Vajkán töretlen a fejlődés

Vasárnap

Vajka gazdag múltú község a Csallóköz délnyugati részén, a szlovák–magyar államhatár közelében. Helyzetét nagyban meghatározza, hogy a bősi vízierőmű építésekor a Duna és a Duna-csatorna közé került két másik településsel – Bodakkal és Doborgazzal – együtt. Nem elhanyagolható tény azonban, hogy a községet egyedülálló környezet öleli körül. Számos olyan természeti csoda részesei lehetünk erre járva, amit a zöldellő erdőhöz, a virágzó mező látványához szokott turistaszemek számára is szokatlan. Már első pillantásra otthonosnak, kellemesnek látszik a falu.

Fejlesztések, újítások

Vajkán az elmúlt években a járvány okozta megszorítások miatt sem álltak le a munkával és a korábban eltervezett fejlesztésekkel. Sok a szembetűnő eredmény. A fejlesztések többsége állami és uniós források segítségével valósul meg, de saját forrásból is tudnak korszerűsítéseket végezni. A községháza külső és belső modernizálása például az Európai Unió Régiófejlesztési Alapjából elnyert 274 850 eurós egyszeri támogatásból valósult meg. A költségekhez a községnek 5%-os önrészt kellett vállalnia. Ugyanígy a településkép javítása érdekében az elmúlt években számos programot szerveztek, hogy élhető környezetet teremtsenek, és a község gazdasági és kulturális értékekben egyaránt gazdagodni tudjon. Az idei évre az önkormányzat két fontos projektet tervezett be. Leaszfaltozzák a régi szövetkezeti telephely mellett a temetőig vezető utat, a községháza pedig kőburkolatot kap. Emellett az önkormányzat kispiac létrehozására is pályázott, a községháza oldalsó szárnya melletti részen hoznák létre a helyi kisvállalkozók számára létesített standokat. A tervek négy árusítóbódé felállításával számolnak mintegy 12 ezer eurós költségvetéssel. Mivel a község fontos feladatként tekint a kiskerti komposztálás szemléletének és gyakorlatának terjesztésére, házi komposztálókra már régebb óta pályáznak, de a környezetvédelmi minisztériumtól eddig mindig elutasító válasz érkezett – meséli Álló Donát polgármester. Sikeres pályázat esetén minden háztartás ingyenesen hozzájuthatna egy komposztálóhoz a háztartási hulladék hasznosítására. A polgármester szerint ezzel lényegesen javíthatnak majd a helyi szemétgazdálkodáson, a komposztálók segítségével a háztartási hulladék mintegy fele újrahasznosítható lenne.

Határokon átívelő barátság

Az évszázados együttélés és tenni akarás az emberi kapcsolatokban is tovább él erre. A Duna két partján található községeket például szoros baráti kapcsolatok fűzik össze. Ezeket igyekszik Vajka testvértelepülési együttműködés keretében fenntartani és továbbfejleszteni. Ilyen lehetőség a kulturális együttműködés, a közös hagyományok továbbörökítése a fiatalok felé. Nemrégiben eredményesen zárult a Dunasziget községgel közös partnerségben beadott Interreg-projekt. Vajka és a magyarországi testvértelepülés együttesen 54 ezer eurót nyert el. A projekt keretében helyi fesztiválokat szerveznek a partnerközségek kulturális szervezeteinek bemutatkozására, a fiatalok számára pedig kölcsönös ismerkedési lehetőséget biztosítanak.

Dunaszigettel közösen 54 ezer eurót nyertünk, ebből sikerült színpadot és egy több ember befogadására alkalmas sátrat vásárolnunk. Ezenkívül a pályázat része volt még egy-egy rendezvény lebonyolítása, és egy-egy kirándulás biztosítása a falu fiataljai számára. Ezzel a pályázattal igyekszünk újból összefűzni azt, amit a történelem szétválasztott, hisz mi Dunaszigettel valamikor egy önkormányzat voltunk” – meséli a polgármester.

Megoldásra váró problémák

A bősi vízierőmű megépítése kapcsán az érintett területek – Bodak, Vajka és Doborgaz – évtizedeken át politikai, gazdasági és természetvédelmi számítások ütközőzónája volt, ahol komoly elvek csaptak össze egymással. Most sincs ez másképp. Mindaz, ami az életmódból, a birtok- és településszerkezeti rendszerekből, a közlekedési mintázatokból vagy épp a foglalkozási ágakból kialakult viszonyrendszerből eltűnt, óriási hiányt jelent a községek számára.

Jelenleg ott tartunk, hogy ha ez a helyzet a jövőben nem lesz kezelve, a problémák az önkormányzatok működését fogják veszélyeztetni. Az önkormányzatok költségvetésének két legnagyobb tétele, a fizikai személyek adója utáni részesedés, ezt az alapján kapjuk, hogy mennyi bejelentett lakosunk van, a másik pedig a helyi ingatlanadó. Vajkán a bejelentett lakosok száma évek óta csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor a valóságban ez a szám exponenciálisan növekszik. Ugyanígy, Vajka jelenleg 820 hektárnyi földterülettel rendelkezik. Ennek 70%-a azonban a törvényből kifolyólag nem tárgya a helyi adóknak” – mondja a polgármester.

Öröm az ürömben, hogy a 450 lakosú faluban (amelyben valójában a be nem jelentett személyekkel együtt mintegy 800-an élnek) viszonylag alacsony a munkanélküliség. A kívül-belül megszépült óvodában szeptemberben 14 kisdiák kezdi meg a játékos tanulást. Emellett a civil szervezetek is tevékenyek. A Vajk Polgári Társulás mellett a Csemadok és a Vöröskereszt helyi alapszervezete is kiveszi részét a falu mindennapi életéből, sok mindenben lehet rájuk számítani. A polgármester nem győzi dicsérni az újjáalakult önkéntes tűzoltószervezetet, akik tudásukkal, elszántságukkal és helyismeretükkel ott segítenek, ahol tudnak. A polgármester szerint erő feletti az összetartás.

Kultúra, sport, szabadidő

A Vajka környéki természeti környezet, a Vajkai-tó és a Duna holtágai egyedülálló lehetőséget biztosítanak a természetjárásra. Lehetőség van sporthorgászatra, csónakázásra, túrázásra. Kikapcsolódásra ad módot a helyi római katolikus templom mellett létesített Szent István-park, ahol a Lipcsey György szobrászművész által tervezett Szent István-szobor is fellelhető. A szokásos közösségi rendezvények között első helyen áll a Szent István-nap, melyet idén is megtartottak a községben. Hasonló sikernek örvend a Kis-szigeti halásznap is, amely évről évre gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. Ezekről a rendezvényekről általában a községben és a környékbeli településeken elhelyezett plakátok értesítenek.

Egy kis történelem

Vajka történetének elbeszélését a Csallóköz történetével együtt lenne illő indítani, hiszen az egyik legrégebbi csallóközi településről van szó. A lakosok között elterjedt hagyomány szerint a község állítólag egyenest Géza király fiától, Szent Istvántól kapta a nevét. A szájhagyomány úgy tartja, a király előszeretettel vadászott ezen a vidéken, az egyik ilyen vadászat alkalmával azonban csaknem belefulladt a Dunába, mikor is a helyiek a segítségére siettek és megmentették az életét. Hálából az uralkodó nekik adományozta a környékbeli földeket, ők pedig településüknek a király korábbi nevét adták. Ebbe a legendakörbe tartozik a plébánia udvarán állt somfa története is, amely alatt állítólag István király is előszeretettel pihent meg a hosszú napok fáradalmai után. Igaz vagy sem, annyi bizonyos, hogy oklevél 1186-ban „Vayka” alakban említi először a falut, amikor az esztergomi érsekség birtoka lett, lakói pedig nemesi kiváltságokat kaptak. A községet a trianoni határ kettévágta, a bősi vízierőmű építésekor a Duna és a Duna-csatorna közé került, mely elvágta a szomszédos Keszölcéstől. Ma Pozsony felől a dunacsúni, Dunaszerdahely felől a bősi hídon, valamint a Keszölcés és Vajka között közlekedő komppal lehet megközelíteni. Az erőmű építésének idején érvényben lévő házépítési tilalom miatt az 1980-as években sok fiatal család elvándorolt a községből. Hiányuk mindmáig érezhető, a falu népességszáma és nemzetiségi megoszlása az elmúlt években komoly ingadozást mutatott.

Galéria

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/34. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?