Madáchról másképpen. GALÉRIA

Vasárnap

Jó, jó, másképpen, de akkor tessék megmondani azt is, mit és hogyan, meg mi újat még, mit lehet még megmutatni, miről lehet annyit beszélni? Teheti és teszi is fel a kérdést az egyszeri, Madách iránt érdeklődő vagy nem érdeklődő civil.

Aki azt azért tudja, hogy a drámaköltő élettörténetét már igencsak alaposan kikutatta az irodalomtörténész és a muzeológus szakma. Hiszen sok doktori meg egyéb egyetemi vizsgához leadandó dolgozat, diplomamunka tárgya volt már ez a Madách és az életműve is. Azt is tudni kell azonban, hogy ma is sokan vannak szerencsére, akik egész életükben ezzel foglalkoztak és foglalkoznak. Munkájuk nagyon fontos, pótolhatatlan, hiszen ha költőnk életének minden dokumentálható napja nem volna már végre összegezve, az eddig meglévő adatokat nem lehetne summázni, nem lehetne kritikus szemmel újra átvizsgálni, újra értékelni, netán átértékelni. Ez a nagy alapkutatás tehát már kész, talán már majdnem a legapróbb részletekig fel van tárva Madách Imre élete és teljes alkotói munkássága. S ilyenkor, mikor ezt gondolná az ember, kiderül, hogy bocsánat, de mégsem. Mégis vannak még oldalági cikornyák, leágazások, találkozások, titkok és cselekedetek, családi legendák és mendemondák, leszármazási táblázatok és családfaágacskák, amelyek akár a máig idenyúlnak. Mindig és mindig akadnak, felbukkannak még újabb és újabb emlékmorzsák, eddig rejtőzködő módban bujkáló tények és adatok, váratlan összefüggések, a legfrissebb kutatások által felszínre hozott érdekességek. Szerencsére! Ahogy az is jó, hogy vannak olyan gondolkodók, kutatók, akik szerint lehet, meg olykor kell is az eddig elfogadott már-már rögzült szempontokon is változtatni! Sőt lehet módosítani a megfigyelés tárgyán, változtatható a megfigyelt személy, ki lehet találni az egész megfigyelésnek, feltárásnak az új módszertanát, másképpen lehet fókuszálni, mert más írói arc, más szerep mutatkozhat ezáltal. Fontos, hogy mindig lehet új témát nyitni egy életmű kutatásában, és olykor az idő haladta miatt érdemes is újragondolni egy-egy korábban már lezártnak vélt kérdést. Azoknak van igazuk, akik szerint nemcsak lehet, hanem érdemes és kell is újabb szempontokat figyelembe venni! Ilyenekről szólt az idei, sorrendben 17. Madách Imre Irodalmi Napok rendezvénye a család ősi fészkéből kialakított múzeumban, Alsósztregován, amelyet a Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezett.

 

Három előadásról való beszámolás, sorrendben

A jelenkori Madách-kutatás megkerülhetetlen alakja Praznovszky Mihály, aki ezen az idei Madách-napon egy rendkívül izgalmas témát újragondolva, Fráter Erzsébetről értekezett. A kiváló muzeológus most készülő könyvéből – címe: Aki belehalt a halhatatlanságba – olvasva fel egy részletet arra az igen érzékeny és inkább csak mendemondák, rosszindulatú pletykák által elterjed szóbeszédnek a forrására, eredetére, indokaira, az ezt terjesztők motivációjára próbál rámutatni, amelyek Fráter Erzsébetet egyértelműen bűnös asszonyként tüntetik fel. Praznovszky szerint az igazi mozgatórugóit is meg kell keresni ennek az egy házasságot, egy férjet és egy asszonyi életet teljesen tönkretévő állításhalmaznak, mely szerint Fráter Erzsébet a losonci bálba férje nélkül, idegen férfi oldalán ment el, s utána megcsalta férjét. A kutató szerint kérdés maga az is, volt-e bál, s mi hogyan és miért történt, ha megtörtént egyáltalán, s kinek állt érdekében egy házasság tönkretétele, és miért? Ugye, máris más és új kérdések, milyen új nézőpontok? Praznovszky szerint ugyanis Fráter Erzsébet életének még sok részlete homályos, pontatlanul dokumentált, ráadásul előítéletekkel terhes a személyét érintő kutatás.

Puntigán József helytörténész, kutató Losonc városa a 19. század második felében címmel remek új, eddig még nem közzétett, érdekes tényeket, összefüggéseket mutatott be egy poraiból újjáéledő nógrádi városka életéből.

Az idei Madách-napok harmadik részeként pedig egy közel egyórás dokumentumfilm ősbemutatóján vettek részt a jelenlévők. Márai – Madách! Gondolná azt az egyszeri ember, hogy a magyar irodalom e két korban azért egymástól kissé távol lévő alakjának élő, eleven családi kapcsolatára derült nemrégiben fény? Hogy ugyanúgy, mint Márai, eredetileg Grosschmid Sándornak, úgy Madách Imrének máig élnek leszármazottjai, s van a két család közt egy közös pont, Madách Alíz és Grosschmid Károly házassága? Sokan nem tudták ezt eddig. Komoly feladat volt megtalálni, meséltetni, vallatni őket arról, milyen érzés ilyen két jeles leszármazottjának lenni. A rimaszombati MASKMÉDIA stúdió munkatársai, Szekeres Éva és Lichtmannegger László közel két éven át dolgozott ezen a filmen. Amelyet az ősbemutatón maguk a Márai és Madách család tagjai is megtekintettek. A film egyik legfontosabb mondanivalója talán az, hogy a két család történelmének összefonódásával és természetes szerteágazásával sok értékes, kritikus gondolkodású ember született. Látványos, pontos, kiegyensúlyozott, minden didaktikusságtól mentes, érzelmekre és értelemre egyaránt ható alkotást láttak a nézők. Szereplői a leszármazottak, akik ma is hirdetik a madáchi krédót. Bízva bíznak és teszik a dolgukat. Kritikusan gondolkodva!

 

Jövőbe utazás

Még nem találták meg a technológiáját pontosan a jövőbe utazásnak, de a Madách-kastélyban a drámaköltőt tisztelők már egészen jó és hathatós módszert alkalmaznak erre. Olyan fákat ültetnek a pompásan felújított kastélyparkba, amelyek akár kétezer évig is képesek élni. Páfrányfenyőt például. S hogy majd, ha ezek a fák kétezer évesek lesznek, ugyan lesz-e, aki az őket ültetőkre gondol? Fontos ez? Fontos! Vélem, lesznek ilyenek. Talán ez a jövőbe utazás módja? Talán.


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/39. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?