5 tipp, hogyan osszuk be jól az időnket

szotyola

A jó időbeosztás nemcsak a sikeres és tartalmas élet jellemzője, hanem a szervezett és tervezett életé is. Az előre megtervezett időbeosztással sokkal professzionálisabban hatunk a munkaerőpiacon: az ebből adódó pontosság, precizitás mindenkor gyümölcsöző lehet.

1. Legyen pontos, előre meghatározott napirendünk! A jó időbeosztás többek közt abban rejlik, hogy a nap elején többé-kevésbé tudjuk, mit szeretnénk elérni, elvégezni az előttünk álló órákban. Nincs is annál jobb érzés, ha a teendőlistán kipipáljuk a már elvégzett feladatokat. A napirend kialakításánál klasszikus hiba lehet, hogy túlzsúfoljuk, túlszervezzük a napunkat. Az aktív tevékenységek közé feltétlenül iktassuk be a szüneteket is!

 

2. Csökkentsük a közösségimédia-használatot! Elgondolkodtató lehet, hogy ha nem jól gazdálkodunk az időnkkel, az közösségi média használata napi két-három órát emészt fel az életünkből. Egyebek mellett Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus hangsúlyozza A siker tervezhető könyvében, hogy ugyan látszatra ingyenesek ezek az alkalmazások, fontos tudatosítani, hogy az életidőnkkel fizetünk nem kis árat.

 

3. Gondoljuk át az alvásidőt! Az alvásidő csökkentése legyen átgondolt folyamat következménye: mielőtt drasztikusan megváltoztatnánk napirendünket, először mérjük fel, valóban szükséges-e redukálni az alvást. Ha igen, arra azért mindképp ügyeljünk, mennyi alvásidőt igényel a szervezetünk a feltöltődéshez, a nap valamennyi tevékenységének elvégzéséhez.

 

4. Irányítsuk át a feladatokat, amelyeket más is el tud végezni! Az előttünk álló elvégzendő teendők bizonyos hányada átirányítható. Ha a hét elején azt látjuk, nem bírjuk a terhelést, kérjünk segítséget. Ha időgazdálkodással kapcsolatban szeretnénk változtatni az életünkön, ez az egyik legfontosabb lépés, ugyanakkor családtagjainknak is módot adunk a segítségnyújtás, a szolidaritás, a munkamegosztás jó érzésének megtapasztalására.

 

5. Mondjunk nemet! A nemet mondás képessége idővel nemcsak luxusigénnyé, hanem létszükségletté is válhat. Ha úgy érezzük, valaki nagyon visszaél a mi segítségnyújtásra, szolidaritásra, munkamegosztásra való készségünkkel, akkor érdemes gyakorolni a visszautasítást. A válaszadás előtt azonban mindig mérjük fel, mennyit időt is venne el az életünkből az adott feladat. Mert amúgy meg: segíteni jó!

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/5. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?