5 dal, hogy jól induljon a szeptember

Vasárnap

A szeptembert az emberiség mindig különleges hónapként kezelte. Hogy ez miért van így, azt nem tudjuk megmondani, azt viszont igen, hogy mit hallgasson az, aki szeretné jó zenével indítani a naptári őszt.

1. Dunai rapszódia. Fogarasi László, alias Yonderboi, Zságer Balázzsal közösen alkotott szerzeménye, amelyben megszólal Kállai Ferenc hangja is, részletekben kiragadva a Megint tanú című Bacsó Péter-filmből (a végén megszólal Cserhalmi György is). Az elektronikus lírai alkotás témája a Duna, amely „mindig jön”. Trevira modern – Danubian rhapsody címen kell keresni. Azért illik szeptember elejére, mert eszünkbe juttatja, hogy ami jön, az tovább is megy.

 

2. A ritmusnak a dallama. Pesti Zsolti kétnyelvű slágerének címe: A buli királya vagyok. Szó esik benne a Hennessyről (konyak), a Finlandiáról (vodka) és arról, hogyan mulat manapság egy kortárs zenész a barátaival Józsefvárosban. „Érezd meg a ritmusnak a dallamát” – szól a szerzemény egyik üzenete. Szeptember elején nagyon aktuális, mert az őszi szomorúság ellen kevés jobb ellenszer van, mint az önfeledt mulatozás.

 

3. Ebéd után. Lajkó Félix muzsikája, felsorolásunkban pedig a kakukktojás, hiszen nincs benne ének. Lajkó Félix zenéi közt is kakukktojás, hiszen bár hegedűn játssza, nem használja a vonót, hanem az ujjaival pengeti a húrokat. Ennyi történik, valamint némi diszkrét brácsakíséret Brasnyó Antaltól. A bokorból című albumon találjuk. Aki egyszer megszerette, csak ezt fogja hallgatni ebéd után, és nem csak szeptemberben.

 

4. Karangaylig Kara Hovaa. Az oroszországi Yat-Kha együttes talán legismertebb dala, amelyet sokan csak Dyngildai néven emlegetnek (az 1995-ös Yenisei Punk című albumról). Zenéjükben ötvözik a tuva népzenét és a modern rockot. Torokhangok, gitárszólók, a nagy költségvetéssel forgatott klipben pedig egy kietlen síkság a kopár hegyek közt, amelyen összetalálkozik két lovas csapat, hogy fegyvereikkel befejezzék egymás életét. A feketék indítanak jobban, majd elkezdik üldözni a fehéreket, a végén pedig előbukkan egy sor íjász, hogy szemből lenyilazzon mindenkit. A Karangaylig Kara Hovaa klipje egy metafora, amely megmutatja, milyen kegyetlen hónap a szeptember, amikor a nyári vakáció után ismét kiéleződik a társadalomban az osztályharc. Csak erős idegzetűek nézzék meg, mert meglehetősen sok vér folyik (vagy inkább spriccel) benne, a végén pedig mindössze egy ló marad életben.

 

5. Ébressz fel, ha vége. A felsoroltak közül talán ezt ismeri a legtöbb ember a világon, hiszen a Green Day (magyarul zöld nap) nevű amerikai banda egyik slágeréről van szó. Címe Wake me up, when september ends, vagyis ébressz fel, ha vége a szeptembernek. Sokan szintén ezt kívánnák, ha kívánhatnának valamit szeptember elején. Csak hát nem kívánhatnak, hiszen az élet nem kívánságműsor. Nekik küldjük ezeket a dalokat, és mindenkinek, aki szereti.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/35. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?