Téma a VASÁRNAPBAN: Egymást üldöző bűnüldözők

Vasárnap

Ha mostanáig volt még a jelenlegi szlovák kormánynak értelme és létjogosultsága, az csakis a maffiaellenes harc lehetett. Ma már ez sem feltétlenül érvényes, vagy legalábbis, nem hihető. Merthogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kellene látszani.

Történt ugyanis, hogy szeptember 1-jén Maroš Žilinka főügyész (pontosabban a helyettese, Jozef Kandera) gondolt egy merészet és nagyot, majd felmentett a korrupció vádja alól néhány, előzetes letartóztatásban ülő személyt. Nevezetesen Vladimír Pčolinskýt, a szlovák titkosszolgálat (SIS) volt igazgatóját, Jaroslav Haščákot, a Penta befektetési csoport volt vezetőjét, továbbá Zoroslav Kollár ügyvédet és üzletembert, valamint Ľubomír Arpášt, a SIS kémelhárításának volt vezetőjét. Mostantól valamennyiükre úgy kell tekintenünk, mintha olyan ártatlanok lennének, mint a ma született bárány.

Meglehet, hogy így is van, csak épp megvárhattuk volna, hogyan dönt az ügyükben a bíróság. Ez főleg Vladimír Pčolinský esetében érvényes, akinek a fogva tartását az elmúlt hónapokban a legfelsőbb bíróság három szenátusa és a speciális büntetőbíróság két bírája is indokoltnak tartotta. Nem így a főügyész helyettese, aki annak ellenére engedte szabadon és mentette fel a vád alól a volt SIS-igazgatót, hogy az ügy már a vádemelési szakaszban volt.

 

Mikor tartóztatták le Vladimír Pčolinskýt, és mivel vádolták? Kik vallottak róla a rendőrségen? Ki evezett el Pčolinský kiszabadításának farvizén, ugyanabban az ügyben, miért volt mégis pechje? Mikor tartóztatták le Jaroslav Haščákot, és mivel vádolták? Milyen magyarázatot adott Maroš Žilinka főügyész, miért nem hagyta a döntést a bíróságokra? Milyen indokkal szabta meg a vádhatóság feje 2021 szeptemberében, kiket enged be a sajtótájékoztatójára, és mi volt a legfőbb érve? Kinek üzent még hadat Maroš Žilinka? Ki dőlhet most hátra elégedetten, ki az, aki egy ideje irányítja a koalíciót, és megszabja a határokat?

Vrabec Mária összefoglalójában ezekre a kérdésekre is választ kapnak a már megvásárolható Vasárnapban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?