Pihenő

A 230 éves légi iskola

230 évvel ezelőtt nyílt meg az első magyar iskola, 60 éve épült fel az új. A két kerek évfordulóról emlékeztek meg Légen.
Somogyi Katalin

2021. július 19. 12:15

Vasárnap
Kép Dömötör Zsuzsa, Somogyi Katalin

Nem valószínű, hogy sok olyan magyar tanítási nyelvű intézmény van Szlovákiában, amely 230 éves múltra tekinthet vissza, mint amilyen a légi Benyovszky Rudolf nevét viselő alapiskola. Bár gróf Benyovszky Rudolf a jóval híresebb Benyovszky Móric madagaszkári király egyenes ágú leszármazottja, édesanyja révén a dédunokája volt, nem ez a rokonság adta az apropóját, hogy az iskolát 2016-ban róla nevezték el. A grófot, aki a légi kastély ura volt, a mai napig tisztelet övezi a faluban, nagyra értékelik filantróp mivoltát. Bár méltatlan körülmények között volt kénytelen leélni élete utolsó éveit, mindvégig hirdette az oktatás fontosságát. Szívesen foglalkozott fiatalokkal, lehetőségeihez mérten támogatta is tanulásukban. Élete követendő példa a mai ember számára is.

1791 májusában az első magyar nyelvű osztály azzal a szándékkal nyílt meg, hogy »oskolázza« a falu gyerekeit, és az akkori plébánia egyik termében kapott helyet. Az első iskolamester Máté Imre, az órarendben írás, olvasás és beszélgetés szerepelt. Ez utóbbi tantárgy nem más, mint a gyakorlati életre való nevelés. Tartalmazta ugyanúgy a vallási példabeszédeket, mint az olyan egyszerű számolási feladatokat, amelyekre a falu emberének élete során szüksége volt” – mondta az ünnepi megemlékezés nyitó beszédében Csiba Lídia igazgatónő. Ezekben az években a tanítás csupán a téli hónapokban zajlott, mivel tavasztól őszig minden apró munkás kézre szükség volt a földeken. Az 1902-es új iskolarendszer bevezetéséig tizenhárom iskolamester oskolázta, tanította, nevelte a légi gyerekeket, közülük Mészáros István volt a legkitartóbb, 35 éven át több generációt indított útjára. Ahogyan nőtt a falu, növekedett a diákok létszáma is, már nem volt elég a plébánia épülete, így három helyen is folyt a tanítás. Magyar osztályok nyíltak Légen kívül Szászon és Előpatonyban. Végül az ötvenes évek végén megszületett a döntés egy új iskola építéséről, amely másfél millió koronás beruházással el is készült, és az 1960–61-es tanévben megnyitotta kapuit. Az építkezésben a tanárok, szülők és a diákok is részt vettek, több mint 16 ezer órát dolgoztak társadalmi munkában.

Szitási Ferenc légi polgármester egy idézettel kezdte beszédét: „Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája.” Majd méltatta és megköszönte a pedagógusok önfeláldozó munkáját, egyúttal ígéretet tett, hogy az önkormányzat továbbra is minden téren segíteni és támogatni fogja a magyar iskola működését.

Az ünnepélyes megemlékezésen Galgóczi Rudolf esperes is felszólalt, aki a nemzeti öntudat megőrzésére és ápolására szólította fel az egybegyűlteket. Megható pillanat volt a néhai igazgató, Janák Gyula felszólalása, aki mint elmondta, „az egyedüli ember vagyok most itt, aki még ismerte a gróf urat.” Méltatta Benyovszky Rudolf jótékonyságát, valamint hogy a tanítás, a tanulás lehetőségét tartotta mindig a legfontosabbnak az ifjúság számára.

Galéria
Vasárnap
Vasárnap
Vasárnap
Vasárnap
+3

Csiba Lídia igazgatónő elmondta 2012 óta 90–100 között mozog a diákok létszáma. „Erre büszkék vagyunk, mert vagy 10 éve állandó. Bár a hetvenes években volt olyan, amikor 300-nál is több diákunk volt, elégedettek vagyunk ezzel a stabil számmal.” Az ünnepély része volt A mi iskolánk elnevezésű rajzverseny kiértékelése is, amelybe a 98 tanuló közül 76 nevezett be. Valamennyi rajza ki van állítva az iskola bejárati csarnokában, ahol megtekinthető az a kiállítás is, amely felöleli az iskola 230 éves történetét.

Somogyi Katalin

A szerző az Új Szó munkatársa

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/28. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lengyel tábor

Újra felfedezett erőd a Kárpátokban, magyar történelmi szálakkal

benzinkút k

Jó hír az autósoknak: hamarosan jelentősen csökken az üzemanyagok ára!

olajvezeték

Nem érkezik kőolaj Szlovákiába, már öt napja szünetel a szállítás

baleset k

TRAGÉDIA: Meghalt egy vétlen sofőr, miután nekihajtott egy Mercedes

euró pénz

Párnahuzatba csomagolva dobott ki 17 ezer eurót a csalónak a szemetesbe, mert azt hitte, ki akarják rabolni

gyorshajtás audi

179-cel repesztett az Audi-sofőr, zsebből kifizette a büntetést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.