Valóban sikeres olimpia után vagyunk?

Vasárnap

Az olimpia után a sajtó egyértelműen sikeres olimpiának értékelte magyar részről a tokióit. 6 aranyérem, 7 ezüst, 7 bronz, összesen 20 érmet utoljára 1976-ban szereztek a magyar sportolók. Csakhogy a sportszakértők és a hozzáértő sporttársadalom az aranyérmek mennyisége után tud igazán párhuzamot vonni a sikeres és kevésbé sikeres olimpiák között. Az aranyérmek mennyisége szerint állítják össze az országok közti éremtáblázatot.

De nézzük az olimpia előtti elvárásokat. 18 sportolót vagy csapatot tartottak esélyesnek az aranyérem megszerzésére. Reális elvárás volt: 4 aranyérem az úszóktól, 4 a kajak-kenusoktól, 4 a többi sportágtól (vívók, sportlövők, birkózók, cselgáncsozók, öttusázók, vízilabdázók), ez ugye 12. Ebből reálisan megvalósulhatott volna a 8-10 aranyérem. Amiért nem volt sikeres az olimpia, az azért volt, mert több nagy esélyes nem váltotta be az elvárásokat. Nem szabad keresni a meg nem szerzett két aranyérmet Hosszú Katinkánál. Noha nagy esélyes volt, és ha időben rendezik meg az olimpiát, 2020-ban, meg is szerezte volna a két vegyesúszás aranyérmét. A járvány miatt nem tudott úgy felkészülni, ahogyan szokott, sok versenyzéssel. Háromszoros olimpiai bajnok, nagyon sok dicsőséget szerzett ő már a magyar nemzetnek, csak tisztelni és becsülni lehet mindazért, amit már letett az asztalra. 34 úszó szerepelt az olimpián, ebből 7-8 aranyesélyes, és egyedül csak Milák tudott érmet szerezni, ő kettőt is.

A legsikeresebb sportágunk, a kajak-kenu sem szerezte meg azt a két aranyérmet, amelyet majdnem biztosra vehettünk, a kajak 1-est és kajak 2-est 500 m-en. A válogatón hangzott el, hogy nehezebb megszerezni a győzelmet a magyar válogatón, mint megnyerni az olimpiát. Pedig itt mindkét számban két-két versenyző indulhatott. Itt is meg kell védenünk Kozák Danutát, aki a legsikeresebb női olimpikonunk a maga 6 aranyérmével. Hogy a két sportoló hölgyet még jobban megvédjem – gondoljunk csak a 2016-os riói olimpiára, a 8 megszerzett aranyéremből ők ketten 6-ot szereztek. Hosszú Katinka (3 úszószámban), Kozák Danuta (K–500, K–2 500, K–4 500).

Milyen szembetűnő az is, hogy az utolsó olimpián a 8 aranyéremből 7-et női sportolók szereztek. Most viszont csak egyet, azt is K–4 csapathajóban. Csalódást okoztak a sportlövők, a női vívók, az atléták. Voltak sportolók, akiknek nem jól jött az egyéves halasztás, voltak, akik nem tudtak megbirkózni kellőképpen a nagy hőséggel és a magas páratartalommal. Várhattuk a meglepetés aranyát is, de az idén ilyen sem volt. Akik kellemes meglepetést szereztek: Hárspataki Gábor 3. helye karatéban, Vass Kata 4. helye terepkerékpárban, Salin Omar 5. helye taekwondóban.

Ami szembetűnő, hogy a 6 arany-, 7-7 ezüst- és bronzérem mellett a magyar sportolók még szereztek 10 negyedik és 9 ötödik helyezést, na, ezekből lehetett volna több éremhez jutni. A magyar sporttársadalom akkor tartja sikeresnek az olimpiai szereplést, ha sportolóink szereznek 8–10 aranyérmet, és ezzel a nemzetek éremtáblázatán az első 10 között végeznek. Nos, ha most meglett volna a 10 aranyérem, újra az első 10 közé kerülünk, megelőzve sok nagy és fejlett államot. Így a megszerzett 6 aranyérmünkkel sajnos csak (?) a 15. helyen végeztünk.

Halász József, Jászó

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?