10 iskolában vannak karanténban osztályok a Komáromi járásban

komárom
Komárom |

Ám az epidemiológus szerint a jelenléti oktatás járványügyi szempontból jelenleg nem jelent különösebb kockázatot. Az iskolákban az elmúlt időszakban más légzőszervi, illetve emésztőrendszeri panaszokat okozó vírusok is gondot okoztak.

Jelenleg hét alapiskola 13 osztálya van karanténban Búcson, Hetényen, Gútán, Komáromban, Marcelházán és Perbetén. Rajtuk kívül három középiskolai osztály is izolációban tölti ezeket a napokat Gútán és Komáromban – tájékoztatta lapunkat Helena Uríčková, a Komáromi Regionális Egészségügyi Hivatal (RÚVZ) epidemiológusa. „A legrosszabb járványhelyzet a madari alapiskolában alakult ki, ahol két nap alatt nyolc iskolai alkalmazott betegedett meg. Az említett okból kifolyólag az egész iskolában megszakították az oktatói-nevelői tevékenységet. A tanítás azonban már ismét rendben zajlik“ – mondta a RÚVZ munkatársa.

„Az epidemiológiai vizsgálatokból származó tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a jelenléti oktatás jelenleg nem jelent különösebb kockázatot. A fertőzésre főleg családi körökben kerül sor, az esetek többségében a fertőzöttel egy háztartásban élő állandó kontaktszemélyek, vagyis a családtagok kapják el a vírust. A kollektív intézményekben nem tapasztaltunk jelentősebb mértékű terjedést, leggyakrabban eseti megbetegedésekről volt szó“

– fejtette ki Helena Uríčková. Hozzátette, problémamentes az iskolák igazgatóival való együttműködésük, akik azonnal képesek életbe léptetni a Covid-ellenes intézkedéseket.

A szakembert megkérdeztük az óvodai és iskolai intézményeket az elmúlt hetekben sújtó egyéb járványszerű betegségekről is, amelyekről sokan először azt hitték, hogy koronavírus. Uríčková elmondta, akut légzőszervi megbetegedések miatt két óvoda tart zárva a járásban. „Vírusos légzőszervi fertőzések az iskoláskor előtti gyerekek körében gyakoriak az év ezen szakaszában“ – hangsúlyozta. Ezzel párhuzamosan norovírus okozta azt a hasmenéssel és hányással járó bélfertőzést, amelyet október elején mutattak ki egy alapiskola osztályán belül.

Október 19-én egyébként összesen 173 aktív koronavírusos esetet tartottak nyilván a Komáromi járásban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?