Az jár jól, aki korábban talál új energiaszolgáltatót

villany
Pozsony |

Miután a legnagyobb szlovákiai alternatív energiaszolgáltató, a Slovakia Energy bejelentette, távozik a szlovák piacról, a gazdasági tárca, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO), a Szlovák Gázművek (SPP), a Nyugat-, a Közép- és a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató (ZSE, SSE, VSE) biztosították a szolgáltató nélkül maradt háztartásokat a problémamentes átállásról, és az ügyfelek átvételével többnyire nincs is gond. A nekik számlázott árakkal azonban már annál inkább.

Az energiaszolgáltatóknak ugyanis az ilyen átmeneti esetekre speciális díjszabásuk van, amely jóval nagyobb, mint az állandó ügyfeleknek számlázott összeg. Az előzetes becslések szerint az átmeneti ügyfelek 3–3,5-szer nagyobb összeget kénytelenek befizetni, mint a régebbiek, amit az energiaszolgáltatók azzal magyaráznak, hogy az új ügyfelek miatt kénytelenek voltak több áramot vásárolni, miközben ennek az ára jelenleg történelmi csúcsokat döntöget. Nem árt tudni azt sem, hogy amíg nem találunk új állandó szolgáltatót, az átmeneti szolgáltatás során a piaci árakat fizettetik velünk, amelyek jóval magasabbak. Ezért megéri minél hamarabb állandó szolgáltatót találni. Ez utóbbival egyébként legkésőbb három hónapon belül kell megkötni a szerződést.

Különbség van azonban az áram- és a gázszolgáltatás között. Ha az áramszolgáltatás esetében három hónap alatt sem találunk új szolgáltatót, akkor az átmeneti szolgáltató automatikusan az új szolgáltatónkká válik, és nem kell lecserélni a villanyórát sem. A gázszolgáltatás esetében azonban kötelező az új szerződés aláírása. Ha ezt három hónapon belül nem tesszük meg, és azt követően is az átmeneti szolgáltatótól jutunk gázhoz, büntetésre és lekapcsolásra számíthatunk. A váltással kapcsolatos információkat és elérhetőséget az Árszabályozási Hivatal honlapján tették közzé, a legfontosabb tudnivalók azonban a Slovakia Energy honlapján is megtalálhatók.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?