Ma is jó választás a cserépkályha

Vasárnap

Elavult technológiának tűnhet, az utóbbi évtizedben viszont ismét reneszánszát éli a cserépkályha. Nem csak szépsége miatt éri meg azonban mellette dönteni, hanem azért is, mert gazdaságos és kellemes fűtési mód. Használatához viszont érdemes tudni néhány dolgot.

Se szeri, se száma az internetes bazárokon kínált, többnyire bontott vagy bontásra váró cserépkályháknak. Főleg a magyarországi hirdetések kínálnak kedvező áron cserépkályhákat, de akadnak olyan kályharakó mesterek is, akik ingyen elhozzák az általuk valahol lebontott cserépkályhát, és csak az átrakásért kérnek pénzt.

 

Átrakás, szárítás

Az átrakás, vagyis újrarakás viszont elengedhetetlen, még akkor is, ha a kályhánkat meg akarjuk hagyni a helyén, mert történetesen ott akarjuk használni, ahol addig is szolgált. Nagyon fontos, hogy ilyenkor hívjunk egy szakembert, aki a kályhánkat visszabontja, kijavítja benne a tönkrement részeket, mert enélkül a kályha használata nemcsak veszélyes, de fűtési hatásfoka is jóval alacsonyabb. Általánosan érvényes, hogy a cserépkályhákat tizenöt évenként újra kell rakatni.

Ha ez sikerült, a kályhát ki kell szárítani. A szárítófűtés lényege, hogy két hétig enyhén fűtünk benne, nyitott szellőzőnyílások mellett, hogy a kályha teste csak annyira melegedjen fel, amit a kezünk langyosnak érez. A szellőzőket a tűz kialvása után is nyitva kell hagyni, hogy a keletkezett gőzök a kéményen keresztül távozhassanak.

 

Fűtési tempó és a hárisz

A cserépkályha lényege, hogy fokozatosan telítődik meleggel, és azt hosszú időn keresztül adja le, vagyis folyamatos, lassú égéssel megtartva a kályhatest hőmérsékletét, kellemes meleget biztosíthatunk vele. A cserépkályhában nem szabad nagy tüzet rakni, mert a hirtelen bekövetkezett hőtágulástól károsodhatnak a kályhacsempék vagy a fugák, utóbbiak megrepedezhetnek, kipotyoghatnak. A kályhacsempék mázának repedéseitől egyébként nem kell megijedni. Ezt hárisznak hívják, és természetes velejárója az újonnan gyártott kályhacsempéknek is, így a gyártók ezért nem is vállalnak felelősséget. Azt szokták tanácsolni, hogy akit ez zavar, inkább sötét tónusú csempét válasszon, mert a világosabb árnyalatúakon a hárisz jobban látszik.

Hogy a cserépkályhában lassan égetjük a fát, nem jelenti azt, hogy a kályhán levő szellőzőajtókat vagy réseket be kellene zárni. Épp ellenkezőleg. Biztosítani kell, hogy a kályhában égő fa elég oxigénhez jusson. Ezt a lakás légteréből fogja megkapni, ezért amíg a fa lánggal ég, a kályha szellőzőnyílásai legyenek nyitva, és arra is figyeljünk, hogy a lakás ablakai és ajtói ne legyenek teljesen, légmentesen lezárva (az ablakok kilincseit állítsuk szellőző pozícióba). Ez főleg az új, elsősorban műanyag ablakok esetében szokott probléma lenni, a fából készült ablakoknak, főleg a régebbieknek van természetes szelelésük. A kályha szellőzőnyílásait mindenesetre csak akkor szabad bezárni, ha a belül levő fa már nem lángol, csak parázslik.

 

Miért szeretik?

Tény, hogy a cserépkályhával való fűtés odafigyelést és némi szakértelmet igényel, fontos ugyanis, hogy ne fűtsük túl, és hogy a rendelkezésre álló fát a leggazdaságosabban hasznosítsuk. Érdemes kipróbálni a felülről történő tüzelést, ami abban áll, hogy a bekészített fát nem alulról, hanem felülről gyújtjuk meg.

Érdemes figyelembe venni azonban, hogy mindegyik fűtési rendszer igényel szakértelmet, és évekig eltarthat, míg a használója kiismeri, kitapasztalja, miként a legegyszerűbb, leggazdaságosabb a működése. A cserépkályhákat előszeretettel választják azzal az indokkal, mert „más” meleget ad, mint a radiátorok. A cserépkályha egy nagy darab, kellemes, meleg felület a lakásban. Mellé lehet ülni, neki lehet támaszkodni. Egy hideg téli reggelen ez nem elhanyagolható szempont.

Persze, hátránya is van. Folyamatos jelenlét mellett szolgál igazán jól, egy teljesen kihűlt házat télen cserépkályhával felfűteni beletelhet egy egész napba is (vagyis, ha a család elutazik, jó, ha marad otthon valaki, aki itt-ott pakol a tűzre).

Sokan a színek és a formák miatt választanak cserépkályhát. Az apróhirdetések közt találunk minimalista stílusút és gazdagon díszített századfordulós példányokat is, például az igen elterjedt gyöngytányéros mintázatú csempékkel. Ha pedig konkrét elképzelésünk van, a kályhacsempe-manufaktúrák bármilyen igény szerint legyártják nekünk.

Érdekes

A cserépkályha nem kazán

Cserépkályhánk hatékonyságát úgy növelhetjük, ha két helyiséget elválasztó falba építtetjük, így melegével két szobát is ki tud fűteni. Fontos azonban tudni, hogy a cserépkályha nem kazán, és nem érdemes azzal kísérletezni, hogy központi fűtéssé alakítsuk, vagyis radiátorokban keringő vizet melegítsük vele. Nem tudjuk elérni vele a kívánt hatásfokot, többször kell a tűzre raknunk, és a kályha élettartamát is drasztikusan lerövidíthetjük vele. Aki ilyesmiben gondolkodik, cserépkályha helyett inkább modern, vízteres kandallót válasszon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?