Botrányba fulladt Mikulec leváltási kísérlete

Igor Matovič
Pozsony |

A parlament csütörtöki ülése sem volt eseményektől mentes: hosszú idő után sikerült megnyitni a Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltására összehívott ülést, amely végül Igor Matovič (OĽaNO), Boris Kollár (Sme rodina) és Robert Fico (Smer) vitájába torkollott.

Az ellenzéki Smer nyáron többször is megpróbálkozott Mikulec leváltásával, de egyszer sem járt sikerrel, mivel a parlamentben egyszer sem gyűlt össze elég képviselő ahhoz, hogy az ülést meg lehessen nyitni. Így a rendkívüli ülést a parlament soron következő, szeptember 16-án kezdődő ülése utánra halasztották.

Leváltás miniszter nélkül

Csütörtök reggel még úgy tűnt, hogy Boris Kollár házelnök délután 5-kor, néhány képviselői javaslat áttárgyalása után nyitja meg a rendkívüli ülést, ám végül borult az előzetes forgatókönyv. A parlamentben ugyanis nem voltak jelen a megtárgyalásra váró programpontok beterjesztői, nélkülük pedig nem kezdődhet meg az egyeztetés. Programpontok híján nem maradt más hátra, mint Mikulec leváltása, viszont a belügyminiszter sem számított arra, hogy ilyen korán sor kerül Ficóék javaslatára, ezért nem is tartózkodott a parlamentben. Végül Kollárék telefonon értesítették Mikulecet, aki nem sokkal később megjelent a képviselők közt. A nyitóbeszédet Robert Fico, a javaslat beterjesztője kezdte.

Fico elemében

Az egykori miniszterelnök szerint Mikulec a felelős a rendőrháborúért, amely a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztálya és a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) között zajlik. Előbbi nemrégiben őrizetbe vette a NAKA négy nyomózóját, akik súlyos korrupciós ügyek feltárásán dolgoztak. Fico viszont úgy véli, hogy a NAKA szándékosan igyekszik félresöpörni az ellenzéket, főként a Smert, és erről maga a belügyminiszter is tud, sőt, ő irányítja az egész folyamatot. A Smer vezetője úgy gondolja, Mikulec úgy befolyásolja a rendőrségi eljárásokat, hogy abból az előző kormány tisztviselői jöjjenek ki rosszul. Példaként Dušan Kováčik korábbi speciális ügyészt említette, akit hétfőn 14 éves szabadságvesztésre ítélt a bíróság kenőpénz elfogadásáért, és egyéb korrupciós ügyekért (az ítélet nem jogerős, Kováčik fellebbezett).

Robert Fico

Sajátos értelmezés

Fico beszéde közben megjelent a parlamentben Igor Matovič pénzügyminiszter is. Az OĽaNO vezetője a szónoklatát mondó ellenzéki képviselő mögött foglalt helyet. Nem sokkal később készített egy transzparenst a következő felirattal: „A gyilkos az utcasarkon az erkölcsről prédikál.” A feliratot úgy helyezte el, hogy a parlamenti ülést közvetítő kamerák a táblával együtt rögzítsék Fico beszédét. A pénzügyminiszter magánakciója felháborította az ellenzéki képviselőket, akik azt követelték, hogy tiltsák ki Matovičot az ülésről. A házszabály ugyanis tiltja a transzparensek és az egyéb vizuális szemléltetőeszközök használatát a plénum ülésein (ezt a szabályt még Andrej Danko korábbi házelnök hozta, éppen Matovič megállítására). Boris Kollár azonban azzal érvelt, hogy a házszabály pusztán a vizuális eszközök behozatalát tiltja a tárgyalóterembe, Matovič azonban nem behozta, hanem ott helyben készítette el a feliratot. Robert Fico nevetségesnek nevezte a házelnök indoklását, ennek ellenére a pénzügyminiszter maradhatott a teremben.

Maffiózó vagy plagiátor?

Fico az ellenzéki képviselőtársainak azt mondta:

„Ne törődjetek velük, írjanak, amit akarnak. Kérem szépen, mit várhatunk el az efféle plagiátoroktól? Még rendes végzettségük sincs”

– ezzel utalva arra, hogy Kollár és Matovič korábban plágiumbotrányba keveredtek.

„És mit várhatunk el a maffiózóktól, nem igaz, Fico úr”

– vágott vissza a Sme rodina elnöke.

„Inkább maffiózó, mint plagiátor”

– reagált a Smer vezetője. Kollár gratulált Ficónak ehhez a kijelentéséhez.

A Smer elnöke végül délben befejezte a beszédét. A parlament ülése délután folytatódott, de nem Mikulec leváltásával, hanem a kérdések órájával. Ezt követően került csak sorra Ficóék javaslata. Az ülésen több ellenzéki képviselő is szót kért, a tárgyalás várhatóan a késő esti órákig elhúzódik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?