A második világháború óta nem tapasztalt mértékben csökkent a várható élettartam a koronavírus miatt

koronavírus Olaszország

A koronavírus-járvány következtében számos országban olyan mértékben esett vissza a várható élettartam, amilyet a második világháború óta nem tapasztaltak Nyugat-Európában - állapították meg az Oxford Egyetem Leverhulme Demográfiai Kutatóközpontjának szakértői.

Egyes országokban az elmúlt évek előrelépéseit rövid idő alatt semmissé tette a járvány - írják a kutatók az International Journal of Epidemiology című tudományos lapban megjelent tanulmányukban. A férfiaknál általában nagyobb a visszaesés mértéke, mint a nőknél.

Magyarországon az adatok szerint nők esetében 2019-hez képest 2020-ban 79,54 évről 78,89 évre, férfiak esetében 72,81 évről 72,11 évre csökkent a várható élettartam.

Vizsgálatukhoz a tudósok 27 európai ország, az Egyesült Államok és Chile adatait elemezték. Ezek közül 27-ben csökkent 2020-ban a várható élettartam, 22 országban legalább fél évvel.

"Legutóbb a második világháború alatt figyelték meg a várható élettartam ilyen mértékű visszaesését egy éven belül több nyugat-európai országban, például Spanyolországban, Angliában és Walesben, Olaszországban és Belgiumban" - mondta José Manuel Aburto, a tanulmány társszerzője.

Az Oxford Egyetem közlése szerint a várható élettartam csökkenése a legtöbb országban összeköthető a Covid-19 okozta halálesetekkel.

"A tény, hogy eredményeink ilyen nagy, a Covid-19-hez közvetlenül köthető hatást mutatnak, jól szemlélteti, milyen pusztítást végzett a betegség több országban" - mondta Ridhi Kashyap társszerző.

Legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban élő férfiaknál csökkent tavaly a várható élettartam: 2019-hez képest 2,2 évvel. Amerikában a 60 év alatti, keresőképes korban lévők megemelkedett halálozási aránya volt szembeszökő - fejtette ki Kashyap. Ezzel szemben a legtöbb európai országban elsősorban a 60 év felettiek halálozási aránya növekedett.

A legtöbb vizsgált országban a férfiaknál nagyobb mértékben esett a várható élettartam, mint a nőknél. Tizenegy országban a férfiak esetében több mint egy évvel csökkent, nőknél ez 8 országban volt megfigyelhető. Ez a változás megsemmisítette a koronavírus-járványt megelőző 5,6 év fejlődését.

Az Egyesült Államokban drámai módon csökkenő várható élettartamról már júniusban beszámolt egy, a British Medical Journal című tudományos lapban megjelent tanulmány.

A várható élettartam az a kor, melyet egy újszülött feltehetően megérhet, ha a halálozási számok továbbra is úgy alakulnak, ahogyan születése pillanatában.

Kashyap szerint több ország, köztük alacsony és közepes bevételű államok halálozási adataira is szükség lenne ahhoz, hogy jobban megismerhessék a globális pandémia hatásait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?