Ajtó- és ablakcsere – a műanyag vagy a fa a jobb?

Vasárnap

Egyre hidegebb az időjárás, ilyenkor pedig a legtöbb házban és lakásban felmerül a nyílászárók állapotának kérdése. Kihúzhatunk még néhány telet a régi ablakokkal és ajtókkal, vagy érdemes azonnal cseréltetni?

 

Ősz végén vagy télen senki nem szánja rá magát szívesen az ablakcserére, még akkor sem, ha manapság már ez sem okoz semmilyen gondot a szakembereknek (sőt, az ablakokkal foglalkozó cégek sok helyen különféle kedvezményekkel igyekeznek ügyfeleket szerezni a téli időszakra). Mivel a nyílászárók cseréjének komoly anyagi vonzatai vannak, az elsődleges általában a pénzügyi, s csak majd az esztétikai szempont. A leggyakoribb dilemma, hogy fából vagy műanyagból készült nyílászárókat válasszunk-e. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

 

Olcsóbb és sterilebb

A műanyag ablakok legnagyobb előnye a kedvezőbb ár és a könnyű tisztíthatóság. A nap sugarai sem kezdik ki (az első típusoknál még voltak ilyen problémák), vagyis nem kell évekkel később újra festeni, mint a fát. Tisztításuknál mindenesetre kerülni kell a durva vegyszereket. Hátránya, hogy kicsi a színválaszték, sokan pedig idegenkednek a műanyagtól. Valamivel drágábbak azok a műanyag ablakok, amelyek faimitációs bevonattal készültek, és messziről úgy hatnak, mintha fából készültek volna.

Sokkal fontosabb viszont meggyőződni arról, mi van a műanyag ablakok (ajtók) belsejében, ez ugyanis komoly hatással lehet a fűtésszámlánkra. Ezek az ablakok úgynevezett légkamrákból állnak, amelyek biztosítják a hőszigetelést. Léteznek négy vagy akár hét légkamrával rendelkező ablakok is. Általános szabály, hogy minél több légkamra, annál jobb szigetelő képesség. Sok függ azonban az ablak gyártásának technológiájától is.

 

Otthonosabb, de drágább

A fából (leggyakrabban fenyőből) készült nyílászárók csoportján belül is érvényes, hogy nem szabad a legolcsóbbat választani, mert az nyilván alacsonyabb minőségű alapanyagot jelent, ami később nagy gondokat okozhat. Ami a hőszigetelést illeti, manapság a fa nyílászárók is tudják már ugyanazt, mint a műanyag, tehát tökéletesen zárnak. Sokan azért döntenek a fa mellett borsosabb ára ellenére is, mert a fa növeli az otthonosság érzetét, vagyis kellemesebb hatást ad lakóterünknek, és széles színskálában variálható. Felületi kezelése és az időjárás hatásai elleni védelem tekintetében viszont igényesebb, mint a műanyag.

 

A szakemberek mégis azt javasolják, hogy a döntésnél ne az anyagi legyen a legfőbb szempont, hiszen az alacsonyabb ár alacsonyabb minőséget is ígér, ezt pedig a fűtési számlákkal fogjuk kompenzálni.

 

Križanovič Melinda

 

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes

Amikor a csere elodázható

Nem mindenki teheti meg, hogy lecseréli a lakásában a nyílászárókat, hiszen ez költséges vállalkozás. Olyan is előfordul, hogy az épület műemlék jellege miatt az ablakok csak speciális engedéllyel cserélhetőek – ugyanolyanra. Pótmegoldásként a szigetelő gumik és tömítőszalagok jöhetnek szóba, amelyeket szakember nélkül is felragaszthatunk az ablaknyílásokra, csökkentve a hézagokat. Érdemes egy üvegessel is konzultálni, hiszen ha nem az ablakrések okozzák a gondot, az is sokat javíthat a helyzeten, ha a régi, vékony ablaküvegeket vastagabbakra cseréltetjük.

Érdekes

Meddig él a műanyag ablak?

Gyakran hallani az érvet, hogy bezzeg a régi faablakok száz évet is kibírtak, de hol lesznek a műanyag ablakok száz év múlva. Az összehasonlítás nem igazán szerencsés, két okból sem. Az egyik, hogy a száz éve készült faablakoknak már csak nagyon kis része létezik, és azok közül is csak a megfelelő karbantartást kapott, és jó minőségű fenyőből készült darabok működnek. A műanyag ablakoknál nem mindegy, hogy 20-30 éve, vagy az utóbbi tíz évben készültek, rengeteget fejlődött ugyanis a technológia, az új ablakokat például vasból készült merevítés védi a vetemedéstől. Megfelelő karbantartással jó minőségű műanyag ablakaink legalább ötven évig szolgálnak majd minket, vagy még tovább.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?