Zajlik az élet Andódon

Vasárnap

Andód a Kisalföld északi részén, a Cergát-csatorna mentén fekszik, Érsekújvártól alig négy kilométerre. 1939-ben csaknem kizárólag magyar nemzetiségű és római katolikus vallású volt, a második világháborút követő kitelepítés és lakosságcsere során azonban lakosainak mintegy egyharmadát Magyarországra deportálták. A község ellenben nem felejt, a helyi önkormányzat és a Csemadok andódi alapszervezete évente megemlékezik a kitelepítettekről.

 

Bár keletkezésének pontos ideje ismeretlen, azt azért tudjuk, hogy I. István király uralkodása alatt a település és annak környéke is a királyi birtok része volt. Később ezeket a birtokokat a király érdemeikért Hunt és Poznan lovagoknak ajándékozta. Ma Andódon sorra épülnek az új utcák és családi házak, főleg a város, Érsekújvár közelsége miatt, népessége ezzel együtt folyamatosan növekszik, jelenleg 1630 lakosa van. 2018-ban polgármesterváltás történt, Puss Péter mint elhivatott andódi polgár került a falu élére. Tennivaló akad bőven, vannak azonban olyan fejlesztések, melyek prioritást élveznek.

A fejlesztésekkel kapcsolatban az a probléma, hogy bár beadjuk a pályázatokat, melyeket idézőjelben meg is nyerünk, mégsem történik semmi, mert a hivatalos kiértékelés valamiért folyamatosan tolódik, késik. Jelenleg a kanalizációs problémák megoldása a legfontosabb. Ezt próbáljuk oldani. A szabadtéri színpad nézőterének felújítására is pályáztunk, sajnos azonban a faanyagok ára idén a duplájára emelkedett. Voltak persze sikeres beruházásaink is. A községben több új építkezési telket alakítottunk ki. Bár ezeket az idén a piaci árakhoz igazítottuk, így három év alatt szinte megduplázódtak a telekárak, ennek ellenére sem csökkent irántuk a kereslet. Odafigyeltünk az utak és zöldterületek karbantartására is. A falu lakosainak segítségével és brigádmunkával 140 fát ültettünk ki a fásítási program keretében. Andódon a közutak utoljára az 1990-es években kerültek felújításra, ebben az évben ezt is megpróbáltuk oldani. Sajnos egy utcaszakaszt csak akkor tudunk leaszfaltozni, amikor a közművek minden egyes hálózatát kiépítettük. A Sport utcában tavaly karácsony előtt, a Gazda utcában pedig idén tavasszal sikerült az öreg betonútra új aszfaltszőnyeget húzni” – meséli a polgármester.

A kisebb fejlesztések, csinosítások gond nélkül megvalósulhattak a községben. Mivel a tavasz beköszöntével általában magas a talajvízszint, emellett a nagyobb esőzések, hirtelen lezúduló zivatarok is sok problémát okoztak, az önkormányzat úgy döntött, hogy a vízelvezető árkok karbantartására is több figyelmet szentel. Amellett, hogy új árkokat telepítettek, a kertek alatti vízelvezetőket is kitisztították. Különösen odafigyelnek arra, hogy élhető környezetet teremtsenek. Míg több közösségben okoz egyre nagyobb gondot a szemétgazdálkodás, a hulladék osztályozása és gyűjtése, Andódon ez is zökkenőmentesen zajlik. A faluban minden ősszel és tavasszal nagytakarítást tartanak, emellett komposztálókat is biztosítanak a lakosok számára, hogy így is csökkentsék a kommunális hulladék mértékét. Ép községben ép lélek.

A közbiztonság érdekében a közvilágítás bővítésén és korszerűsítésén is munkálkodtak az elmúlt hónapokban. Nemcsak az új lakónegyedek, hanem az egész község közvilágítása új köntöst is kapott, a régi, elhasználódott, rosszul teljesítő világítótesteket mind lecserélték. Emellett sikerként könyvelhető el az is, hogy szinte minden utcában kiépítették a vízhálózatot. Már csak egyetlen utca maradt ki a jóból, de ami késik, az nem múlik – foglalja össze az elmúlt évek történéseit a polgármester.

Élet az óvodában

2020 tavaszán fejezték be az óvoda épületének felújítását, amelyre a Bethlen Gábor Alapnál pályáztak sikeresen. Ennek köszönhetően teljesen megújult a konyha, a kicsik új játszóteret kaptak, és új lett az intézményt körülölelő kerítés is. Az óvoda komfortja, belső esztétikája, karbantartottsága megfelelő feltételeket teremt a gyerekek számára. A csoporttermek több funkciót töltenek be: egyszerre jut idő az óvodai tevékenységekre, a játékra és a pihenésre is. Szinte minden egyes témához valamilyen érdekességet kapcsolnak, bemutatóval, foglalkozással teszik könnyebbé a megértést, tanulást.

Jelenleg vegyes – magyar és szlovák – osztályaink vannak, a gyerkőcök rendszeresen részt vesznek a falu kulturális életében. Kultúrműsorral készülnek többek között a nyugdíjasnapra és az anyák napjára is. Mivel iskola nincs, a gyerekek a közeli érsekújvári iskolákban tanulnak tovább” – tudjuk meg a polgármestertől.

Czuczor Gergely emlékezete

Andód nevének hallatán a legtöbb embernek Czuczor Gergely juthat az eszébe: itt született jobbágycsalád sarjaként. És miként is tudná kifejezni tiszteletét a mai nemzedék e jeles személyiség iránt, minthogy emléket állít tiszteletére. Olyat, ahol lehetőség nyílik az elmélkedésre és a szellemi feltöltődésre egyaránt. A költő szellemi hagyatékának ápolása és a Czuczor Gergely-díj odaítélése céljával 2000-ben alakult meg az Andódi Czuczor Gergely Társaság, 2002-ben pedig a Czuczor Gergely Múzeum, melyet a falu központjában, az egykori iskola épületében rendeztek be. A múzeum egyes helyiségeiben megtekinthető kiállítási anyag részletekbe menően mutatja be a költő és nyelvész munkásságának egy-egy mozzanatát, életének egy-egy fontosabb állomását. A főfalon elhelyezett Czuczor-kép, egy eredeti festmény fotómásolata, melyet a Magyar Tudományos Akadémia engedélyével szereztek be. Emellett nem elhanyagolható, hogy a múzeum épülete alatt egy impozánsan berendezett borospince is található.

Élet a községben

Andódon a civil szervezetek körül nem túl nagy a mozgolódás, bár azt mindenképp fontos megjegyezni, hogy nemrégiben újraalakult a helyi önkéntes tűzoltószervezet, melynek tagjai máris tevékeny csapatot alkotnak. A járvány kirobbanásakor minden tesztelési napon szolgálatot vállaltak, de közmunkák, karbantartások esetén is lehet rájuk számítani.

A község kulturális életére nem lehet panasz. A járvány előtt majdnem minden hónapra jutott legalább egy kulturális rendezvény. Mivel a második világháborút követő kitelepítés és lakosságcsere Andódot sem kerülte el – mintegy 80 andódi családot vittek el Magyarországra –, az önkormányzat és a Csemadok helyi szervezete évente megemlékezik a kitelepített családokról. Emellett megemlékezést tartanak az 1848–49-es magyar szabadságharcról is.

A községben 2019-ben ismét megnyitotta kapuit a Czuczor Gergely Könyvtár, amely az őszi hónapokban – a polgármester elmondása szerint – nagy látogatottságnak örvend. A könyvtár heti két alkalommal várja az olvasni vágyókat, az adományozó andódi lakosoknak köszönhetően újabb és újabb szépirodalmi remekművekkel. Hogy az amúgy is magas olvasókedvet erősítsék, az önkormányzat elkezdte a könyvállomány digitalizációját is, hogy jobb áttekinthetőséget és lényegesen egyszerűbb kölcsönzést tegyen lehetővé. Mint látjuk, az önkormányzat apró lépésekkel és szívós munkával igyekszik folyamatosan fejleszteni a községet, összefogni a lakosságot.

Galéria

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/38. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?