Receptem Kendteknek

Vasárnap

Nagy kihívás előtt álltam. Két hete, amikor kedves kollégáim összefogtak „ellenem”, és azt mondták, no, most aztán elég, rögtön vége a nyárnak, ha tetszik, ha nem, most azonnal vegyek ki két hét szabadságot egyhuzamban, mert jön az ősz, jönnek az új feladatok, jön a Vasárnap szenzációs könyve, a kétnyelvű testvérek kétnyelvű története, és karácsonyig nyugtom nem lesz, muszáj megpihennem, hogy bírjam, s hogy bírják velem.

Így mondták, hogy csakis őmiattuk, hogy majdan rájuk ne szakadjon a munka dandárja. Voltam én már szabadságon idén, próbálkoztam, de erre is megvolt a válaszuk: persze, a főszerkesztő, de a nyelvi szerkesztő és korrektor, Szórád Gyuri utódja még nem volt, amióta az nyugdíjba ment. És kiderült, mindent le is osztottak maguk között, Réka ügyeli, gondozza a két lapszámot, Bianka olvassa, javítja a szövegeket, Veres kolléga megír egy vezért, besegít Hegyi Zsuzsa, nekem csak maradna egy, mielőtt még elmegyek, de úgy elmegyek, hogy hazulról is, nemhogy ám titokban nyitogatom majd a laptopom fedelét! Tilos a Vasárnapra gondolnom is két teljes hétig. Noteatyaúristen, ezek ennyire unnak, szomjúhozzák a nélkülem létet, vagy éppen hogy ennyire szeretnek, s aggódnak értem? Milyen az ember, EP jutott eszembe, hát hiú állat, úgyhogy egyből a második megoldást választottam, könnybe lábadt a szemem, és meghatódtam magamon. Meg persze rajtuk, s azon, hogy nekem ilyen munkatársak jutottak. Ha valaki megkérdezné, miért is családi lap a Vasárnap, most egyből ezt vágnám rá, hát ezért. Nemcsak dolgozunk együtt, együtt is érzünk és gondolkodunk.

No, de azzal kezdtem, hogy nagy kihívás előtt álltam. Mi lehet ebben a kihívás, gondolhatják kedves Olvasóim, s igazuk is volna. Nem, annyira mazochista nem vagyok még én sem, hogy ne bírnék ki két hetet munka nélkül. Hanem hogy akkor a két hét múlva megjelenő Vasárnapba írnék egy lapindítót, három helyett egy, ez tényleg kitűnő üzlet, no de miről? Mi lesz vajon két hét múlva? Vagy mi nem lesz? Hiszen még a lap témáit is csak körvonalakban ismerem, mi lehetne az én vezérfonalam? És akkor jött a Tenkes kapitánya (azt hiszem, ezt már párszor elsütöttem, de mindig beúszik az És akkor jöttre, bocsánat) helyett egy csomó olvasói visszhang. Úgyhogy igen, kedves Vasárnap-olvasók, Önök is besegítettek az én vasárnaptalan szabadságolásom lehetőségébe. Merthogy a francia filléres konyha magyarított receptje olyan sikereket ért el, amilyet a megmaradásunk feletti aggodalom, az eredményeink feletti öröm sem tudott még soha, bár azok is jócskán megmozgatják olykor az olvasói fantáziát. A legtöbbjüknek az tetszett leginkább a két hete itt közölt receptből, hogy: öntsük a tejszínt az edény fedelére, adjunk hozzá egy alumíniumlapot. És kérdezik, én kipróbáltam-e ezt a csodát, merthogy arra is figyelmeztettem akkor, ennek alapján NE főzzék meg a sütőben ezt a krumplis ínyenc receptet. Bevallom, nem próbáltam ki, s mivel eleve idegenkedem a hagymától, per pillanat úgy látom, nem is fogom. Viszont! Megoldódott a problémám: lefordítottam Önöknek, így akit olyannyira izgat, megsütheti vagy főzheti, ahogy neki tetszik. Íme, a francia filléres konyha általam magyarítva. (Figyelmeztetés: azért teljes mértékben, tehát a RECEPTÉRT így sem vállalom a felelősséget!)

Egy kiolajozott tűzálló edény aljára gerezdekre vágott hagymát helyezünk, 4 burgonyát vékonyra szeletelünk, és a hagyma tetejére rakjuk. Sóval, fekete borssal ízesítjük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. 3 csirkemellfilét kockákra vágunk, sózzuk, borsozzuk és a burgonya tetejére rakjuk. Az öntethez egy külön tálban 2 tojáshoz adjunk 200 ml tejszínt, sót, borsot, curryt, provence-i fűszereket (szerintem bármilyet ízlés szerint), jól habarjuk össze, majd öntsük a húsos krumplink tetejére. Az edényt fedjük le sütőpapírral, majd alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig süssük. Közben karikázzunk fel egy paradicsomot, s a 30 perc leteltével vegyük ki a sütőből a tálat, távolítsuk el róla a papírt és a fóliát, helyezzük az étel tetejére a paradicsomkarikákat, szórjuk meg reszelt mozzarellával, csepegtessük meg egy kis olívaolajjal; ha szeretjük, szórjuk meg még egy kis fűszerrel, majd visszatolva a sütőbe, 10 perc alatt süssük készre.

Jó étvágyat!

Nekem nem kellett imádkozni se hétköznap, se VASÁRNAP az ebéd előtt, mint másoknak, én tudtam, hogy mindig jó a kaja.

Szászi Zoltán: Télig mese

Érdekes

Akinek 2021-ben is módjában áll segíteni, hogy 2025-ben és még az után is olvashassuk a Vasárnapot, kövesse Hunčík Péter tavalyi nagyvonalú kezdeményezését, mi pedig mindenképpen megteszünk mindent, hogy méltók legyünk rá. Köszönjük. A számlaszám változatlan:

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/34. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?