Új gyártócsarnok épül Füleken

ff
Fülek |

Az előkészületek végső fázisába került az a határon átívelő projekt, melynek keretén belül Füleken egy új gyártócsarnok létesülhet a jövőben. Jelenleg a projektdokumentáció kidolgozása folyik. A kivitelezéséhez az önkormányzatnak hitelt kell felvennie, melynek tervezetére rábólintott a város képviselő-testülete is – tudatta lapunkkal Mikuš Kovácsová Klaudia szóvivő.

A füleki képviselő-testület küldöttei szeptember 16-án fogadták el a hitelfelvétel tervezetét, amely a valamikori Kovosmalt területén létesülő új gyártócsarnok felépítésére szolgál majd. Csakhogy amíg 2017-ben a projekt kiadásait 2,2 millió euróra becsülték, jelenleg 4,1 millió euróval számolnak. „A világjárvány kirobbanása óta az építkezési alapanyagok ára extrém magasságokba szökött. Több alapanyag az eredeti ár kétszeresébe kerül.” – magyarázta a drágulást Agócs Attila polgármester, aki szerint alkalmazkodni kell a piaci helyzethez, különben ki kellene dobniuk négy év munkáját.

A 4,1 millióból 2,1 milliót INTERREG projektből fedeznek, az építkezési munkák előfinanszírozására pedig 2 millió eurós áthidaló hitelt vesznek fel. A hitel tervezett lejárati ideje 30 év. Az éves törlesztő részleteket a befektetőktől származó bérleti díjból tervezik fizetni, akik az új gyártócsarnokban fogják üzemeltetni a vállalkozásukat. Ebből a célból a város már kiírt egy pályázatot, amelyre jövő év március végéig várják a jelentkezőket. A város minimálisan 70 ezer euró éves bérleti díjjal számol. A kölcsön felvétele miatt Fülek hitelterhe előreláthatólag a jelenlegi 20,12-ről 40 százalékra emelkedik.

Ahogyan az átlagos polgár sem tudja hitel nélkül bebiztosítani a lakhatást saját maga számára, ugyanígy van ez az önkormányzatok beruházási hiteleivel is. Nélkülük nem reális a fejlesztés. Az új gyár körülbelül 50 embernek biztosítana munkát, tehát 50 családnak nyújt majd stabil bevételt. Hosszú távon ez egy stratégiailag fontos lépés. Az infrastruktúra kiépítésével feltételezzük, hogy az ipari zóna többi eddig elhanyagolt része is felélénkülne” – nyilatkozta a polgármester, aki hangsúlyozta, hogy a hitel kapcsán legalább öt bankot fognak megszólítani és a legkedvezőbb ajánlatot választják majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?