A Hamász szerint órákon belül összeomolhat az egészségügyi ellátás a Gázai övezetben

izraeli-palesztin konfliktus

Órákon belül összeomolhat az egészségügyi ellátás a Gázai övezetben a harcok sújtotta térséget ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet hétfői bejelentése szerint, melyben az üzemanyaghiánnyal indokolták a katasztrofális állapotokat.

A gáza egészségügyi minisztérium részéről aláhúzták, hogy üzemanyag nélkül nem tudják működtetni sem a kórházak aggregátorait, sem a mentőautókat, illetve az egészségügyi személyzet szállítására használt járműveket sem.

Ugyancsak hétfőn az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) az X-en azt közölte, hogy már 360 ezren menekültek el az övezet déli részén lévő, izraeli támadás alatt álló Rafahból.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint vasárnap éjjel az izraeli hadsereg (IDF) ismét légi-és szárazföldi támadást intézett a mintegy 1,4 milliós Rafah ellen, helyszíni beszámolók szerint a harcok elsősorban az egyiptomi határnál lévő város keleti övezetében dúlnak az IDF katonái és a Hamász fegyveresei között.

Mindeközben súlyos összecsapásokat jelentettek az övezet északi részén található Dzsabalíja menekülttábor mellől is, ahová az izraeli hadsereg tankokkal nyomult be. Az övezetben található nyolc menekülttábor legnagyobbikának számító Dzsabalíjában a háború októberi kirobbanása óta rengetegen kerestek menedéket a harcok elől.

Palesztin egészségügyi források hétfőn azt mondták, mind ez idáig 20 holttestet találtak a tábort érő légitámadások nyomán összeomlott épületek alatt és több tucatnyi sebesültről is tudni. A halálos áldozatok száma a Gázai-övezetben a háború tavaly októberi kezdete óta már meghaladta a 35 ezret a helyi hatóságok legutóbbi tájékoztatása szerint.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?