Már az uborkaszezon sem a régi

Vasárnap

Igen, nem a régi Kassán sem, természetesen nem az uborka befőzésére gondolva, bár lehet, az ügyes gazdasszonyok ott is tudnak újítani.

Tehát az uborkaszezonra régen az volt a jellemző, hogy nyáron, a vakáció alatt szüneteltek a színházi előadások, a kulturális, sport- és egyéb társadalmi rendezvények, mert ez mindig a szabadságok ideje volt. Nos, a mai világban sok minden változik, a foci sem a régi, hát mostan a nyarak is másképp formálódtak.

Az A nyár a Kultúrparkban című programsorozatot a Kaszárnya Kultúrpark területén rendezték meg. Július és augusztus minden egyes napján volt valamilyen műsor, lehetett válogatni ízlés, igény szerint. Voltak koncertek, táncbemutatók, színházi előadások, sportvetélkedések, filmvetítések, gyermekprogramok. Talán ki lehet emelni Kálmán Imre A chicagói hercegnő című operettjét július 10-én, és az Operettgála délutánt, augusztus 29-én, melyen magyar és szlovák nyelven hangzottak el ismert és közkedvelt dallamok.

A sportkedvelőkre is gondoltak a szervezők, a Terasz városnegyedben rögtönzött homokpályán strandröplabda-bajnokság zajlott, a Maratoni Klub augusztus 29-én félmaraton versenyt rendezett az óvárosi Fő utcán. A kirándulóknak is alkalmuk nyílt szép helyek meglátogatására, volt például hajókirándulás Sárospatakra a Bodrogon, autóbuszkirándulások közeli helyekre, mint Mecenzéf (Medzev), Stósz (Štós), Gölnicbánya (Gelnica), Szomolnok (Smolník), Tiba (Tibava), Szepescsütörtök (Spišský Štvrtok), ahol kastélyok, múzeumok és egyéb érdekességek megtekintésére nyílt alkalom. A kerékpáros turisták külön autóbusszal utazhattak a szepességi Szlovák Paradicsomba, a Szilicei-fennsíkra, Gombaszögre...

Kimondottan magyar vonatkozású esemény volt a Szent István-ünnep után, augusztus 23-án az a beszélgetéssel egybekötött könyvbemutató, amit a Csemadok kassai alapszervezete a Magyar Református Központban szervezett meg, s amelyen A magyar szemhatár sorozat A felvidéki magyarság a 21. században című kötetét mutatta be Haják Szabó Mária, a Magyar Rádió szlovákiai tudósítója, a sorozatszerkesztő Pusztay János professzor és Albert Sándor egyetemi tanár. A kis, A5-ös, 325 oldalas könyv tartalmilag nagy jelentőségű, külön érdekessége, hogy a szerzők valamennyien felvidékiek, így nem keveredtek a különböző létező nézetek, mert ebben valóban vannak különbségek a határ két oldalán. Jómagam is sokszor tapasztaltam, hogy a magyarországi rokonaimmal, barátaimmal esetenként eltérő a véleményünk. A sorozat érdekessége, hogy hasonlóan feldolgozta és bemutatja a kárpátaljai, a délvidéki és az erdélyi magyarságot is. Azt hiszem, a szerzők megérdemlik nevük felsorolását: Albert Sándor, B. Vida Júlia, Géresi Róbert, Gyurgyík László, Haják Szabó Mária, Karaffa János, Kolek Zsolt, Kövesdi Károly, Lacza Tihamér, Matus Tibor, N. Gyurkovits Róza, Németh Zoltán, Neszméri Tünde, Pék László, Rajkovics Péter és Varga Emese. Köszönet illeti őket és Duncsák Máriát, a Csemadok alelnök asszonyát a műsorvezetésért és a szép vasárnap délutánért.

 

Buday Ernő, Kassa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?