Marad a kődomb Nyitra közepén

Nyitra |

<p>Egyre inkább holdbéli tájra hasonlít a Nyitrai Andrej Bagar Színház előtti tér, a betonrengeteg körül már a fák is kihaltak. A kikövezett lejtős térről az esővíz a fáknak hagyott nyílásokba folyik, ott pedig nem tud elszivárogni, mert a talajt építkezési hulladékkal, nagyrészt betonnal töltötték fel.</p>

 

A teret körülvevő fák közül már csak néhány él, aminek az az oka, hogy tíz éve vízelvezető hengereket helyeztek a gyökereikhez. Ez azonban csak ideiglenes megoldásnak bizonyult, mert ahogy a fák nőttek, egyre mélyebbre kerültek a gyökereik, és egyre több nedvességet szívtak fel. A magisztrátus az első tönkrement fák helyett még újakat ültetett, de mostanra feladta. Már hat földdel töltött kör áll üresen, és nemsokára újabb három fát kell kivágni. Megoldást csak egy, a lejtő alját övező árok vagy a tér kiegyenesítése jelentene, mindkettő nagyon költséges. Az önkormányzat tervei között szerepel ugyan a tér beépítése, de a négy évvel ezelőtti lelkesedést mostanra hallgatás váltotta fel.2008-ban a város pályázatot írt ki, összesen huszonkilenc terv érkezett. Valamennyi a hatalmas tér részleges beépítésével számolt, mert abban Nyitrán mindenki egyetért, hogy a színház előtti domb hatalmas tévedés. Eredetileg a tervekben sem szerepelt, de a színház alapjainak ásásakor felhalmozott földet egyszerűen nem volt kedvük elhordani az építtetőknek, ezért kitalálták, hogy dombot emelnek belőle. Ennek közepén állt volna egy kristálygömböt tartó oszlop, amely a tér másik felén álló Lenin-szobrot világította volna meg. A rendszerváltás után a szobrot elvitték, így a kristálygömb helyett szökőkutat ástak a dombtetőre, csakhogy a víz nyomása a terep miatt nem elégséges, ezért leginkább csőtörésre emlékeztet. A dombról viszont lefolyik az esővíz és a hólé, egyenesen a sétálóutcára és a tér körüli fák gyökereire.A tér beépítésére vonatkozó terveket a nyitraiak is üdvözölték, csak azt illetően oszlottak meg a vélemények, meg kell-e őrizni a várra nyíló kilátást. A színház építése előtt ugyan utca húzódott a tér helyén, és nem volt kilátás a várra, az elmúlt húsz év alatt azonban megszokták a város lakói ezt a panorámát. A pályázatot is olyan cég nyerte meg, amely megőrizte a látképet, a tér korzó felőli oldalán, a régi városháza mellett egy, a Híd utca felőli oldalon pedig két épületet emelne. Ezek között utcácskák húzódnának, középen pedig egy kisebb tér lenne, szökőkúttal. Hogy mikor lesz a tervekből valóság, arról a városházán már nyilatkozni sem akarnak. A polgármester egy nyilvánossági fórumon elhangzott kijelentése, miszerint az utak javítására sincs pénz, nemhogy terek átépítésére, azonban azt jelzi, hogy a kődomb még sokáig marad.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?