Megtervezni a jövőt, gondosan gazdálkodni a múlttal

Vasárnap

A Csallóközben található Karcsa települések nevével először II. Endre, 1215-ben kelt oklevelében találkozhatunk. Az oklevelek váltakozva Caracha, Karchan, Korchan alakban, majd 1299-től kezdve következetesen Karchának írják a mai Karcsa helynevet.

E név különböző magyarázatai közül talán a legvalószínűbbet a török eredetű karuca szó adja, melynek jelentése kis udvar. Karcsából rengeteg akad, a történészeknek is fejtörést okoz egy-egy darab nyomába eredni. De megéri! Mi magunk is megpróbálkoztunk vele Királyfiakarcsán.

Dolgos hétköznapok, tervek a jövőre

Milyen legyen a jövő, hogy őrizzük és mikképp fejlesszük az itt lévő értékeket, milyen legyen a település élete? Ezek a kérdések különösen hangsúlyosak a Nagyszombati kerületben található, Dunaszerdahelytől három kilométerre fekvő Királyfiakarcsán. Bár célszerűbb apróbb városkának nevezni, hisz további, az északnyugati részen található 5 falut is magába foglal. Az 1940-ben Damazér-, Erdőhát-, Etre-, Kulcsár- és Solymoskarcsa összevonásával létrejött község épp emiatt nagy múltra tekint vissza. Nevével először egy 1215-ben kelt oklevélben találkozhatunk Corcha alakban, 1349-ben Kyralfaia, 1353-ban Keralifiakarcha, míg 1396-ban Kiralyfyakarcha néven szerepel. Napjainkban dolgos emberek lakják, akik különösen odafigyelnek arra, hogy élhető környezetet teremtsenek, hogy a község gazdasági és kulturális értékekben is egyaránt gazdagodni tudjon.

2018-ban új önkormányzati testületet és polgármestert választottak. Wurczell Zoltán mint elhivatott karcsai polgár került a hat falu élére. Tennivaló akad bőven, vannak azonban olyan fejlesztések, amelyek prioritást élveznek, Királyfiakarcsán ezek közé tartozik a kanalizáció és a vízvezeték-hálózat kiépítése. „A kanalizáció projekt kidolgozása hosszú ideig tartott, még 2006-ban kezdődött el a falunkban. 2018-ban az új önkormányzati választások után szinte az egész átdolgozásra került (építkezési engedélyek meghosszabbítása, tisztítóállomások átdolgozása és a versenytárgyalás kiírása). 2019 decemberében a falu beadta a kérvényt a környezetvédelmi minisztérium által meghirdetett pályázatra, többször találkoztam személyesen a miniszter úrral, ígéretet kaptam a pozitív elbírálásra, de sajnos anyagi feltételek hiányában, negatív választ kaptunk. Természetesen tovább próbálkozunk, ha lesz pályázati felhívás, rögtön beadjuk a kérvényt. A kanalizációs és vízvezeték-hálózati projektek sajnos állami támogatás nélkül önerőből nem tudnak megvalósulni” – mondja Wurczell Zoltán.

A kisebb fejlesztések, csinosítások ellenben gond nélkül megvalósulhattak a községben. Új köntöst kapott a kulcsár-, a solymos- és a királyfiakarcsai kultúrház, benne megújult a színpad és a reprezentatív helyiség is. Az erdőhátkarcsai gyerekek új játszóteret vehettek birtokba, de a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma alá tartozó Környezetvédelmi Alaptól az önkormányzat támogatást kapott a királyfiakarcsai óvoda felújítására is. A múlt megőrzése, a hagyományok tisztelete ma is fontos, a vezetőség célja, hogy a falu továbbra is a lehető legélhetőbb maradjon. A községnek napjainkban több vendégmarasztaló parkja van, a gondosan ápolt környezet számos közösségépítő rendezvény emlékét őrzi.

A foglalkoztatottságra sem lehet panasz. A jövőben új, innovatív ipari park épül fel Királyfiakarcsán. Ez számos előnnyel szolgál majd nemcsak a karcsai falvak, de a járás számára egyaránt. A fejlesztések újabb munkahelyek teremtését jelenthetik, de a tervezett épületegységek is jelentős építőipari kapacitást tudnak majd lekötni.

Galéria

Összetartás felsőfokon

A községházán prózaibb dolgokra is szó terelődik, a járvány a karcsai lakosokat sem kímélte. A polgármester szerint azonban erő feletti volt az összetartás. „Tizenötször teszteltünk, úgy érzem, hogy jól kezeltük a helyzetet, három mintavételi pontot hoztunk létre a helyi kultúrházban, a folyamatos mintavétel biztosított volt. Hálás vagyok azoknak az embereknek, akik segítették a munkát, különösen azoknak, akik az egészségügyben dolgozva nem egyszer az éjszakai szolgálatból jöttek ide, és folytatták a munkát. Ebből a szempontból szerencsés helyzetben voltunk, a három mintavételi ponton összesen 18 ember dolgozott, ami nemcsak az egészségügyi dolgozókat, hanem az adminisztratív munkaerőt és a tűzoltókat is érintette. Ebből a szempontból is lehetett számítani a lakosokra” – meséli a polgármester.

Mennyi az annyi?

Ha valaha megfordult a fejünkben, hogy Csallóköz miért bővelkedik ennyiféle Karcsában, az a honfoglalást követő századokban találhatja meg a választ. A Karcsa nevű szálláshelyek ekkor bővültek megkülönböztető előtagokkal, amelyek a birtokosuk nevére, lakosaik foglalkozására utaltak. A jelenlegi közigazgatási rendszer alapján két központi falu van, amelyekhez a további karcsai falukat csatolták.

Hogy mennyire jó érzés Karcsafalván élni, azt a számok is bizonyítják. Királyfiakarcsán napjainkban több civil szervezet is működik. A tűzoltók, a sportolók, a nyugdíjasok mellett a község Manóklubbal is büszkélkedhet. A nyugdíjasklub tagjai jelentős részt vállalnak a falu kulturális életének szervezéséből, fáradalmaikat a vezetőség is ott jutalmazza, ahol tudja. „Bár a lehetőségeink a járvány miatt korlátozottak voltak, emiatt aztán több ünnepváró rendezvényünk el is maradt, az emberek nem tudtak találkozni egymással. Elmaradt például a falunap és a nyugdíjasnap is, de már dolgozunk a rendezvények pótlásán. Ilyen rögvest a nyugdíjas évzáró. Azt tudni kell, hogy a királyfiakarcsai önkormányzat minden év végén meghívja és megvendégeli a helyi nyugdíjasokat. Számukra készülünk most átadni egy nyugdíjasklubot is, melyet tavaly a járvány miatt nem tudtunk. De tartottunk idén jótékonysági sportnapot, és a környezetünkre is ügyelünk, önkéntes szemétgyűjtési akciót például többször szerveztünk már a faluban” – mondja a polgármester.

Befektetés a magyarság jövőjébe

A királyfiakarcsai székhelyű Petőfi Baráti Társulás 2001-ben hiánypótló szándékkal alakult meg, hogy a kulturális és a hagyományőrző rendezvények számát növelje. A társulás idén, a nemzeti összetartozás napjáról megemlékezve ünnepélyesen átadta a Karcsai Magyarság Házát a Cserkészliget magas fáival tűzdelt, kellemes környezetében. A rendezvényen Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára is részt vett. A házban látható impozáns, életnagyságú festményt, amely Petőfi Sándor életútját örökíti meg, a dunaszerdahelyi művész, M. Kiss Márta készítette. A tervek szerint a jövőben számos újítást eszközölnek a Karcsai Magyarság Házában, hisz ez a ház jelképezi és egyszersmind erősíti is a magyarság egységét Királyfiakarcsán és a járásban egyaránt.

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/30. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?