5 tipp, hogy felvidítsd a nagymamát

szotyolazo

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a nagymamák hatvanhárom egész hét százaléka rendszeresen szomorkodik. Íme néhány tipp, hogyan aranyozzuk be a nyarukat.

1. Látogatással. Nincs hatékonyabb ötlet a nagymamahangulat-javítás terén, mint egy jól irányzott unokalátogatás. Hatoljunk be nagyszüleink hajlékába, köszöntsük széles mosollyal idősödő hozzátartozóinkat, és amikor megkérdezik, mi látogatásunk célja, mondjuk azt, hogy semmi különös, csak beszélgetni jöttünk, és megkérdezni, hogy vannak, hogy vagytok (kinél a magázós, kinél a tegezős formula használatával). Ennek aztán a nagymama nagyon fog örülni, hiszen olyankor a legjobb beszélgetni, amikor nincs is miről.

2. Régi slágerekkel. Ehhez a tipphez előny, ha valaki tud hangszeren játszani. Ha tud, vigye el hangszerét a nagymamához, és adjon elő néhány régi magyar slágert. Jaj, de jó a habos sütemény, Esztike, János legyen, fenn a János-hegyen, Jaj cica eszem azt a…, Énmellettem elaludni nem lehet, Bocsássa meg nekem a világ, A 46-os sárga villamoson, meg hasonlókat. Ha nincs hangszer, videómegosztóról is lehet. Közben érdemes figyelni az apró jeleket, a nagymama ugyanis kétféleképp reagálhat a kezdeményezésre. Vagy ad egy kis pénzt, hogy a produkciót folytassuk, vagy ad egy kis pénzt, hogy hagyjuk abba.

3. Szilvás gombóccal. Nagyon szereti a nagymama, ha szilvás gombóc készítésére kap megbízást, mert ez annak manifesztációja, hogy unokái a szilvás gombócát szeretik. Amikor azt kérdezi, mivel kérjük, mondjuk azt, hogy mivel imádjuk, ha azt kérdezi, mennyit, mondjuk, hogy sokat, és ha nem kérdez semmit, kérjük meg, hogy mesélje el a történetet az emberről, aki állandóan szilvás gombócért könyörgött a feleségének, az meg olyan sokat csinált neki, hogy hetekig azt ették, mert még az ágyak alatt is az volt. Persze, a fahéj meg a porcukor ne maradjon ki.

4. Vidd el kirándulni! Bár a nagymamában pont az a jó, hogy mindig otthon van, néha azért ő is elmenne kirándulni. Még akkor is, ha soha nem mondja. Válasszunk egy szimpatikus belföldi úti célt, ültessük be a nagymamát az autóba, és száz kilométeres körzetben látogassunk meg valami nevezetességet. Túl hosszú útra ne induljunk, mert az kényelmetlen lehet a nagymamának. Olyan helyre menjünk, ahol a nagymama már járt, így el tudja mondani, milyen emlékek fűzik az adott településhez, és össze tudja hasonlítani, milyen volt a helyszín évtizedekkel ezelőtt, amikor ő itt járt, és milyen most, miután kiépült az infrastruktúra. Ha a nagymama kérdezi, hol is van az az infrastruktúra, mondjuk, hogy most épp nem látni, mert eltakarják a fák.

5. Képeslappal. Ha valami távoli országban rekedtünk a vírushelyzet és egyéb teendőink miatt, képeslappal tudjuk feljavítani a nagymama kedélyállapotát. Vegyünk egy szatyor képeslapot a helyi nevezetességekről, aztán naponta adjunk fel egyet a nagymamának címezve. Például. „Drága Nagymama! Igaz, hogy tegnap is írtam, meg azelőtt is, de nem szeretném, hogy anélkül múljon el nap, hogy képeslapot kapsz tőlem. Itt az idő változékony, napközben sokat esik, de este néha kisüt a nap, és akkor mindenki kimegy fagyizni. A pénz nem sok, de igyekszünk beosztani. Én járok dolgozni, Levente főz. Anyunak mondd, hogy ne nézze annyit a tévét! Puszilom a papát is! Sok ölelés: Győzi.”

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/30. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!