Pihenő

5 ledöntött szobor

A szobordöntés és -csonkítás a történelem során elkerülhetetlen volt. Ahogy jött egy új rendszer, képviselői próbálták eltüntetni az előző jelképeit. Nemcsak a politikában, az egyházban is jelen volt a szobormásítás.
Mayer-Ázsoth Réka

2020. augusztus 4. 09:45

szotyolazo

1. Mária Terézia-emlékmű

A pozsonyi emlékmű a valamikori koronázási dombon, a mai Ľudovít Štúr téren állt. Fadrusz János egyik legjelentősebb alkotását csupán 24 évig láthatták a pozsonyiak. Mária Terézia kétszeres életnagyságú alakját és a mellette álló magyar vitézeket 1921-ben csehszlovák légiósok darabokra zúzták. Helyére a hetvenes években Ľudovít Štúr szobra került. 2011-ben kezdeményezés indult, hogy újra Mária Terézia szobra legyen a téren, de a városvezetés elutasította. (Kép Fortepan/Schermann Ákos)

2. Hősök tere

Mária Terézia nemcsak Pozsonyból tűnt el. A második világháborúban a budapesti Hősök terét bombatalálat érte, ami magával vitte Mária Terézia, Ferenc József és II. Lipót szobrát. Mert valamikor ők is helyet kaptak a magyar királyi szobrok között. Végül a kommunista rendszer alatt az összes Habsburg uralkodót lecserélték, helyüket Bocskai István, Bethlen Gábor, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos szobra vette át. (Kép Fortepan/Schwimmer János)

3. Sztálin-szobor

Egy másik rendszer másik szobra is darabokra lett törve. Ennek érdekessége, hogy még javában a rendszer alatt. A budapesti 56-os forradalom egyik szimbóluma volt Sztálin ledöntése. Egyébként ez a szobor csupán öt évig állt, véglegesen csak 1953. május elsejére készült el, három év múlva pedig már csak a csizmák maradtak a talapzaton. Helyére 2006-ban egy 56-os emlékmű került. (Kép Fortepan/Nagy Gyula)

4. Szaddám szobra

Hasonlóan, a forradalom hevében döntötték le az egykori iraki elnök, Szaddám Husszein bagdadi szobrát is. 2003-ban, mikor az amerikaiak megérkeztek felszabadítani az országot, egy helyi kalapácsot ragadott, és nekiesett a monumentális szobornak, hamarosan tömegek csatlakoztak hozzá. Erről az újkori szobordöntésről már videófelvétel is készült. Ezen pedig jól látszik, hogy több a külföldi tudósító, mint a helyi forradalmár.

5. IX. Piusz

Dan Brown nagy sikerű Angyalok és Démonok című regényében szó van arról, hogy IX. Piusz pápa egy kalapáccsal megcsonkította az összes olyan vatikáni szobrot, amelyik pucér volt, a férfiak nemi szerve helyére pedig fügefalevél került. Ez a történet azonban csak félig igaz. A boldoggá avatott pápa nem kasztrálta a szobrokat, csupán elrendelte, hogy a kényes részeket takarják el a levéllel. Később próbálták ezeket eltávolítani, de úgy nagyobb kárt tettek volna a szobrokban.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/31. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Balázsovits Lajos

Cannes többször ünnepelte őt

vv

Kisiklott egy tehervonat Nagylévárdnál

eső illusztráció

Esős hétfő vár ránk

Krascsenits

Krascsenits Dávid profi triatlonosként is tovább akar fejlődni

vakcina

Téma a VASÁRNAPBAN: Influenzás vagyok, vagy koronás?

Haj új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában

Tizenhárman meghaltak, 702-vel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.