Pihenő

A beszélgetés fontosságáról

Azért, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amely kihat rá. Sorozatunkban ezeket tekintjük át, hogy a párkapcsolati nehézségeket megértsük, és javulást érjünk el.
Vasárnap

2020. szeptember 16. 14:19

e

Régebbi cikkeimben már írtam a karantén hatásáról, most kicsit mélyebben szeretném körbejárni azt, hogyan tudunk közeledni a párunkhoz a bezártság alatt.

A koronavírus miatt hozott intézkedések új helyzetet teremtettek: a családokban teljesen felborult az addig megszokott életritmus, munkamegosztás, időbeosztás. Az összezártságban több időt töltenek együtt a család tagjai, jobban egymásra vannak utalva. Ezek a változások alaposan próbára tehetik mindannyiunk türelmét és alkalmazkodóképességét.

Először is a rohanó életvitelnek köszönhetően elenyésző időt töltünk együtt a családtagjainkkal: aggasztóan keveset beszélgetünk a párunkkal és a gyermekeinkkel igazán fontos, mély témákról, álmokról, vágyakról, célokról, a világról alkotott képünkről, örömeinkről és csalódásainkról. Ez a rohanás most a járvány miatti intézkedések hatására talán csökkent, időt kaptunk ajándékba: együtt tölthető időt. Ám a megszokott helyzeten nem könnyű változtatni. Több pártól hallottam, hogy nem tudnak egymással mit kezdeni, csak kerülgetik egymást, nem tudnak nyitni egymás felé, a túl régóta bezárt ajtók bizony nem tárulnak fel varázsütésre.

A legfontosabb tanácsom: korlátozzuk az internethasználatot, a facebookozást és a tévézést. Ezek időrabló tevékenységek. Gondoljuk át, és mérlegeljük, hogy a barátainkkal, a baráti társaságunkkal mennyi időt töltünk. Alapszabály: ez se menjen a párkapcsolat rovására! Az így felszabadult időben építsük a kapcsolatunkat! Hogyan? BESZÉLGETÉSSEL. Engedjük meg, hogy az érzéseinkről, problémáinkról beszéljünk, legyünk figyelmes hallgatók, belekotyogás nélkül! Nem biztos, hogy olyat hallunk, ami jólesik, de ennek ellenére legyünk erősek, és értő fülekkel hallgassuk meg a másikat! Érdeklődjünk a párunk véleménye iránt, kérdezzünk bátran!

Miről lehet beszélgetni? Gyakorlatilag mindenről. Vannak rázós és kevésbé rázós témák. Utóbbi lehet a gyerekkori emlékek felelevenítése, kedvenc könyvek, filmek, sorozatok felidézése, családi anekdoták, vicces történetek elmesélése. A nehéz témák közé tartozik, de mindenképp sort kell rá keríteni, a párkapcsolatunkról, az érzéseinkről, a vágyainkról való beszélgetés. Mi a párunk véleménye, hogy működik ez a kapcsolat? Mennyire érzi magát boldognak? Min szeretne változtatni? Mi érintette őt érzékenyen, fájdalmasan? Mit gondol rólam mint társról? Mennyire elégedett velem? Tudom, ezek már problémás kérdések. Ne rettenjünk meg attól, ha a párunk az első ilyen próbálkozás után a fejünkre borítja az elmúlt tíz év minden konfliktusát. A hosszú ideje halmozódó ellentéteknek egyszer ki kell szabadulniuk. Tisztázni kell őket, kibeszélni, megtisztítani a terepet, hogy utána megújult alapokra tudjuk helyezni a kapcsolatunkat. Higgyék el nekem, a befektetett idő és energia meg fog térülni.

Jó beszélgetést és boldogságos őszi napokat kívánok minden kedves Olvasómnak!

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó rovata

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kalinák

Összefoglaltuk Ficóék megfigyelési botrányának részleteit

A Szövetség tegnap tárgyalt a kulturális tárcával a közmédiára (RTVS) vonatkozó törvény módosításáról⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Napirendre kerül a Csemadok-törvény, a Szövetség több nemzetiségi adást szeretne

koronavírus-vakcina
Frissítve

Az 55 éven felüliek már jelentkezhetnek a harmadik oltásra

Sorento

GALÉRIA: Miért ez a legdrágább Sorento?

Felgyorsítaná az értékelési folyamatot a megyei önkormányzat (A Nagyszombat Megyei Önkormányzat felvétele)

Félmillió euró a régiófejlesztésre Nagyszombat megyében

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.