A betűvetés művészete

Vasárnap

Nemsokára kiselsősök ezrei ülnek be az iskolapadba, hogy megtanuljanak írni és olvasni. Tulajdonképpen csoda, hogyan képes a betűvetés tudományát egyszerre elsajátítani egy osztálynyi, különböző képességű gyerek. A titok nyitja országonként más, és mindenhol a pedagógusoktól függ.

Szlovákiában folyásírást tanulnak a gyerekek. A kézírásra komoly hatása van a gyermek idegrendszeri, érzelmi és motorikus fejlettségének, de mindenki kb. hat-hét évesen kezd el érdeklődni az írott szó és a betűk iránt. Abban, hogy ki milyen hamar és milyen jól sajátítja el az írás tudományát, nagy szerepe van az érzelmi érettségnek és a térbeli tájékozódásnak is. Fontos szempont az, hogy a gyermekben természetes a vágy, hogy írás által is mások elé tárja a gondolatait. Az írástanulás azonban mindezt a késztetést és akaratot együttvéve sem egyszerű, mert nagyban függ a fizikai adottságoktól is.


 

Szántás, fecske, cicafark

A kéztőcsontok meszesedése kb. hat-hét éves korban fejeződik be, de a legtöbb gyerek még úgy kerül az iskolába, hogy a grafomotoros mozgása nem eléggé fejlett. Két-három hónapba is beletelik, amíg a gyerek keze képessé válik arra, hogy a betűket le tudja írni – ez alatt a két hónap alatt lendületes írásvezetést tanítanak az iskolában. Mindannyian emlékezhetünk rá, ez az az időszak, amikor szántást, fecskét, szilvát, cicafarkat rajzoltunk, majd később arra is ügyelnünk kellett, hogy kézfelemelés nélkül több betűt is képesek legyünk összekötni.

Ez a pedagógusok szerint egyre nehezebb, a gyerekek egyre kevesebbet gyurmáznak, rajzolnak, mozognak, ezért a legtöbbjük nem érzi nagy formákban a betűk vonalait. Irányok szerint alig tudnak tájékozódni, nem érzik az arányokat, és sokuknál gondot jelent a ceruza tartása is. „A szülők egy része azt hiszi, hogy ezt mind az óvodában kellene megtanulni, de ha ők kiskorától fogva nem foglalkoznak a gyerekkel, ott nincs mire alapozni. A mai járványhelyzetben sok a visszaesés is, ha a gyermek hónapokig otthon van, az óvópedagógusok mindig elölről kezdhetik a fejlesztést. Jó hír viszont, hogy a kiselsősök jelentős többsége felettébb motivált, meg akar tanulni írni és olvasni, lényegében csak a pedagógus szegheti a kedvét. Például azzal, ha túl sokáig gyakoroltat egy elemet anélkül, hogy a gyerek annak már hasznát látná, mondjuk betűket kötne össze, vagy szavakat írna le” – mondja Hargitai Katalin magyarországi gyógypedagógus.


 

Írni és olvasni karácsonyra?

Az általános magyar gyakorlat az, hogy hét betű ismerete után kezdenek a gyerekek olvasni, vagyis okos, jelentéssel bíró szavakká összeolvasni a betűket. A lényeg, hogy a tanulónak sikerélménye legyen, és ez többfajta módszerrel is elérhető. Például úgy, hogy a gyerekek először tapintással, látással, játékos módszerekkel a betűk formáját ismerik meg. Van, ahol először olvasni tanulnak, írni csak a második félévtől, és van, ahol hagyják, hogy az első évben hibásan írjon a gyerek, és csak másodikban kezdik kijavítani.

Az online tanítás során ez még bonyolultabb volt, mint a muzslai alapiskola elsősöket oktató pedagógusa, Kétyi Anna is elmondta a Vasárnap május 24-i számában. Webkamera előtt mutatta, hogyan kell tartani a kezet, vezetni a vonalakat. A szülők segítsége elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a gyerekek tényleg megtanuljanak írni. Ilyen körülmények között biztosan nem lehet cél, hogy karácsonyra minden gyerek felérjen az ABC-hegyre, de egyébként sem biztos, hogy ennek így kell lennie, mert a pedagógia mai álláspontja szerint a lassabban elsajátított tudás sokkal biztosabb. A legfontosabb, hogy a gyerek a saját tempójában haladjon és az első osztály végéig megismerje az összes betűt, valamint olvasson a saját szintjén.


 

Nem szép, de olvasható

Régen külön osztályozták a külalakot, ma ez sok iskolában már nem szempont. Sőt, vannak olyan törekvések is, hogy a gyerekek többnyire számítógépen írjanak. Hargitai Katalin szerint nem a szép, hanem a rendezett, olvasható írás a cél. A szépség már a finommotorikus képességektől is függ, ezért nem büntethető a gyerek, ha nem annyira esztétikus az írása. Azt kell értékelni, hogy igyekszik, dolgozik, el lehet olvasni azt, amit leírt. Van, aki meg tudja tanulni a szépírást, és van aki nem, főleg, ha felnőtt korában már alig ír kézzel.

Világszerte már nem is mindenhol tanítanak folyóírást. Finnországban például nyomtatott, vagy inkább leegyszerűsített írott betűkkel tanulják a gyerekek a betűvetést. Az iskolában minden gyerek előtt van egy laptop, egyszerre tanulják a kézzel írást és a billentyűzet kezelését, de a betűk összekötése már szabadon választható tantárgy. A három éves kortól választható előkészítőben a gyerekek megtanulják az összes betűt és hangot, de az iskolában 2016 óta csak a nyomtatott betűket oktatják, hogy maradjon idő a gépelés tanítására.


 

Rácsos füzetek és ritmusérzék

Szlovákiában is volt arról szó, hogy csak nyomtatott betűkkel tanuljanak írni a gyerekek, de végül azok a szakmai érvek kerekedtek felül, melyek szerint a folyóírás gyorsabb, és jobban fejleszti a kreativitást. Nálunk még mindig az a törekvés, hogy minél több betűt tudjon a gyerek összekötni anélkül, hogy felemelné a kezét, mert ezáltal gyorsabban is ír.

Nem így gondolják Olaszországban, ahol a ritmusérzékre alapozzák az írásoktatást. Először grafikus jeleket tanítanak négyzetrácsos füzetekben, így segítik elő a tér helyes kitöltését és az irányok betartását. Csak a nagyobbak használnak vonalas füzeteket, akik már jól és folyamatosan írnak. Az olasz gyerekek is a nyomtatott betűkkel kezdenek, csak a második osztályban tanulják a folyóírást, amikor már olvasnak, és a finommotorikus képességük is fejlettebb. Digitális eszközöket akkor alkalmaznak, amikor már megtanultak írni-olvasni és nagyon adnak a szépírásra. Úgy tartják, az arra való törekvés, hogy a munkájuk igényes és látványos legyen, a gyerekek szellemi fejlődésére is kihat.

Angliában még ennél is bonyolultabb az írás és olvasás oktatása, mert a legtöbb betűt másként ejtik ki, mint ahogy leírják. Ezért képekhez kötik az egyes hangokat, például az „sz” hanggal kiejtett angol c betűt a sziszegő kígyóhoz, és sok mondókával memorizálnak. Elég hamar összekötik a betűket, mivel az ABC-ben nem sorban haladnak, hanem a könnyebb hangokkal kezdik. Nincs írásfüzet, egyáltalán nem adnak a formára, és a külalakra, a lényeg, hogy mindenki megtanuljon olvashatóan írni.


 

Puszta lapra, szabadon

Spanyolországban hat éves kortól kötelező az iskola. Itt az írásoktatás lényege az, hogy a kisdiákok lemásolják a pedagógust, aki a táblára ír. A nyomtatott betűkkel kezdik, majd a kézírással folytatják, de egyiknél sem nézik, hogy egyenesen, szépen ír-e a gyerek, egyformák-e a betűi. A lényeg, hogy nagyjából el lehessen olvasni, és a gyermeknek legyen fogalma arról, hogy az írás a gondolatok kifejezésére szolgál.

Hargitai Katalin szerint az egyes nyelvek sajátosságai is meghatározzák, milyen sorrendben kell tanítani a betűket, de vannak általánosan érvényes szabályok is, mint például az, hogy az egymáshoz hasonló grafomotoros mozdulattal íródó betűket időben távol tanítják, hogy ne tévesszék össze őket a gyerekek. Sok országban sorvezetés, vonalköz sincs, puszta lapra akkora betűkkel írnak a gyerekek, amekkorákkal épp sikerül nekik. A lényeg mindig az, hogy a gyerek tudja, miért tanulja meg a betűket, tehát egész szavak, okos dolgok leírására használja a tudását. A folyóírás, úgy tűnik, hogy lassan kimegy a divatból, pedig arra való, hogy a legrövidebb idő alatt a legkisebb erőfeszítéssel a legtöbbet tudjuk leírni. Jó, ha megtanuljuk, később pedig mindenki úgy alakítja az írását, ahogy az számára leginkább megfelel.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/35. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene


 

Érdekes

Milyen lesz az idei tanév?

Pár nappal a tanévkezdés előtt annyit tudunk, hogy az oktatásügyi miniszter a legrosszabb járványügyi helyzetben sem szeretné országosan bezáratni az iskolákat. Csak egyes osztályokban szüntetné be a tanítást, ha valamelyik diák PCR-tesztje pozitív eredményt mutat – ez esetben az egész osztály 14 napos karanténba vonulna. Pozitív antigén teszt esetén csak az érintett diák maradna karanténban. Arról, hogy ilyen esetekben mi legyen a beoltott, vagy a koronavírus-fertőzést leküzdött diákokkal, az iskola vezetése dönt. Már ha tud róla, mert sem az osztályfőnöknek sem az igazgatónak nincs joga a szülőtől a gyerek oltási igazolását kérni, ezt a szülő csak önként mutathatja meg.

Az iskolákban nem lesz kötelező tesztelés, de a szájmaszk viselése kötelező marad. Testhőmérsékletet csak az óvodákban kötelező mérni, az iskolákban ajánlott, a megengedett határ 37,5 °C. A rendezvények – erdei iskolák, kirándulások, szalagavatók – szervezése attól függ, milyen lesz a járványügyi helyzet az adott járásban. A napköziket megnyitják, de ajánlott, hogy ne keveredjenek több osztály diákjai.

Azoknak a 12 évnél idősebb diákoknak, akik augusztus végén külföldi szabadságon voltak és nincsenek beoltva, 14 napos karanténba kell vonulniuk. A 12 évnél fiatalabb diákok esetében az a mérvadó, hogy be vannak-e oltva a szüleik. Gyermekápolási táppénzre a szülő abban az esetben lesz jogosult, ha a 11 évnél fiatalabb diák esetében az iskolaigazgató, vagy a regionális tisztiorvos dönt a tanítás szüneteltetéséről, vagy a körzeti orvos igazolja, hogy a gyermek egész napos ellátásra szorul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?