A belvízelvezető csatornákra 30 millió jut

Vlcan
Pozsony |

A klímaváltozás miatt a szlovákiai gazdáknak egyre több kárt okoznak az özönvízszerű esőzések és a hosszan tartó száraz időszakok. Ezen próbál meg most legalább részben segíteni a földművelésügyi tárca a belvízelvezető csatornahálózat modernizációjával.

Szlovákiában évtizedekkel ezelőtt a belvízelvezető csatornák sűrű hálózatát építették ki, amelyeket egy idő után azonban elhanyagoltak, mára így nem töltik be az eredeti funkciójukat. „A klímaváltozás miatt ezekre azonban egyre nagyobb szükség lesz, és már nem csupán a víz elvezetésére, hanem ellenkezőleg, a víz földekre való kijuttatására is, hiszen egymást váltogatják az özönvízszerű esőzések és az aszályos időszakok” – mondta el Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter. A szaktárca ezért úgy döntött, hogy a belvízelvezető csatornahálózat 267 kilométeres szakaszát – az állami Hidromeliorációs Vállalat segítségével – úgy modernizálják, hogy azok kettős funkciót láthassanak el, ha szükség lesz rá, akkor elvezetik a felesleges vizet, szárazság esetén pedig vizet juttathatnak ki a földekre. „Erre a célra 30 millió eurót különítettünk el az uniós vidékfejlesztési támogatásokból, amelyek még az előző programozási időszakból maradtak fenn” – tette hozzá Vlčan.

Martin Kováč, a földművelésügyi miniszter tanácsadói testületének a vezetője szerint a most bejelentett projekt azonban csak az első lépés, hiszen a jövőben még több pénzt szeretnének fordítani arra, hogy megakadályozzák a földek kiszáradását, ami nem csupán a gazdáknak jelent majd előnyt. „A média ma többnyire az éghajlatváltozás közvetlen következményeinek a kezelésére, a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére összpontosítja a figyelmét. Kevesebb figyelmet fordítanak ugyanakkor a légkörből származó szén-dioxid kivonására. Márpedig, a levegőből származó szén-dioxid legnagyobb fogyasztói a növények, miközben ezek optimális növekedésére több vízre lesz szükségünk” – mondta el Kováč. A talajban megnövekedett vízmennyiségnek köszönhetően a növények szerinte több oxigént termelhetnek, ami végül hozzájárul a globális felmelegedés kockázatainak és következményeinek a csökkentéséhez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?