Pihenő

A beszélgetés fontosságáról

Azért, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amely kihat rá. Sorozatunkban ezeket tekintjük át, hogy a párkapcsolati nehézségeket megértsük, és javulást érjünk el.
Vasárnap

2020. szeptember 16. 14:19

e

Régebbi cikkeimben már írtam a karantén hatásáról, most kicsit mélyebben szeretném körbejárni azt, hogyan tudunk közeledni a párunkhoz a bezártság alatt.

A koronavírus miatt hozott intézkedések új helyzetet teremtettek: a családokban teljesen felborult az addig megszokott életritmus, munkamegosztás, időbeosztás. Az összezártságban több időt töltenek együtt a család tagjai, jobban egymásra vannak utalva. Ezek a változások alaposan próbára tehetik mindannyiunk türelmét és alkalmazkodóképességét.

Először is a rohanó életvitelnek köszönhetően elenyésző időt töltünk együtt a családtagjainkkal: aggasztóan keveset beszélgetünk a párunkkal és a gyermekeinkkel igazán fontos, mély témákról, álmokról, vágyakról, célokról, a világról alkotott képünkről, örömeinkről és csalódásainkról. Ez a rohanás most a járvány miatti intézkedések hatására talán csökkent, időt kaptunk ajándékba: együtt tölthető időt. Ám a megszokott helyzeten nem könnyű változtatni. Több pártól hallottam, hogy nem tudnak egymással mit kezdeni, csak kerülgetik egymást, nem tudnak nyitni egymás felé, a túl régóta bezárt ajtók bizony nem tárulnak fel varázsütésre.

A legfontosabb tanácsom: korlátozzuk az internethasználatot, a facebookozást és a tévézést. Ezek időrabló tevékenységek. Gondoljuk át, és mérlegeljük, hogy a barátainkkal, a baráti társaságunkkal mennyi időt töltünk. Alapszabály: ez se menjen a párkapcsolat rovására! Az így felszabadult időben építsük a kapcsolatunkat! Hogyan? BESZÉLGETÉSSEL. Engedjük meg, hogy az érzéseinkről, problémáinkról beszéljünk, legyünk figyelmes hallgatók, belekotyogás nélkül! Nem biztos, hogy olyat hallunk, ami jólesik, de ennek ellenére legyünk erősek, és értő fülekkel hallgassuk meg a másikat! Érdeklődjünk a párunk véleménye iránt, kérdezzünk bátran!

Miről lehet beszélgetni? Gyakorlatilag mindenről. Vannak rázós és kevésbé rázós témák. Utóbbi lehet a gyerekkori emlékek felelevenítése, kedvenc könyvek, filmek, sorozatok felidézése, családi anekdoták, vicces történetek elmesélése. A nehéz témák közé tartozik, de mindenképp sort kell rá keríteni, a párkapcsolatunkról, az érzéseinkről, a vágyainkról való beszélgetés. Mi a párunk véleménye, hogy működik ez a kapcsolat? Mennyire érzi magát boldognak? Min szeretne változtatni? Mi érintette őt érzékenyen, fájdalmasan? Mit gondol rólam mint társról? Mennyire elégedett velem? Tudom, ezek már problémás kérdések. Ne rettenjünk meg attól, ha a párunk az első ilyen próbálkozás után a fejünkre borítja az elmúlt tíz év minden konfliktusát. A hosszú ideje halmozódó ellentéteknek egyszer ki kell szabadulniuk. Tisztázni kell őket, kibeszélni, megtisztítani a terepet, hogy utána megújult alapokra tudjuk helyezni a kapcsolatunkat. Higgyék el nekem, a befektetett idő és energia meg fog térülni.

Jó beszélgetést és boldogságos őszi napokat kívánok minden kedves Olvasómnak!

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó rovata

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Balázsovits Lajos

Cannes többször ünnepelte őt

vv

Kisiklott egy tehervonat Nagylévárdnál

eső illusztráció

Esős hétfő vár ránk

Krascsenits

Krascsenits Dávid profi triatlonosként is tovább akar fejlődni

vakcina

Téma a VASÁRNAPBAN: Influenzás vagyok, vagy koronás?

Haj új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában

Tizenhárman meghaltak, 702-vel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.