A férfiak és a takarítás

munkamegosztás

Ablaktisztítás, porszívózás, mosás, mosogatás – női vagy férfimunka? Ez talán nem egy háztartásban képezi vita tárgyát, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a modern párkapcsolatokban már nem ismerik ezt a fajta megkülönböztetést. S hogy az otthoni takarítás ne legyen vita tárgya a többi pár számára sem, olvassuk el, mit tanácsol a német Urte Paaßen háztartási közgazdásza és a tisztítási technika területén világpiac-vezető Kärcher szakemberei.

1. Osszuk el egyenlően a munkát. Jó ötlet kideríteni, mely feladatokat végzi szívesebben a partner. Egy felmérés szerint a férfiak kevésbé kedvelik a fürdőszoba-takarítást, mint a nők. Ezzel szemben az ablaktisztítás a nők körében népszerűtlenebb, mint a férfiak között. A házimunka felosztása olyan döntés, melyet minden párnak magának kell meghoznia. Ha bizonyos feladatok mindkét fél számára ugyanolyan kellemetlenek, lehet ezeket hetente váltogatni, vagy pl. pénzfeldobással dönteni.

2. Van legalább egy dolog, melyben férfiak és nők egyetértenek a házimunkával kapcsolatban: 65%-uk nem szeret takarítani, de szükséges rosszként tekint rá. Minél gyorsabban elvégezzük a munkát, annál jobb. A megfelelő háztartási gépek segíthetnek ebben. Egy modern padlótisztító készülék például értékes időt takarít meg, mivel egyes típusok porszívóznak és fel is törölnek egyidejűleg. Megfelelő termékkel gyorsabb és szórakoztató is lehet a munka.

3. A megfelelő eszközön kívül a közösen végzett munka is növelheti a takarítás élvezetét. Ha hétvégenként együtt raknak rendet, és teszik tisztává a lakást, a párok motiválhatják egymást. A jó összehangolás és a csapatmunka gyors és alapos eredményeket biztosít: amint az egyikünk alaposan tetőtől talpig letörölte a bútorok felületét, a másik eltávolíthatja a koszt egy porszívóval. Ezzel a rendszerrel az otthoni takarítás sokkal gyorsabb és alaposabb is lesz.

A gyerekek és a házimunka

Kutatások bizonyítják, hogy jót tesz a gyerekek önállóságának, önbizalmának, ha a szülők bevonják őket a napi tennivalókba. Ezek a közös otthoni tevékenységek természetes fejlődést biztosítanak a gyerekek számára, egyúttal hozzájárulnak a pozitív családi légkör kialakításához is.

fé, about.com

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?