Felvonták az UNESCO lobogóját Kelemantián

Izsa
Izsa |

Az Izsa területén található egykori, több mint 1200 éves római katonai tábor közepét mától az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) lobogója díszti – jelezve, hogy a régészeti lelőhely egyben világörökségi helyszín is.

A lobogó felvonásán az állami és önkormányzati szféra, valamint a műemlékvédelmi és régészeti szakma számos szlovákiai képviselője vett részt. Csütörtöky József, a Duna Menti Múzeum igazgatója mellett Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke és Ľubica Pinčíková, a nevezési folyamat fő koordinátora, a Műemlékvédelmi Hivatal főosztályvezetője szólt a jelenlevőkhöz. Mindannyian kiemelték a világörökségi címben rejlő óriási turisztikai potenciált, amely hozzájárulhat a környék fejlődéséhez is. Viera Grigová, az UNESCO szlovákiai bizottságának főtitkára levélben köszöntötte a résztvevőket. A lobogót végül Csenger Tibor és Domin István izsai polgármester vonták fel.

A közeljövőben folytatjuk e római tábor műemlékvédelmi felújítását és bemutatását az új technológiák alkalmazásával. A turisták számára jobb körülményeket szeretnénk kialakítani a tábor közelében. Nagyon örülünk, hogy világ műemlékeinek ezen előkelő listájára sikerült rákerülnünk. Ez nem egy több éves folyamat végét jelenti, hanem ellenkezőleg, már dolgozunk az új terveken és projekteken. A jövő héten az északi kapu nyugati tornyát kezdjük el konzerválni és felújítani“ – mondta el Csütörtöky József.

Kelemantia egykor a Római birodalom hídfőerődje volt, létrejöttét a markomann háborúknak köszönhette. A világörökségi címre való felterjesztése mintegy másfél évtizede kezdődött el, amikor Németország, Ausztria, Szlovákia és Magyarország több helyszínnel közösen pályáztak a cím elnyerésére. Magyarország az utolsó pillanatban visszavonta saját pályázatát, ám a szlovák, osztrák és németországi lokációk idén nyáron végül rákerülhettek az ENSZ-szervezet világörökségi listájára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?