Érsekújvár az idő sodrásában

Érsekújvár
Érsekújvár |

A járási székhely elmúlt százhúsz évére, hangulatára és építészeti arculatváltásaira szeretnék felhívni a látogatók figyelmét a megyei fenntartású Thain János Múzeum munkatársai az augusztus 6-án nyíló és október végéig megtekinthető hangulatos történelmi kiállítással.

A bemutatott felvételek részben a Tahin János Múzeum gyűjteményéből valók, amelyeken tetten érhetők mindazon politikai változások, amelyek rányomták a bélyegüket Érsekújvár építészetére, kultúrájára és fejlődésére a huszadik században. A második világháború során a legnagyobb károkat a szőnyegbombázások idején szenvedte el a város, ám később, amikor megkezdték a lakótelepek építését, a város fennmaradó mesés, virággal borított kis utcáit is felszámolták. Pavol Rusnák, a Thain János Múzeum dolgozója, a kiállítás kurátora arról tájékoztatott, hogy az érsekújvári születésű, élete nagy részében Budapesten élő Szabó László festő, rajztanár Érsekújvári albumok gyűjteményéből való a kiállítás egy része. A múlt század kilencvenes éveiben összeállított nem mindennapi gyűjtemény 2018-ban került a múzeum tulajdonába. Különleges ajándék lehet a kiállítás iránt érdeklődő lokálpatrióták számára, hogy a bemutatott darabok között találhatók Thain János képzőművész várossal kapcsolatos dokumentációs rajzai, valamint a múzeum tulajdonában lévő fotók. A bemutatott anyagot az ugyancsak érsekújvári születésű Matkovcsík Szabó Anikó képeslap-gyűjteménye teszi teljessé. A kilencvenes éveiben járó érsekújvári Anikó néni, Szabó László huga a mai napig fontos értékmentő munkát végez. Már eddig is számos kiállítást gazdagított, például a Czuczor Gergely Alapiskolában lévő, egykori tanszereket bemutató tárlatot, vagy a Luzsicza Lajos festőművész emlékére rendezett kiállítást.

A történelmi jellegű tárlaton bemutatják az érsekújvári erődrendszer makettjét. Az értékes időutazást ígérő programra várják a városba látogatókat, a helyi lakosokat és a járási székhelyen ősztől iskolapadba ülő tanulókat, diákokat. Keddtől péntekig 8 és 17 óra között, szombaton 9 és 13 óra között látogatható a kiállítás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?