Praktikák a konyhában

Vasárnap

Okos konyha

Apró dolgok panírozása

Csibefalatok, gombák, karfiol, brokkoli – néha szívesen kirántanánk, de sokáig tart, mire mindenbe belemártogatjuk. Használjunk ilyenkor egy fedeles edényt, aminek az aljára lisztet szórunk, rakjuk bele a panírozni valót, szórjuk meg még 1-2 kanál liszttel, aztán rázogassuk össze. A tojást egy tálban verjük fel, fűszerezzük, öntsük bele a lisztes darabkákat, s kanállal óvatosan forgassuk össze. A fedeles edénybe a liszt helyére tegyünk prézlit, és a tojásos dolgokat szedjük bele szűrőkanállal, szórjuk meg ismét egy kis prézlivel, s rázogassuk össze.

Figyelem! A sütéshez ne használjunk sok olajat – a panírozott darabokat rakjuk sütőpapíros tepsire, enyhén spricceljük meg növényi olajjal, és tegyük forró sütőbe!

Ha lekvárt főzünk

* A befőzőcukrot mindig hideg gyümölccsel ajánlott összekeverni, különben a lekvár túl hamar kocsonyásodik.

* A főzés során képződő hab nem befolyásolja a lekvár minőségét, azonban az üvegbe töltés előtt érdemes eltávolítani.

* A lekvárt mindig fedő nélkül főzzük. A kész lekvárok megfelelő tárolási hőmérséklete 4–12 °C.

Hogyan fagyasszunk le zöldséget, gyümölcsöt?

A zöldség és a gyümölcs minőségének megőrzése érdekében nagyon fontos, hogy a fagyasztás gyorsan történjen. A helyes eljárás:

* A zöldséget/gyümölcsöt kisebb adagokra kell osztani.

* Amit lekvárnak szánunk, azt zselécukorral bekeverve fagyaszthatjuk le.

* Ha van gyorsfagyasztó rekesz a fagyasztóban, ezt használjuk ún. sokkoló fagyasztásra.

* Minél kevesebb levegő legyen az üvegben/tasakban. A legjobb vákuum-csomagolóval lezárni; ha ez nincs, simítsuk ki a levegőt a zacskóból, s azután kössük be.

Kapor télire, fagyasztás nélkül

Szerezzünk be nagyobb mennyiségben kaprot, akár a kertünkből, akár a piacról. Mossuk meg alaposan, szárítsuk meg, csipkedjük le a leveleit, és rakjuk száraz, steril, kisebb befőttesüvegekbe. Zárjuk le őket, és tegyük a hűtőbe. Ha hónapok múlva kinyitjuk, a kapor éppen olyan friss és aromás lesz, mint mikor eltettük.

Gyógynövény is! Ez a fűszernövény nemcsak finom, de betegségek ellen is hasznos. Jót tesz emésztési zavarok, puffadás, álmatlanság és aranyér esetén, de immunerősítő és vérnyomást szabályozó hatással is rendelkezik. A magjából főzött tea megszünteti a hasmenést. A kapor főzete az aknés, pattanásos bőr csodaszere, de a szem alatti karikák és rosacea (bőrpír) ellen is hatásos.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/38. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?