Így nyúlják le a pénzünket a szlovák töltőállomások

benzin
Pozsony |

Szlovákiában és a környező országokban is megállíthatatlanul nő az üzemanyagok ára. A benzinhez Szlovákiában már most is jóval drágábban juthatunk hozzá, mint a környező országokban, és az elemzők előrejelzése szerint az árvágtának még koránt sincs vége.

A szlovákiai töltőállomásokon az elmúlt napokban tovább drágult az üzemanyag, és az újabb áremelést az elkövetkező napokban sem kerülhetjük el. Míg a 95-ös benzin literjét az idei év elején átlagosan 1,20 euróért tankolhattuk a szlovákiai kutakon, a gázolaj literjéért pedig átlagosan 1,07 eurót kértek, azóta alaposan elszálltak az árak. A benzin.sk szakportál legfrissebb ármustrája szerint a 95-ös benzin átlagára már 1,50, a gázolajé pedig 1,40 euróhoz közelít.

„A 95-ös benzin már most is 26 százalékkal drágább, mint tavaly, a gázolaj ára pedig 37 százalékkal nőtt. A kőolaj világpiaci ára alapján arra számíthatunk, hogy az üzemanyagok drágulása a szlovákiai benzinkutakon az elkövetkező hetekben is folytatódik”

– mondta el Jana Glasová, a 365.bank elemzője. Szerinte a mostani árvágta elsősorban azzal magyarázható, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot követő gyors fellendülésnek köszönhetően megugrott az üzemanyagok iránti kereslet, ami a világpiaci árakon is meglátszik. Míg tavaly októberben 37 dollár körül mozgott a Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent típusú olaj hordónkénti (159 liter) ára, most kedden már több mint 86 dollárt adtak érte. A világpiaci árak növekedése az elkövetkező hónapokban is folytatódhat. Az amerikai Goldman Sachs befektetési bank legfrissebb előrejelzése szerint a Brent árfolyama az idei év végére meghaladhatja a 90 dollárt is.

Egyre drágábban tankolhatunk a szomszédos országokban is. Magyarországon – a holtankoljak.hu szakportál előrejelzése szerint – szerdától öt forinttal drágul a benzin. A 95-ös benzin literenkénti átlagára így eléri az 501 forintot (kb. 1,37 euró). A gázolaj ára ezúttal ugyan nem változik, ennek a literjéért azonban átlagosan már most is 512 forintot (kb. 1,40 euró) kérnek. A holtankoljak.hu nemzetközi felmérése szerint a 95-ös benzin esetében a szlovákiai töltőállomások már az összes környező ország kútjaihoz képest drágábbak. Míg Szlovákiában ezért a már említett 1,50, Magyarországon pedig 1,37 eurót kérnek, Csehországban és Ausztriában nagyjából 1,40, Lengyelországban 1,28, Ukrajnában pedig 1,01 euróért tankolhatjuk a 95-ös benzin literjét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?