A Cogito a világjárvány idején sem maradt el

archívum

Lezárult a pozsonyi Duna utcai gimnázium által meghirdetett országos esszéíró verseny, a Cogito: a zsűri pontozott, a szervezők összesítettek és díjakat osztottak.

Az iskolánk által 17 évvel ezelőtt útjára indított esszéíró verseny megszervezésétől a világjárvány az idén sem tántorította el a szervezők csapatát, ugyanolyan lelkesedéssel álltunk neki a meghirdetésének, a témák összeállításának, mint a „boldog pandémiamentes időkben”. A motiváció, a belső építkezés jegyében telik a 2021–22-es tanév a Duna utcán: hogyan buzdítsa – diák és tanár – egymást a közel másfél évig tartó távoktatás után, miként tudunk újra egymásra hangolódni, kilépni „a csigaházainkból”, újra bízni, hinni magunkban, a másikban, a jövőben. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy esszéíró versenyünk történetében másodszor érjük el a 40-es számot, vagyis ennyi esszé, szöveg születik a 14–16 éves szlovákiai magyar iskolát látogató kamaszok gondolataiból.

Teher alatt nő

Teher alatt nő a pálma, vagy a verseny lovaknak való? – tettük fel az első témában a kérdést, melyre 12-en válaszoltak. Leginkább a második cím, a Lélekmankók ragadta meg a fiatal szövegalkotók fantáziáját – 16-an választották, ebből is látszik, hogy nemcsak a test sérül, szorul olykor ápolásra, hanem a lélek is, sőt talán még több gondoskodást, pátyolgatást igényel. Nem véletlen, hogy a hány lelket számlál egy-egy település kifejezésben sem a test szerepel, vagy hogy az emberi élet a lélek kilehelésével ér véget, szóval, lelkünket is gyakran meg kell támogatni mankóval. Vége a világnak, ha fogynak a lájkok? – kérdeztük a fiataloktól a Figyelemkoldusok című témában. Csak a lájkokra érdemes figyelni, vagy inkább a környezetünkben élők szavára, véleményére adni, meghallgatni szülőt, nagyszülőt, barátot, tanárt, lelkészt? – erre válaszoltak 7-en. A negyedik téma sikeredett a leglíraibbra, itt szárnyaltak leginkább a tollat ragadó diákok, szám szerint 5-en: sokakra igaz, hogy ha mélyre viszik, még magasabbra szárnyal.

A háromtagú zsűri számára feladták a versenyzők a leckét, több héten keresztül biztosították az egyre hosszabbodó estékre a programot Cs. Liszka Györgyi (a Vasárnap főszerkesztője), Bolemant Éva (a Pozsonyi Kifli alapítója, coach) és Szemet Edit (a Pátria rádió szerkesztője, pszichológus) számára, akik szerint a lécet ismét feljebb rakták a diákok, a színvonal emelkedett, a mi szívünk pedig repes az örömtől, mert egy újabb sikeres Cogito-évad van mögöttünk.

Kikhez csenget be a postás az oklevéllel és a díjakkal?

Természetesen az egyes témák győzteseihez:

1. téma: Teher alatt nő a pálma, vagy a verseny lovaknak való?

Koráb Laura, Mihályfa (Michal na Ostrove)

2. téma: Lélekmankók

Korpás Johanna, Boldogfa (Boldog) 

3. téma: Figyelemkoldusok

Vörös Zsófia, Dunaradvány (Radvaň nad Dunajom)

4. téma: Ha mélyre visznek, még magasabbra szárnyalok

Kiss Réka, a verseny abszolút és a kategória győztese is egyben, Gúta (Kolárovo)

Vasárnap-díj: Molnár Krisztina Ildikó, Vágfarkasd (Vlčany)

 

A győzteseknek szívből gratulálunk, és egyben minden résztvevőt az írás, az alkotás folytatására biztatunk, mivel ígérjük, hogy jövőre ismét kopogtatunk új témákkal, mert a Cogito volt, van és lesz – remélve, hogy a jövendő győztesekkel már személyesen is kezet szoríthatunk!

A szerző a pozsonyi Duna utcai gimnázium igazgatóhelyettese

Érdekes

Kedves Olvasóink, Kedves Esszéíró Fiatalok!

A Vasárnap, mint minden évben, most is külön megajándékozza a nyerteseket, és folyamatosan leközli a győztes pályamunkák után azokat is, amelyeket a szerkesztőség a legjobbaknak ítélt. Egyrészt, hogy büszkélkedhessenek ifjú gondolkodóikkal azok az iskolák, települések, ahová valók, másrészt viszont, hogy ösztönözzük azokat, akik eddig nem írtak, vagy bátortalanok ahhoz, hogy műveikkel akár egy ilyen versenyen pályázzanak.

Érdemes hát írni, és érdemes nyomon követni a Vasárnapot!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?