„Lesz még dolgom Ferenc pápával”

Vasárnap

Szlovákiai látogatása során a pápa kitüntetett figyelemben részesítette Róbert Bezák volt nagyszombati érseket. Magánaudiencián fogadta őt családjával, majd gondoskodott arról, hogy eljusson Sasvárra, és ne a hívők között, hanem az oltárnál foglaljon helyet. Róbert Bezák mégsem beszél rehabilitációról, azt mondja, az tíz év múltán már lehetetlen.

Pedig az egész szlovák sajtó azt ragozza, hogy a pápa rehabilitálta önt ezekkel a gesztusokkal. Ha nem erről volt szó, akkor miről?

Elégtételt érzek, és belső nyugalmat. Mostanáig azt akarták elhitetni az emberekkel, hogy az előző pápa azért váltott le, mert valami nagy hibát követtem el, akkorát, hogy azt meg sem lehet nevezni, és nekem már nincs más lehetőségem, mint alázatosan és csendben a periférián maradni. Ferenc pápa azzal, ahogy ez alatt a négy nap alatt viszonyult hozzám, ezt mind cáfolta.

Sőt, mintha kiemelte volna önt a szlovák püspökök közül. Egyiküknek sem szentelt ennyi időt és figyelmet, mint önnek.

Olyan volt, mint egy figyelmes, gondoskodó atya. Sokan próbálják bagatellizálni a vele való személyes találkozásokat, már akkor is hallottam megjegyzéseket, amikor júniusban meghívott Rómába, hogy misézzek vele. Azt mondták, hiszen ő bárkihez lehajol, a bűnözőket is meglátogatja a börtönben, az sem jelent semmit, hogy velem találkozott. Mintha nem lenne választási lehetősége, mintha futószalagon mennének hozzá az emberek. Tudom, hogy ő dönti el, kit fogad, és érzem ennek a jelentőségét is, mert semmi sem lehet több, mint az embertársunknak szentelt idő és figyelem.

Mikor tudta meg, hogy szeretne találkozni önnel és családjával?

Már június 24-én mondta, amikor együtt miséztünk, majd ebédeltünk a vatikáni Szent Márta Házban. Régóta éreztem, hogy kitüntető figyelmet szentel nekem, tavaly, amikor betöltöttem a hatvanat, személyes levelet írt, idén az édesapám temetésére koszorút küldött, és Rómában azt mondta, nagyra értékeli, ahogy húgommal együtt törődünk a szüleinkkel. Akkor vetette fel, hogy szívesen meglátogatná beteg édesanyámat, majd később egy vatikáni követ is felkeresett ez ügyben. Neki őszintén elmondtam, hogy nem tudom elképzelni a pápai konvojt, a testőröket, a mesterlövészeket, a rengeteg újságírót nálunk, Cseklészen. Édesanyám fekvőbeteg, előrehaladott Alzheimer-kórban szenved, nem akartam felhajtást. Abban is a pápa megértését, előzékenységét láttam, hogy végül a vatikáni követségre, a nunciatúrára kapott meghívást a családunk.

Milyen volt ez a találkozó?

Nagyon bensőséges. Sokat készültünk rá, és örülök, hogy édesanyánkat sikerült olyan állapotba hoznunk, hogy a fényképek alapján sokan azt mondták, nem is néz ki betegnek. Nem tudom, mennyit fogott fel abból, hol van, de nyugodt volt és mosolygott, tudat alatt talán mégis érzékelt valamit. A pápa a családtagjaimmal is beszélgetett, mindenkit megszólított. De saját magáról, a műtétjéről is mesélt, olyan volt az egész, mintha családi körben ültünk volna. Számomra is meglepő, hogy egy órát töltött velünk, ránk figyelt, egy pillanatig sem volt olyan érzésem, hogy fáradt, vagy hogy számára ez csak formalitás. Csodálom ezt az energiáját és őszinte érdeklődését az emberek iránt.

Édesanyján, húgán, öccse családján kívül még két személy volt ott. Ők kik?

Egy redemptorista és egy jezsuita pap, testvérek. Mindketten kiálltak mellettem a kezdetektől, emiatt sok megpróbáltatásban volt részük, járt nekik ez az elégtétel.

Ilyen alkalmakkor ajándékot is visznek a pápának. Önök mit adtak neki?

Ferenc pápa gyakran beszél a hívekhez közel álló papokról, a nyájszagú pásztorokról. Ezért egy fujarát vittem neki, amilyenen a szlovák pásztorok a nyájnak muzsikáltak, és az öcsém, aki zenész, meg is szólaltatta. A másik ajándékom egy 2009-es évjáratú palackozott bor volt, ez akkor készült, amikor kineveztek nagyszombati érseknek, és a vignettáján ott az aláírásom.

A szlovákiai katolikus egyház egyik legnagyobb traumája volt az ön máig tisztázatlan leváltása. A pápa gesztusai gyógyírt jelenthetnek erre a sebre?

Nekem senki nem adja vissza az elmúlt tíz évet, sem a szüleim fájdalmát, szenvedését nem lehet már jóvátenni. Édesapám a haláláig sem értette meg, hogyan viselkedhet így az egyház valakivel, aki a része, édesanyámhoz annyiban kegyes volt a sors, hogy már évek óta nem ért semmit, és nem bántja semmi. Ilyen értelemben nem létezik gyógyír és megoldás, de persze, akiknek az kell a nyugalmukhoz, hogy azt mondhassák, Bezákot rehabilitálta a pápa, most már lapozzunk más témára, azok szeretnék így látni a dolgot.

Tudta előre, hogy a pápai misén ott lehet az oltárnál a többi püspökkel?

Úgy regisztráltam, mint bárki más, és azt gondoltam, majd valahol helyet foglalok a papok között. A regisztráció alapján kaptam meghívót a Szent Márton-dómba, ahol a püspökökkel, papokkal és szerzetesekkel találkozott a pápa, de oda nem jutottam be, mert az elnöki palotából későn érkeztem. Valószínűleg emiatt is hívtak kedden este a nunciatúráról, hogy szerdán reggel menjek oda. Végül a pápai konvojjal utaztam Sasvárra, és a pápával léptem be a bazilikába a többi püspök közé.

Honnan volt miseruhája, ha nem készült erre a lehetőségre?

Az egyforma miseruhák ott voltak előkészítve minden püspöknek. Sokan voltak, külföldiek is, elvesztem közöttük.

Nem igazán, az egyetlen volt, aki nem viselte a püspöki süveget, a mitrát.

Szándékosan. Azt mondtam magamban, ennyiben különbözhetek a többiektől.

Mi történt a bazilikában? Beszélt a többi szlovák püspökkel?

Arra nem volt mód, s nem is bántam, mert nem lett volna miről. Egy rövid imát mondtunk el közösen, aztán a pápa úgy döntött, inkább a hívőkkel tölt több időt.

Az oltárnál az első sorban ült, legközelebb a pápához. Volt ülésrend?

Nem, ez véletlen volt. Ahogy érkeztünk, úgy ültünk le, és egyformán vettünk részt a misén.

Tíz év telt el a leváltása óta. Lezárult ez a történet?

Nem. Ferenc pápával még van dolgunk egymással, ezt ő is tudja. Ami itt történt, nem annyira nekem, mint Szlovákiának szólt, de a megjegyzéseiből arra következtetek, hogy foglalkoztatja a sorsom. Ha az Úr nem szólítja magához, lesz még közös utunk és történetünk.

Összegezte már magában, miről szólt ez a négy nap a pápával?

Ünnep volt. Nem változtatta meg az életemet, mert abban az édesanyámmal való törődés a legfontosabb. Ezért nem is gondolkozom, mi lehetne még. Visszatértem a hétköznapokba, s bár még rezonál bennem az ünnep hangulata, az alap az életemben a hozzám közel állókkal való törődés. Az élet nem arról szól, hogy mindenkinek igazságot szolgáltatnak. Sokkal fontosabb megőrizni a magunk és hozzátartozóink emberi méltóságát akkor is, ha öntudatlan betegek.

Mit tart a pápai látogatás legfontosabb üzenetének, amit mindannyiunknak a szívünkbe kellene vésnünk?

A pápának azt a gondolatát, hogy az ember természetes tulajdonsága az egyszerűség. Ő maga is hitelesen ilyen, közelről láthattam az egyszerű karóráját, a kitaposott fekete cipőjét. Nem akar hatást kelteni, nem reprezentálja a hivatalát, hanem éli a hivatását. Nem azt nézi, hogyan tűnhetne fel a legjobb fényben, hanem azt, hogyan tud a legtöbbet segíteni másoknak. Bármit mond, kezdve attól, hogy nem kell túl hosszan prédikálni, egészen addig, hogy a társadalom peremére szorult emberekre figyeljünk, a lényegéből fakad. A másik fontos üzenet, hogy bármilyen idős, bármilyen fáradt, mindig egyformán figyelt azokra, akikkel volt. Egész lényével odaadta magát nekünk, bárcsak mi is minden találkozásunknál képesek volnánk erre.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/38. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?