Falunapon voltunk

Vasárnap

Eredetileg úgy volt, hogy a templom újraszentelése lesz a nap fő attrakciója, amely húszévnyi rekonstrukció, kutatás és a falképek restaurálása után befejeződött. Ám a Covid ebbe is beleszólt, a pénzcsapok elzáródtak, a munka leállt, a templom újraszentelése pedig jövőre tolódott.

Százd ünnepelt, mégpedig a falu első írásos említésének 760. évfordulóját. A százdi falunap délben díszebéddel és az önkormányzat ünnepi ülésével kezdődött, ahol községi díjakat adtak át, szám szerint hatot. A díjakat azért alapította Százd önkormányzata, hogy a falu életében jelentős szerepet betöltő lakosokat ismerjék el vele. Mint említettem, az idén hatan kapták, ketten posztumusz: Sztakó József, aki ötven évig különböző funkciókban szolgálta a falu épülését, és fényképeivel, filmjeivel rögzítette múltjának egy szeletét, valamint Gatial Stanislav, a község utolsó tanácselnöke, a rendszerváltás utáni első választási időszak polgármestere, akinek a működése alatt a százdi római katolikus templom elnyerte a műemléki besorolást. A hagyományokhoz híven ezután ökumenikus istentisztelettel folytatódott a délután, amely ezúttal a katolikusok ideiglenes imaházában volt megtartva.

Azért is szeretek Százdra, falunapra járni, mert érzem, a szervezők sose a könnyebb megoldásra törekszenek, és nem Magyarországról importált sztárocskákkal akarják a jónép szórakoztatását letudni, hanem mindig színes programot igyekeznek összeállítani. Így volt ez most is. A jó hangulatról a környékbeli falvak képviselői, valamint amatőr előadók gondoskodtak. A megspórolt pénzen pedig az önkormányzat megvendégelte a lakosokat és a vendégeket. A regisztrációs karszalagokhoz ugyanis négy kupon is járt, amit mindenféle finomságra lehetett beváltani.

Az önkormányzat kultúra iránti érzékenységét jelzi, hogy két program is képviselte a kultúrát. Sztakó József, aki a közelmúltban halálozott el, ötven évig élt Százdon, ezalatt fényképein örökítette meg a lakosok mindennapjait, ünnepeit. A kultúrházban az ő hagyatékban maradt fotóiból rendeztek kiállítást, ami a látogatóknak alkalmat adott rá, hogy felidézzenek rég elfeledett történeteket, és találgassák, kik is szerepelnek a képeken.

Azt hiszem, nem sok Százdhoz hasonló kisközség büszkélkedhet azzal Szlovákiában, hogy minden falunapra jut egy könyvbemutató. Az idén Ukrop Milan volt a vendég, aki a szerzői kollektíva nevében mutatta be a deméndi plébánia három műemlék templomáról készült kiadványt, mely Százd önkormányzatának támogatásával jelent meg. A deméndi plébános hozzászólásában elmondta azt a sokaknak bizonyára új információt, hogy a százdi római katolikus templomnak nemcsak a szentélye és a hajója van dekorálva a Jézus életéből vett jelenetekkel, hanem a sekrestye is, mely unikális Szlovákiában.

A nap a focipályán tartott mulatsággal zárult, ahol gulyás és csapolt sör mellett régi ismerősök találkozhattak, akik direkt ebből az alkalomból jöttek haza. Így vált ez az alkalom igazi közösségi élménnyé! Az ereszdelahajam egészen éjfélig tartott.

Másnap, vasárnap a sportversenyek voltak soron. Az asztaliteniszezők a kultúrházban versengtek, a négycsapatos mini focitorna pedig a pályán került megrendezésre. Úgyhogy Százd ünnepén minden korosztály és ízlés kielégíttetett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?