Kollár elárulta, milyen feltételek mellett maradna a koalícióban

Kollár
Pozsony |

Boris Kollár, a Sme rodina vezetője kedden úgy fogalmazott, pártja számára az lenne a vörös vonal, ha a koalíció megváltoztatná a büntető törvénykönyv 363-as paragrafusát. Ebben az esetben kilépnének a kormányból.

A koalíciós pártok közt ezúttal az ügyészségen és a rendőrségen zajló belső viszályok okoztak konfliktust. Az egyik legvitatottabb téma, hogy Maroš Žilinka főügyész a 363-as paragrafusra hivatkozva ejtette a vádakat Boris Kollár párttársa és barátja, Vladimír Pčolinský ügyében. A Sme rodina által jelölt titkosszolgálati vezetőt korrupció gyanújával tartóztatta le a rendőrség, és hónapokon keresztül vizsgálati fogságban tartotta. Žilinka azonban szeptember elején bejelentette, hogy a Pčolinský ellen zajló eljárásban a nyomozók többször is olyan hibákat követtek el, amellyel megsértették a törvényt, ilyen esetben pedig a főügyésznek a 363-as paragrafus értelmében joga van leállítani az eljárást. A koalíciós pártok képviselői elhatárolódtak Žilinka döntésétől, kivéve Kollárt, aki nyilvánosan is kiállt a főügyész mellett.

Kapcsolódó cikkünk

Vörös vonalak

A helyzet végül odáig fajult, hogy a Sme rodina a koalíció elhagyásával fenyegetőzik. Igor Matovič pénzügyminiszter és Eduard Heger miniszterelnök (mindketten OĽaNO) nem zárták ki, hogy Kollárék nélkül kormányozzanak, de elmondásuk szerint mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a maguk oldalára állítsák a parlament elnökét. Ez azonban egyelőre nem sikerült, hiszen a Sme rodina képviselői továbbra sem vesznek részt azon munkacsoport ülésén, amelyet a jogállamiság megvédésére állítottak fel. Ezen a tárgyaláson egyebek mellett döntenének a 363-as paragrafus sorsáról is. Kollár ezzel kapcsolatban kijelentette: pártja számára az jelenti a vörös vonalat, ha megváltoztatják a főügyész jogkörét, illetve ha szétválasztják a Főügyészséget és a Speciális Ügyészséget. Ebben az esetben kilépnek a koalícióból.

"Kormányozzanak csak 75 parlamenti képviselő támogatásával, biztosan kibírnak egy vagy két hónapot”

– jegyezte meg a parlament elnöke, hozzátéve, hogy pártja hajlandó bizonyos javaslatokat támogatni a munkacsoport üléséről, de a 363-as paragrafus esetében nem engednek.

Kollár továbbá elmondta, hogy a hétfő esti koalíciós tanácson nem egyeztettek a belső feszültségekről. Állítja, csak akkor kerül elő a téma, ha a munkacsoport tárgyalása végleg lezárul. Azt azonban hozzátette, hogy a parlamentben van két olyan törvényjavaslat, aminek az elfogadásán múlik, hogy a teljes választási ciklusig a kormányban maradnak-e.

„Akkor sem maradunk a koalícióban, ha az állami bérlakásépítés és a végrehajtási amnesztia nem megy át”

– mondta a házelnök.

Szócsata Ficóval

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője úgy gondolja, ha Kollárék nem támogatják a rendőrséggel kapcsolatos változtatásokat, nyugodtan kiléphetnek a koalícióból.

„De mindent megteszünk azért, hogy a koalíciós partnerünket a saját oldalunkra, vagyis az igazságosság oldalára állítsuk”

– közölte a képviselő.

A koalíció belső harcát Robert Fico, a Smer vezetője is bírálta. Az egykori kormányfő nem hisz abban, hogy a parlament elnöke valóban kilépne a kormányból.

„Reggel 10-szer elmond valamit, veri az asztalt, elmondja az embereknek, hogy mit nem fog megtenni, majd este megteszi. Összecsinálja magát, a koalíció pedig tovább folytatja”

– fogalmazott Fico.

Kollár nem hagyta szó nélkül a Smer elnökének kijelentését. Azt mondta, hétfőn végignézhettük, hogyan vett részt Fico Dušan Kováčik bírósági tárgyalásán, ahol a korábbi speciális ügyészt 14 évnyi szabadságvesztésre ítélték.

„Aki itt teljesen be van kakilva, az maga Fico, és a bűzt már nemcsak a sajtótájékoztatóin, hanem a parlamentben is érezhetjük”

– üzente Kollár.

(nar, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?