Pihenő

5 dal, amely még feljebb dobja a nyarad

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk a fajsúlyos mondanivalóval spékelt nyári slágerek felvonultatását. Íme, néhány melódia, amely segít, hogy az élet napos oldalának figyelése közben se kapjunk napszúrást.
Veres István

2021. július 23. 08:59

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

1. Majdnem dán. Az egyetlen szlovákiai magyar formáció által jegyzett dal a válogatásban, ezért is soroltuk az elejére. A Jutott neki nevű együttes műve, amely a 90-es évek második felében indult, és azóta is elhúzódó virágkorát éli. Először Vérkonzerv című szerzeményüket akartuk beválogatni, de aztán meggondoltuk magunkat, az embereknek ugyanis pozitív üzenetekre van szükségük ezekben a vészterhes időkben. „Jó nekem, hogy fotogén vagyok. Nincs rákom, de van egy kutyám...” – szólnak a dal kezdősorai.

 

2. Homeopátia. Ha már szóba került a gyógyulás, megkerülhetetlen a Homeopátia. A méltán híres Zuboly együttes szerzeményéről van szó. Ágoston Béla és zenésztársai nem riadnak vissza a jól ismert magyar dallamok feldolgozásától, de a még ismertebb külföldi dallamok honosításában is alkottak már maradandót. A Homeopátia is egy népi ihletésű dal, amelyben jól megfér egymás mellett a szaxofon, a rap, és Pamela Anderson. Legtöbbet idézett sorai: „Kar a karé, láb a lábé, láb a karé, karalábé!”

 

3. Csujó. Az előző válogatásban már szerepelt a szerzője. Dé:Nash-ről van szó, akit joggal tartanak korunk egyik legsármosabb és legőszintébb magyar előadójának. Amellett, hogy érzékenyen nyúl a társadalmi témákhoz, klipjei sem mentesek a járulékos mondanivalótól. Csujó című dala egy búsuló szívű elvált fiatalemberről szól, aki felmegy Budára, hogy új asszonyt keressen. Sok viszontagság és mellényúlás után megtapasztalja, milyen korunk Budapestje, és kerek perec kimondja, hogy ki tehető ezért felelőssé. „Mivé lett ez a város, Karácsony, te vagy a sáros! Nóta!”

 

4. Apokalyptickej pták. Az apokalipszis madara lehetne a címe, ha magyarra szeretnénk fordítani. Értjük viszont így is, ráadásul ez egy olyan dal, amelynek dallamvilága már az első hallgatásnál olyan ügyesen képes befészkelni magát a fülünkbe, hogy a szövegre már igazából nem is vagyunk kíváncsiak. A legendás cseh underground-banda, a Plastic People of the Universe gyártmánya 1978-ból, szövege Pavel Zajíček cseh költőtől származik. Elsőre nem tűnik egy vidám szerzeménynek, ha viszont kitartóan hallgatjuk a kánikulában, eljuthatunk egy olyan tudatállapotba, ahol bárkinek meg tudunk már bocsátani bármit.

 

5. Tértivevény. „Régóta vártam a pillanatot, kerestem, kutattam, hogy megértsem, hogy honnan ered, ki találta ki és legfőképpen miért” – indul a Bëlga szerzeménye, amely egy postán játszódik. A felsorolt dalok közül talán ez feszegeti legerősebben a lét nagy kérdéseit. Zaklatott, nyers igazságkeresés hatja át, apróságokkal való bíbelődésnek álcázva próbál sarkaiból kifordítani olyan evidenciákat, amelyek évtizedek óta meghatározzák a magyar emberek mindennapjait. Érzékeny lelkű olvasóinknak nem ajánljuk.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/29. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
turizmus

Hazai mentőöv a szlovákiai szállodáknak

alma

Nincs elég idénymunkás, a fákon rohad a termés

FFP2

A lépcsőházban is viseljünk maszkot, a liftet inkább ne használjuk - ajánlja a Közegészségügyi Hivatal

baleset rigó

Balesetet szenvedett Rimaszombat alpolgármestere

b

Súlyos baleset történt Érsekújvár és Udvard között

radar

Érsekújvár: Sebességet mérnek a városi rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.