Alagúton innen, Szoroskőn túl. GALÉRIA

Vasárnap

Egy gyarapodó falu hétköznapjairól


 

Túljutva Rozsnyó felől Kassa felé a Szoroskő nevű hegyi átjárón, a szétnyíló völgybe lenézve takaros, kéttornyos falu körvonalazódik. Szeptember végén szőlő, szilva és alma illatú a táj errefelé annak, aki veszi a fáradságot, és megáll, nézelődik, ismerkedni szeretne ezzel a rendkívül szép természeti környezetben élő településsel. Ahol szívesen fogadják, ahol a pincéknél szívélyesen megkínálják jóféle itt termett borokkal. A néhai Gömör és Torna vármegyék határán, az egykor Bebek-, később Esterházy-birtokban lévő Szádalmáson járva érdemes körülnézni.

 

Négy év dióhéjban

Ami azonnal feltűnik az ideérkezőnek, az a rend, a takaros porták, a látványos fejlődés és újítás, a rendezettség, a kertek, szőlők ápoltsága, a tiszta és karbantartott közterületek. Szádalmás, amely évtizedek óta központi település, Zubriczky Slavomír polgármester elmondása szerint nagyon jó helyzetben van jelenleg, az önkormányzat pedig elsősorban arra törekszik, hogy ezt a regionális pozíciót tovább erősítse. „Falunkban ma már az okostechnológiák bevezetésén van a sor, miközben máshol még alapvető infrastrukturális beruházások kiépítésén kell dolgozni. Ezt az előnyt Szádalmás a gáz- és kőolajvezeték túlnyomóállomásának építésekor kezdte élvezni. Annak megépítése akkor ugrásszerű fejlődést hozott, majd jött egy stagnálás, de mostanra megint erős fellendülésről, fejlődésről adhatunk számot. Még az elmúlt másfél év sem tudta visszavetni ezt a folyamatot, a járvány és a megszorító intézkedések ellenére is igen nagy tempóban folyik a munka. Kiemelten most a tizenegy startlakásos házak építése van folyamatban, év végéig át fogjuk adni a lakásokat, már mindegyikre van jelentkező, így akarjuk megtartani a fiatalokat Szádalmáson. A régi laktanya modern lakóházzá alakul. Ha az idei évet is beszámítva a benyújtott pályázatokat számszerűsítjük és az elért eredményeket értékeljük, el kell mondani, hogy négy év alatt eddig nyolcvanöt pályázatot készítettünk elő és nyújtottunk be, ezek mintegy bő kétharmada sikeres lett, aminek eredményeként közel 2,1 millió eurót tudtunk Szádalmás fejlesztésére, az itt élők életkörülményeinek javítására és a helyi lakosság munkahelyeinek megteremtésére és fenntartására költeni. Az is komoly fegyvertény, hogy 1,6 millió értékű beruházással növeltük Szádalmás vagyonát, s így községünk ma konszolidált anyagi helyzetű település. Ezekben az elvégzett beruházásokban benne van nagyon sok minden. Így például az oktatásügyre, a sportolási lehetőségek fejlesztésére, az önkéntestűzoltó-szervezet felszerelésére, közterületek és középületek, községi intézmények fejlesztésére és modernizálására, az ingyenes wifi-hálózatra, a térfigyelő kamerarendszerre, a kultúrára, a szociális munkára, a helyi szociális vállalat kialakítására, gépek és berendezések vásárlására, az ott lévő munkahelyek megőrzésére, kisebb-nagyobb falusi tulajdonú ingatlanok állagának javítására, a kistérségi jelentőségű hulladékudvar kialakítására, a helyi zöldprogramok fedezésére, az árvízmegelőzésre, a faluszépítésre fordított összegek. Ahhoz, hogy mindezt tételesen felsoroljuk, egy kiadványt kellene külön szerkeszteni. A legutóbbi falusi hírmondó így lett száz oldalnál vastagabb. S ezt a jó önkormányzati munkának köszönhetjük” – sorolja büszkén a polgármester az elért eredményeket.

 

Igények és tevékeny részvétel

A pályázással nem is lenne gond, a megszerzett tapasztalatokkal ezt már rutinosan végezzük, viszont sajnos az elszámolás rendkívül bürokratikus, lassú és bonyolult – teszi hozzá még azt is, ami az igazsághoz hozzátartozik. – A Szlovákiai Városok és Falvak országos és regionális szervében betöltött posztomnál fogva ennek a folyamatnak a megváltoztatásáért próbálok dolgozni. Kiemelten kezeljük Szádalmáson az iskolát és az óvodát, a nyugdíjasok ellátását és napközijének fenntartását, a községi szociális vállalat fenntartását, a helyi szolgáltatások színvonalának emelését. A mintegy 760 lélekszámú faluban a lakosság részéről vannak igények, és van fogadókészség is a fejlődésre, aminek elérésében ők maguk is tevékenyen részt vesznek. Az önkéntes tűzoltókra, a nyugdíjasok egyesületére, a Bokréta énekkar tagjaira mindig lehet számítani. Ahogy a Szádalmáson élő római katolikus és református hívekre is, mindkét egyházzal kiváló kapcsolatot ápolunk. Mostanában ünnepeltük meg a testvértelepülésekkel való kapcsolatfelvételek évfordulóit: Szilvásváraddal harminc, Maklárral tíz éve vagyunk ilyen testvéri viszonyban. Ha a pályázás, elszámolás, a napi rutinfeladatokhoz még hozzászámítjuk, hogy évente legkevesebb tíz községi rendezvényünk van, akkor egyértelmű, hogy minden napra van elég tennivaló Szádalmáson. Falunkat a jövőben a borkultúra és a szőlőművelés egyik Kassa megyei központjává szeretnénk felfejleszteni. Hatalmas potenciált látok a turizmusban és idegenforgalomban, legyen az bakancsos, kerékpáros vagy bor- és gasztroturizmus. Ezen a csodálatos szép vidéken ebben van a jövő. Mert itt nemcsak lehet, itt jó is élni, ebben a biztonságos, modern, kiépített, dinamikusan fejlődő faluban” – zárta lelkesen faluja bemutatását Zubriczky Slavomír. Végigjárva Szádalmást, személyesen is megtapasztalva mindent, csak megerősíteni lehet az általa elmondottakat.

 

Egy kis falutörténet

Almás néven 1235-ben említik először, ma is jellegzetesen sok almafa van a község kül- és belterületén. Torna várának, Szádvár birtokának is volt része, ahogy bírták egy időben a Bebek család tagjai is, s a török hódoltság idején már mint köznemesi községet említik a források. 1720-ban tizenhárom nemesi család élt itt. Ugyanebben a században birtokrészeket szerzett az Esterházy család, amely egy gabonacsűrt és borpincét, úgynevezett granáriumot is építtetett a falu északnyugati részén, amely ma vendéglátóhely és bormúzeum. A Szádalmáson élők mindennapjait évszázadok óta a földművelés, a borászat és a gyümölcstermesztés határozza meg. A nemzetiségi összetétel alapján még mindig 90 százalék körüli a magyar anyanyelvű lakosság aránya!


 


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/39. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?