Mi mindenre jó a szódabikarbóna?

Vasárnap

Pár centért bármelyik háztartási boltban beszerezhető, és néha csodákra képes. Sok pénzt spórolhatunk meg, ha a háztartási folttisztításnál először szódabikarbónával próbálkozunk. Lássuk, mi mindent tud ez a fehér por, amely már nagyanyáink konyhájából sem hiányozhatott, és ott a helye egy mai ökologikus háztartásban is.

Szőnyegtisztításhoz

A száraz szőnyegtisztítás két nagyágyúja a szódabikarbóna és a só. A folyamat egyszerű, rászórjuk a szennyezett területre a port, lehetőleg annyit, hogy a tetején már száraz legyen az anyag, és hagyjuk körülbelül egy órára. Ezt követően könnyedén össze tudjuk porszívózni, és látni fogjuk, hogy a folt vagy nagy részben, vagy maradéktalanul eltűnt. Ha zsíros szennyeződéssel állunk szemben, egyenlő arányban elkeverhetjük a szódabikarbónával a sót, így az egyik legjobb szőnyegtisztító szert készíthetjük el. A só egyébként a vörösbor egyik legjobb ellenfele, tehát nemcsak a zsíros szennyeződésekkel tudja felvenni a harcot.

 

Hajkefék és fésűk tisztításához

Egy teáskanál szódabikarbónát elkeverünk fél liter langyos vízben, amelybe beletesszük a megtisztításra szánt fésűket, hajkeféket: a zsíros szennyeződés könnyedén letörölhető róluk. Sokan éppen ezért hajmosásra is használják.

 

Eltünteti a szagokat

Szemetesvödrök aljára és mosogatószivacsokra is érdemes néha szódabikarbónát szórni, mert képes eltüntetni az áporodott konyhai bűzöket. Ha egyik-másik vágódeszkába vagy ételhordó dobozba bevette magát az ételszag, ott is sikerrel alkalmazható. Mikróhullámú sütők és mosogatógépek szagtalanításához is kiváló.

 

Lefolyótisztításhoz

Megtöltünk egy decis poharat szódabikarbónával, beleszórjuk a konyhai lefolyóba, majd engedünk rá forró vizet. A makacs eldugulás elhárításához már nem biztos, hogy elég, de ha ezt hetente megismételjük, megakadályozhatjuk, hogy a kis szennyeződések nagyokká álljanak össze.

 

Edények megmentéséhez

Előfordul, hogy olyan makacsul odaég valami az edény aljára, hogy lehetetlenség lesikálni. Ilyenkor segíthet a szódabikarbónás víz. Forraljuk fel az edényben, és hagyjuk állni egy éjszakát.

 

Kézmosáshoz

A szódabikarbónának a szépségápolásban is helye van. Ha háztartási munka közben valamilyen erős szag ivódik a kezünkbe (fokhagyma, hal), érdemes szódabikarbónával kezet mosni, mert az emberi bőrből is eltávolítja a szagokat.

 

 

Križanovič Melinda

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/37. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?