Pihenő

5 tipp, hogyan motiváljuk magunkat

Az elmúlt napok, hetek után nehéz lehet újra rávennünk magunkat a munkára. A motiváció hiánya általános jelenség lehet olyan élethelyzetben, amikor újra fel kell vennünk a ritmust, rá kell hangolódnunk feladatainkra, tevékenységeinkre. Mutatjuk, hogyan lehet egyszerűbb az újrakezdés.
Récsei Noémi

2021. január 14. 15:56

5 tipp, hogyan motiváljuk magunkat
Kép Canva

1. Keressünk kapcsolódási pontokat! Érdemes olyan motiváló dolgot, például irodalmat, művészeti alkotást választanunk, amely valamilyen módon követi az aktuális élethelyzetünket. Számos életvezetéssel kapcsolatos könyv, filmművészeti alkotás nemcsak segíthet megtalálni a motivációnkat, hanem viszonyítási pont is lehet. Kapcsolódási pont lehet továbbá olyan személy is, akinek élete motiválóan hat ránk, akire felnézünk, s aki elérhető a számunkra. Bátran kérjünk tőle tanácsot, tegyük fel neki kérdéseinket.

2. Elkeseredés helyett tekintsünk erre az időszakra átmenetiként: ha lehetőségeink megengedik, fogjuk fel úgy ezeket a napokat, hogy már csak pár nap van hátra, s jön egy ötlet, jön egy pillanat, amely segíteni fog a fantáziánk szárnyalásában, tevékenységeink kibontakozásában.

3. Próbálkozzunk a Pomodoro-technikával! Ez a népszerű időgazdálkodási technika abban segíthet bennünket, hogy jól tudjunk gazdálkodni az időnkkel, s megtanuljunk időre végezni feladatainkkal. A technika lényege abban áll, hogy – akár motivációvesztéskor – kizárólag huszonöt percet áldozunk egy-egy tevékenység elvégzésére. Az a szabály, hogy semmilyen más tevékenységre nem összpontosulhat a figyelem, csak arra az egyre, így arra „kényszerítjük” magunkat, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legjobbat hozzuk ki magunkból. Amennyiben ez az idő nem elegendő a feladat elvégzésére, szünetekkel elválasztva megtöbbszörözhetjük a huszonöt perces intervallumot.

4. Éljünk a mának! Érdemes úgy élni, alkotni és elvégezni a tevékenységeinket, hogy az egy napra betervezett teendőknek mindig a végére érjünk, így kevesebb frusztrációnak leszünk kitéve. A feladatokat, amelyek elvégezhetőek a kijelölt napon, ne csúsztassuk át a következőre. Az előző pontban javasolt technikával ötvözve rendkívül sikeres eredményt érhetünk el.

5. Tartsunk szünetet! A tevékenységek közti szünet nemcsak időnként, hanem minden tevékenység után jár, így azzal ösztönözhetjük magunkat, hogy egy nehezebb feladat elvégzését követően pihenőre számíthatunk. A szünetek beiktatása valamennyi feladatunkra jótékonyan hat, hiszen szellemi munka alatt és után felfrissül az elme, fizikai aktivitás után pedig erőt nyerünk a következő tevékenységünkre.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/2. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Krajčí: Javul a járványhelyzet, februártól talán már enyhítetünk a szigorításokon

Gáti Norbert

Telt ház van a királyhelmeci kórház Covid-osztályán, sokan oxigénre szorulnak

Komáromban ilyen kétnyelvű tanúsítványt osztanak ⋌(sziakomarom.sk)

Kétnyelvű tanúsítvány járhat a teszt után

ddd

Na megállj, te rusnya vírus!

Ismert márkák mögé bújnak a csalók

Kerülje ezeket a csaló e-shopokat! Mutatunk csaknem 90 oldalt, ahonnan ne rendeljen!

kutya korona

Napokig várta beteg gazdáját a kórház előtt egy kutya Törökországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.