Megfelelési kényszer a párkapcsolatban

Vasárnap

Azért, hogy párkapcsolatunk boldog legyen, tennünk kell. Nem egyszerű feladat ez. A mindennapokban számos olyan helyzet van, amely kihat rá. Sorozatunkban ezeket tekintjük át, hogy a párkapcsolati nehézségeket megértsük, és javulást érjünk el.

Az ember alapvető vágya, hogy szeressék és megbecsüljék. Ezért igyekszik a környezete kedvére tenni. Arra törekszünk, hogy minél jobban megismerjük szeretteink, családunk, főnökünk és más, számunkra fontos emberek véleményét és elvárásait, hogy ehhez igazodjunk. Ezzel semmilyen probléma nincs, ez így természetes. A gondok akkor kezdődnek, amikor a másik ember véleménye és elvárása annyira fontossá válik számunkra, hogy saját személyiségünket, véleményünket, érzéseinket és elvárásainkat háttérbe szorítjuk a másik kedvéért. Mindent megteszünk, hogy a lehető legjobban megfeleljünk a kimondott és kimondatlan elvárásoknak. Ezt nevezzük megfelelési kényszernek. Ennek alapja, hogy általában negatívan gondolkodunk magunkról, úgy érezzük, ha önmagunkat adjuk, az nem elég, mert nem vagyunk elég jók, okosak, ügyesek, gyorsak, szépek… Ezenkívül fontosabbnak és értékesebbnek érezzük a párunkat, mint saját magunkat, és semmiképpen nem szeretnénk elveszíteni a szeretetét, megbecsülését. A megfelelésnek pozitív és negatív hatásai is vannak.

Pozitív hatások, azonnali hatások: általában segítőkész, kedves, alkalmazkodó embernek ismernek minket, és ez nyugalmat, békességet ad. Kevés konfliktusban van részünk, minden flottul megy.

Negatív hatások, hosszú távú hatások: mi, nők elég sokáig tudunk alkalmazkodni, a saját énünket és akaratunkat háttérbe szorítva, de egyszer mindenkinél betelik a pohár. Időről időre kiborulunk, hogy csak adunk és adunk, de vissza semmit nem kapunk… Párod mit sem értve bámul téged ilyenkor, hiszen eddig mindig így csináltátok, és ez jól működött.

Mi a megoldás? Mint oly gyakran a párkapcsolatokban, a titok az önismeret. Ehhez szeretnék most pár hasznos, önreflexiós kérdést megosztani:

  • Emlékszel arra, hogy pontosan mikor, milyen helyzetben és kinek próbáltál megfelelni? Miért?

  • Mit gondolsz, mi történne abban az esetben, ha nem próbálnál többé megfelelni másnak?

  • Az előző helyzetben mi lenne a legrosszabb? És a legjobb?

  • Volt már rá példa, hogy nem igyekeztél megfelelni másnak? Miért? Milyen helyzetben? Mitől volt az a szituáció más, mint a többi?

  • Mi lehet az első lépés annak irányában, hogy ne az járjon állandóan a fejedben, mit várnak el tőled a kapcsolatodban? Mi a legkevesebb, amit megtehetsz ezért még ma?

Legyünk nagyon őszinték ezekben a kérdésekben! Nem lehet ajtóstul a házba rontani. A párkapcsolat nagyon megsínyli a hirtelen változtatásokat, hiszen a párunk gyakran mit sem tud arról, hogy nekünk eddig nehezünkre esett bármi is, így joggal érezheti, hogy kifordultunk önmagunkból. Csak lassan, apró lépésekben érdemes változtatni, és a legjobb, ha ehhez szakember, pszichológus vagy coach segítségét is igénybe vesszük!

Szépséges őszi napokat kívánok minden kedves Olvasómnak!

Álló Gabriella párkapcsolati tanácsadó rovata

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/36. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?