Mit tehetünk az egerek ellen?

Vasárnap

Ősszel nem csak az emberek, a rágcsálók is szeretnének kevesebb időt a szabadban tölteni. Nézzük, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre a rágcsálók távoltartásához.

Mechanikus módszerek

Ide tartozik a jól ismert rugós egérfogó, amelyre feltűzzük a csalit (diót, szalonnát, kekszet, sajtot), és beállítjuk a csapda csapóját, amely fogás esetén egy csapásra megöli a betolakodót. Előnye, hogy nem kell hozzá semmilyen méreg, meg hogy többször használható. Hátránya, hogy az egértetemet nekünk kell kioperálnunk belőle, és hogy esetenként gondot okozhat a pontos beállítás.

Egyre elterjedtebbek az élvefogó csapdák is. Apró ketrec, belsejében a csali, a ketrec ajtaja pedig lecsukódik, ha az egér a csalihoz ér. Sokan a leghumánusabb egérfogási módszernek tartják, ezért viszonylag keresett eszköz. Előnye ugyanaz, mint a hátránya: hogy nem öli meg az egeret (a fogságba esett példány további sorsáról nekünk kell rendelkeznünk), további előnye, hogy többször felhasználható.

 

Vegyi fegyverek

Mérgezett magvak, valamint a lemezekre, kartonlapokra felvihető vagy már gyárilag felvitt ragasztócsapdák tartoznak ide. Tízszer tíz centis ragacsos lap közepére helyezzük a csalit, az egér pedig sokszor odaragad, mielőtt a csalihoz érne. Előnye, hogy bombabiztos, és könnyű használni, hátránya, hogy nem humánus, a tetemeket el kell takarítani, és hogy a lapok csak egyszer használatosak, vagyis szemetet termelünk velük.

 

Elektromos kütyük

Az elmúlt évtizedekben elterjedtek az ultrahangos rágcsálóriasztók, amelyek többféle árban kaphatóak. Működésük lényege, hogy olyan frekvenciájú hangot generálnak, ami zavarja a rágcsálókat. Olyan helyen érdemes próbálkozni velük, ahol nincs folyamatos emberi jelenlét, mert az embereket is zavarhatják. Vannak olyanok, amelyek a patkányokat, nyesteket, vakondokat és a pókokat is elriasztják. Ezek közt is akad bóvli, nem biztos, hogy a legolcsóbbal is sikeresek leszünk. Előnye, hogy nem megöli, hanem távol tartja a rágcsálót, vagyis nem kell a tetemekkel foglalkozni. Hátránya, hogy több pénzbe kerül, áramot fogyaszt, és az embert is zavarja (bár vannak hangtalanul működő darabok is).

 

Tuti biztos módszerek

Raktárakban és egyéb, élelmiszeripari tisztaságú helyeken egyébként a rágcsáló- és rovarirtást ózonlámpákkal és ózongenerátorokkal végzik, ami gyakorlatilag minden élő anyagot megöl az adott helyiségben. Ezek viszont már jóval többe kerülnek, mint egy háztartási egérriasztó, és a használatuk is körülményesebb.

Mindegyik rágcsálóirtással foglalkozó cég egyetért abban, hogy a legrégibb és legjobb módszer az egerek távoltartására a macska. Sok egeret képes megfogni, csendes, nem maradnak utána egértetemek. Csak hát etetni kell.

Križanovič Melinda

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/37. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?