Egy kis falu nagy pedagógusa

Vasárnap

1804. október 6-án Muzslán felsírt egy fiúgyermek. Ekkor még az 1156-ból származó első írásos emlékekkel rendelkező falu lakosai nem is sejtették, hogy egy olyan gyermek jött a világra, aki a pedagógia tudományának szenteli életét, és kialakítja annak szaknyelvét.

A fiatal Nagy Márton alapismereteit Endrődy János kántortanítótól szerezte. Gimnáziumi tanulmányait Esztergomban, a továbbiakat pedig már a hatalmas könyvtárral és elemi gyakorlóiskolával is rendelkező egri líceumban folytatta, majd Kecskeméten, Nyitrán és Szentgyörgyön is tanult teológiát. 1829. szeptember 21-én virradt fel a nap, amikor pappá szentelték. Az 1834–35-ös tanévben nagy költőnk, az akkor 11 éves Petőfi Sándor tanára volt a pesti piarista gimnáziumban. 1836-tól 1840-ig nevelősködött a bécsi Theresianumban, melyet eredetileg nemes származású fiatal fiúk számára alapított Mária Terézia. Az 1840–41-es tanévben azonban már szülőfalujában, Muzslán tanított, ekkorra megszerezte Bécsben a bölcsészdoktori címet. Nagy hangsúlyt fektetett az ifjúság testi fejlesztésére, ami szerinte együtt jár a lélek és a szellem gyarapodásával. Ezt később a Pesten 1868-ban kiadott A gyermek fokozatos fejlődése című könyvében fejtette ki részletesebben. Ezenkívül számos tankönyvet írt, amihez nyilvánvalóan hozzájárult az is, hogy piarista kegyesrendi szerzetes volt, mert a piaristák elsődleges céljuknak a gyermekek oktatását, nevelését tartották.

A szerzetesrend alapítója Kalazanci Szent József spanyol származású pap volt, aki Rómában ingyenes vallásos iskolát nyitott szegény családok gyermekei számára. Nagyon jó alapokkal rendelkezett tehát, hogy e lángot tovább táplálja, égett benne a nemzet gyermekeinek szellemi felemelése iránti vágy. Az ő élete során bontakozott ki a neveléstudomány, és tárta ki szárnyait, hogy röpte javára legyen a következő nemzedékeknek. Bár Nagy Márton nem maradt élete végéig Muzslán, a falu méltán lehet büszke szülöttére. Munkássága nem kerülte el a Magyar Tudományos Akadémia figyelmét sem, levelező tagjává választotta őt.

Könyveket írt gyermekek és szülők számára egyaránt, egy olyan korban, amikor még a gyermekeket nevelő szülők oktatására nem helyeztek elég nagy hangsúlyt. 1845-től 1847-ig Pesten volt tanár, majd 1848-tól Szegeden oktatott magyar irodalmat, később gimnáziumigazgatóként tevékenykedett. 1858-ban a bécsi császári és királyi földtani társulat rendes tagjai közé fogadták őt. 1860-ban írta a Nevelés története című munkáját, amely bemutatta a hazai nevelés keresztmetszetét. Ismertebb művei: Az erény ösvénye, az Ifjúságot képző ismeretek tára. Újságíróként is tevékenykedett, pedagógiai témájú cikkei szaklapokban jelentek meg. 1859-ben a pesti piarista ház főnöke lett, de mint sok más vallásos ember, aki nem e világnak él, ő sem tudott bánni az anyagi javakkal, és gazdálkodása veszteséges lett a ház számára. Igazgatói teendői mellett tanítania is kellett a legújabb oktatásügyi szabályozás szerint, ezért inkább lemondott. Munkássága olyan volt, mint az ember előretörése a vadonban, ami nyomában rend terem, felvirágzik a kultúra, az erkölcs, és ha ma megnézzük a muzslai alapiskolát, talán megérint minket a falu szelleme, amely őt is elindította életútján. Bár a jelenlegi nem az ő korában épült, de a Felvidék legszebb iskolájának lett titulálva, és ma is Nagy Márton első tanítójának, Endrődy Jánosnak nevét viseli. Nagy Márton 1873. április 5-én hunyt el Szentgyörgyön. Fáradozása hozzájárult ahhoz, hogy napjainkban a pedagógia tudományágként van elismerve.

 

Dufek Mária, Párkány

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?