4 + 1 ízfokozó mártás

Vasárnap

A mártások a konyhaművészet igen magas szintjét képviselik. Segítségükkel feldobhatjuk a legegyszerűbb sülteket is, és igazi konyhaművészeti remekeket alkothatunk.

A mártás vagy szósz francia eredetű, húsokhoz, zöldségekhez használatos ízesítő étel. A francia sauce megnevezés a latin salsusból származik, jelentése: sós. Millióféle mártást, szószt, öntetet különböztetünk meg, mást használ az ázsiai és mást az európai konyha, sokan az önteteket, salátadresszingeket is ide sorolják.

 

A négy meleg alapmártás

A francia konyha által használt több száz mártást a 19. században egy híres séf, Antonine Careme rendszerezte, és négy alapmártást határozott meg. A mai sztárszakácsok öt- vagy hatféle alapmártásról beszélnek, ide sorolják a paradicsomos és a majonézes mártásokat is.

 

1. Besamel mártás

Névváltozatai: tejmártás, béchamel vagy bechamel. Liszt, vaj és tej alkotja. Nevét Béchamel márkiról kapta, aki XIV. Lajos főudvarmestere volt. Zöldséges ételekhez, fehér húsokhoz, tésztákhoz, lasagnéba használjuk.

Hozzávalói: 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 5 dl tej, szerecsendió, só, bors. A vajon a lisztet néhány perc alatt megpirítjuk (nem barnítjuk). Habverővel keverjük, miközben hozzáadjuk a meleg tejet. Sózzuk, borsozzuk, és a kellő sűrűségűre főzzük.

Mártásvariációk

Gratin mártás: tojássárgája és sajt hozzáadásával készül.

Mornay mártás: gratin mártás + vaj + szerecsendió.

Sajtmártás: besamel + sajt.

 

2. Fehér mártás

Névváltozatai: velouté, fényes mártás, bársonyos mártás. Vajas, fehér színű rántás, amely szárnyas-, hal- vagy borjúalaplével készül. Csirke- és halételek kiegészítője.

Hozzávalói: 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 5 dl alaplé (csirke-, hal-, sertés-), só.

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet, és megvárjuk, míg felhabzik. Hozzáadjuk a meleg alaplevet, sózzuk, borsozzuk, és kellő sűrűségűre főzzük.

Mártásvariációk

Velencei mártás: halalaplével készül tojással, borral, spenóttal.

Auróra szósz: az alaphoz paradicsomot adunk.

Supreme mártás: cayenne-i borssal, citromlével dúsítjuk.

 

3. Hollandi mártás

Névváltozatai: felvert mártás, meleg majonéz, vajszósz. Tojássárgájából, vajból vagy tejszínből készül vízgőz fölött.

Hozzávalói: 12 dkg olvasztott vaj, 2 tojássárgája, csipet só, fehér bors.

Elkészítése: A tojássárgáját vízfürdő felett melegíteni kezdjük, megsózzuk, s lassan, habverős keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Megborsozzuk, citromlét és jó minőségű fehérbort adunk hozzá.

Mártásvariációk

Beárni mártás: tárkonnyal, tárkonyecettel vagy mentával ízesítjük (bárányhoz).

Firenzei mártás: parajpürével készül.

Máltai mártás: narancslét és blansírozott narancshéjat teszünk hozzá.

 

4. Barna mártás

Névváltozatai: spanyol mártás, barna szósz. Lepirított csontokból, alapléből, zöldségekkel készül; igen időigényes, de kis adagokban lefagyasztva sokáig eláll. Vörös húsokhoz, libamájhoz kitűnő.

Hozzávalói: 70 dkg marha-, borjú-, sertés- vagy birkacsont, 2 ek. paradicsompüré, 30 dkg sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma vegyesen, 2 vöröshagyma, 1 l száraz vörösbor, 5 szem fekete bors, 3 babérlevél, 1 szál kakukkfű, 2 dkg zsír, só.

Elkészítése: A csontokat erős tűzön, kevés zsiradékon sötétre pirítjuk. Hozzáadjuk a négybe vágott hagymát, a felaprított zöldségeket, a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és 6–8 percig pirítjuk. Átforgatjuk paradicsompürével, vörösborral, majd lassú tűzön 3–4 órát főzzük; a vizet pótoljuk alatta.

Mártásvariációk

Madeira mártás: Madeira borral készül.

Egri mártás: Egri bikavérrel, vajjal készül (pl. libamájhoz).

Barna gombamártás: gombát adunk hozzá.

 

+ 1 Paradicsommártás

A paradicsom a magyar konyhában szinte alapételnek számít, de mártásként kicsit másként készítjük el. Tésztákhoz, húsokhoz és sült zöldségekhez is kínálhatjuk.

Hozzávalói: 5 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 4 dkg angol szalonna, 1 l csontlé, 35 dkg paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál kakukkfű, só, bors, fél babérlevél.

Elkészítése: A zöldségeket és a szalonnát vajon megpirítjuk, hozzákeverjük a lisztet, és addig pirítjuk, míg egy kis színe nem lesz. Hozzátesszük a paradicsompürét és a csontlét, fűszerezzük, és kb. 1 órán át főzzük, habját leszedjük, ha kész, átszűrjük (cukorral is édesíthetjük).

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/42. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?