit a szőnyeg alá söpörjük. Ezért sem teszek fogadalmakat. Úgy gondolom, ha az embernek változnia és változtatnia kell valamit az életén, akkor arra nem az évfordulók a legalkalmasabb időpontok. Részemről a február 1. ugyanúgy megteszi, mint a január 1. A világon sok olyan dolog van, mely felett nincsen hatalmunk: földrengések, árvizek, a napestig ismételt valóságshow-k a televíziók kék derengésében... De a döntés sokszor a mi kezünkben van, ha az újrakezdés lehetőségéről van szó. Nincs felkavaróbb és megnyugtatóbb érzés, mint tudni ezt.

Azt mondják, hogy mindenkinek három hasonmása kószál a világban, de a hasonlóság csak a külsőtökben mutatkozik meg. Nyilván vannak dolgok, amiket nem tudsz megcsinálni, és olyanok is, melyek távol állnak tőled. De nem merni nem ugyanaz, mint nem tudni. Ne halogass! Ha valamit mondani akarsz, akkor mondd ki! Ha kíváncsi vagy, kérdezz! Ha úgy érzed, menned kell, vedd nyakadba a világot! Felnőtt emberként van az a rossz szokásunk, hogy állandóan magunk mögé, a múltba nézünk, vagy a jövőért aggódunk. Pedig élni teljes erővel, legyőzve a lehetőségeink határait, keresztülmenni megpróbáltatásokon, városokon és országokon, győzelmeken és vereségeken…, mennyivel jobban, szebben hangzik. A VasárnapLélek is erről szól. Fogadalmak helyett az újrakezdésről, a változtatás lehetőségéről, a pillanatok tudatos megéléséről. Kezdjünk neki együtt!

 

Horváth Bianka

 

Néha épp annyi bátorság kell ahhoz, hogy maradj, mint hogy elmenj.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/2. számában jelent meg a Lélek mellékletben!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara elnöke csütörtökön 190 névjegyet adott át a kormányhivatalban. Ezek olyan tanárok adatait tartalmazzák, akik a rossz bérezési feltételek miatt kénytelenek voltak elhagyni a tanári pályát.

A tanárok nemcsak a diákoknak, hanem a kormánynak is kiállították a bizonyítványt

időjárás meleg

Akkor a szárazság Szlovákiában, hogy már van, ahol korlátozzák az ivóvíz használatát

tt

A válságstáb ismét maszkhordást tanácsol

időjárás meleg

Megdőlt a júniusi országos melegrekord

Gúta

Indulnak a régóta várt Gúta környéki útfelújítások

Robert Kaliňák Robert Fico

Fico és Kaliňák a főügyészhez fordult az ellenük zajló eljárás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.