Légy tökéletes!

Vasárnap

Minden családban más és más hitrendszerek befolyásolják, határozzák meg, hogy a velünk született alapszemélyiségünk, énképünk, értelmi és érzelmi tudatunk, készségeink, képességeink hogyan fejlődnek, formálódnak, alakulnak az évek során

A családi minta nagyon erős, generációkon átívelő, akár több életen át is öröklődik. Olykor az utódok mit sem sejtenek arról, hogy egy-egy szokás, normarendszer vagy akár egy, csak arra az adott családra jellemző kifejezésmód vagy mozdulat, ami rájuk is annyira jellemző, már több generáción át jelen volt a családban, és öröklődött a minta. Mégpedig úgy, hogy az új generációt már egyáltalán nem támogatta az a tanult hitrendszer, sőt hátráltatta a fejlődésben, társas kapcsolatok kiépítésében vagy a magánéleti, hivatásbeli kibontakozásban. Mégis jelen van az utódok életében, és újra meg újra aktiválódik. Ezért fordulhat elő például, hogy egy anya sorsát megismétli a lánya, ha az anya nem dolgozta fel a traumát, és a lenyomata ottmaradt a családi energiamezőben. A hitrendszer meghatározza a gondolkodást és a cselekvést, de még az örömre, túlélésre, szomorúságra, depresszióra, rugalmasságra, boldogságra való hajlamot is.

Te vagy a legjobb!

Az egyik ilyen jellemző hitrendszer a légy tökéletes! Mit is foglal ez magában? Nézzük, milyen egyéb attitűdöt, értékrendszert, gondolkodásmódot épít be szinte észrevétlen a személyiségbe az, aki úgy nő fel, hogy a szülei részéről egyetlen opció az elfogadható, akár kimondva vagy kimondatlan. Légy tökéletes, mindig nyújts 100 százalékot, mert csak úgy vagy értékes és hasznos tagja a családunknak.

A légy tökéletes hitrendszer általános jellemzői

  • állandó összehasonlítás, összemérés másokkal

  • mások teljesítményétől és véleményétől való függés

  • teljesítménykényszer

  • állandó félelem és szorongás a büntetéstől és a megtorlás következményeitől

  • állandó félelem a szeretet elvesztésétől, elhagyási trauma, ha nem tökéletes, nem kell, eldobható, nem értékes

  • önbántalmazás, mert úgy érzi, soha nem elég jó

  • különböző addikciók kialakulása, elsődleges funkciójuk a feszültségoldás

  • hibás vagy valótlan önkép

  • önbizalomhiány

  • önképviselet hiánya

  • bizonyítási, magyarázkodási kényszer a szülők vagy más családtagok, házastárs felé

  • önismereti problémák

  • életközépi válság

  • konfliktuskezelési nehézségek

  • kommunikációs zavarok

  • kiégés

Ezzel a fajta elvárással szemben több probléma is felmerül annak ellenére, hogy látszólag jót akar a gyermeknek, hiszen feladat- és munkavégzésre ösztönzi. Ugyanakkor – és ez a legnagyobb gond – gyakran figyelmen kívül hagyja a gyermek egyéni fejlődési ütemét, vele született készségeit, képességeit, alapenergiáját, akaratát és számos más, az adott gyermekre jellemző tulajdonságot, amelyek pontos ismeretében lehet a fejlődésében és tehetségének kibontakoztatásában a legjobb eredményt elérni.

Kényszerek, súlyos elvárások, esetleges büntetések, bántalmazás, érzelmi zsarolás hatására megroppanhat a lélek. A korai mentális sérülések pedig később akár súlyos személyiségzavarokat is eredményezhetnek.

A légy tökéletes elvárás lenézi, megveti mindazt, ami hibás és mindazt, aki hibázik. Ez a fajta gondolkodásmód sok esetben érzelemmentes, rideg, önző, kontrollmániás, mellőzi az empátiát. Nem veszi figyelembe, hogy nemcsak kötelességeink, hanem jogaink is vannak. Nemcsak a tökéletességhez, hanem a hibához is jogunk van. Gyerekkorban is!

A családi hitrendszerek is egy adott spektrumon belül futnak, így van, ahol a „légy tökéletes” elvárás nem jár együtt súlyos testi vagy lelki bántalmazással, de attól még érezhető a hatása, és okozhat később egy felnőttkori kiégést, önbizalomhiányt vagy önértékelési problémát.

Mikor elfogadható, hogy légy tökéletes?

Egyáltalán elfogadható az az attitűd, ami olyan tökéletességre ösztönöz minket, ami nem belőlünk fakad, amit nem mi szeretnénk? Ha magam felé működtetem ezt az elvárást, nem más kényszeríti rám, akkor elfogadható? Hiszen ezt én csinálom magammal. Vagy mégsem?

Minden egy meghatározott energetikai rendszerben működik, így a család is. Ha a szülők felől nem érkezik is direkt módon ilyen elvárás, lehet, a háttérben valami más az, ami működteti ezt a tökéletességre való törekvést. Például képzeljünk el egy kétgyerekes családot, ahol a kisebbik testvérnek mindig a nagyobb testvérét hozzák fel példának, hogy nézd meg, ő milyen szorgalmas, vagy bezzeg ő soha nem hibázik ennyit a dolgozataiban, mint te. Közvetlen nem mondják a kisebbik gyermeknek, hogy legyen tökéletes, mert az az egyedüli elfogadható, de azzal, hogy a nagyobb testvérét hozzák fel rendszeresen példának a tökéletességre, ő is érintve lesz ebben a témában, sőt a testvérénél is jobban, hiszen ő ebben az összehasonlításban mindig kevesebbet ér nála.

A légy tökéletes, mert az az egyedüli út a boldogsághoz, semmilyen formában sem elfogadható. Hiszen nem ad teret a többféle választáshoz, nem ad teret a több nézőpont vizsgálatához, a több és mélyebb tapasztaláshoz. A hitrendszerekkel egy nagy baj van, hogy merev keretek közé szorítja az életet, és nem tudja rugalmasan kezelni azt, ami tőle eltér, ami más. Más a gondolatisága, véleménye, értékrendszere. Nem ad teret a szabadságnak.

Mitől olyan erős a családi hitrendszer, amely hatással van például arra is, hogy mennyire törekszik valaki az életében a tökéletességre és a maximalizmusra?

Egyetlen kulcsszó van itt, ez pedig a rendszeresség. Ha valaki 20-25 évig naponta, hetente ugyanazt hallja, tapasztalja, az idővel nála is szokássá válik, majd beépül az énképébe, végül a személyiségébe. És személyiségjeggyé alakul, akár tud róla, akár nem, ez megtörténik. Ehhez jön hozzá a vérségi kötelék mindennél erősebb hatása, amely generációkon átívelő, génekkel örökölhető és/vagy a családi mátrixban fellelhető energia, ami jelen van és hat akkor is, ha nem tudunk róla.

Mit lehet tenni, hogy ne a hitrendszerek irányítsanak?

Mindenekelőtt szakember segítségével valamennyi családi hitrendszert fel kell deríteni. Mindazt, ami a tudat alatti tartalmakban szinte robot üzemmódban végezte eddig életünk irányítását, a felszínre kell hozni. Azután megvizsgálni, hogy az egyes hitrendszerek hatása hogyan, milyen mértékben, milyen irányban befolyásolta az életünket. Döntéseinket, gondolatainkat, érzéseinket, cselekvéseinket, párkapcsolati és munkahelyi választásainkat, sikereinket és kudarcainkat.

Azt képzeltük, mi vagyunk azok, akik döntünk a sorsunk felől, mi határozzuk meg, merre és hogyan lépjünk. Nehéz belátni, hogy a legtöbb ember csak látszólag dönt önállóan, valójában egy adott családi mátrix energiájából merít, vagy éppen annak feszül neki, és így húzza magára gondolatokkal, cselekvéssel még jobban az öröklött mintát. Nehéz szembesülni azzal, hogy hol és miben éltünk öntudatlan.

A tudatra ébredés része, amikor lerántod a leplet a családodról, látsz, megértesz, megbocsátasz, hálát érzel és szeretetet. Így lépsz tovább, mert haraggal, haragban nem lehet fejlődni. Kizárólag megbocsátásban. Magadnak és másoknak is meg kell bocsátanod, mert kizárólag ez hozhatja el a szív békéjét és nyitottságát. A gyógyulást és a fejlődést. Ne légy tökéletes, ne légy ilyen vagy olyan, csak legyél jelen az életedben mindennap. Láss, hallj, mozdulj és merd érezni az érzéseidet.

Montorffy Letti író, coach, tréner

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/36. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?