Porciunkula vásár koncertekkel és óvintézkedésekkel

Érsekújvár
Érsekújvár |

Rendhagyó módon idén nem a főtéren rendezik meg a Porciunkula egyházi ünnephez kapcsolódó rendezvényeket. A pénteki és szombati kirakodóvásárt a város központjában lévő Majzon téren nyitják meg, és a közeli kertmoziban lesznek a koncertek.

Az önkormányzat és a városi Novovital cég a Porciunkula egyházi ünnephez kötődő vásárt az Érsekújvári Regionális Közegészségügyi Hivatallal folytatott egyeztetés alapján ezerfős tömegrendezvényként valósítja meg. Emiatt szükség lesz bizonyos óvintézkedések betartására. A kirakodóvásár és a frissítős standok a Majzon téren lesznek, emiatt lezárják a forgalmat a Törökszalasztó utca egy részén az Ernő bástya kereszteződésétől az uszodáig. A területre való belépéskor kötelező lesz a kézfertőtlenítés és az arcvédő maszk viselése, amit fogyasztáskor levehetnek a vendégek. A látogatóknak nem kell felmutatniuk sem Covid-tesztet, sem oltási igazolást, de a létszámkorlátozás miatt ellenőrzik a vásári területre való belépést, illetve kilépést a szervezők. Pénteken a kertmoziban fellép a népszerű magyarországi Irigy Hónaljmirigy együttes, majd Eva Máziková és az Akcent Live szórakoztatja a közönséget. Szombaton is zenei csemegékre számíthatnak a vendégek, este hat órától az Iný Štýl együttes, majd a Betty Love koncertje, és kilenc órától Dominika Mirgová, az Addis és Šorty, végül a Desmod együttes és Robo Šimko lép színpadra. A porciunkulai búcsú elnyerhető augusztus 1-jén déltől másnap estig. Kovalcsik Zoltán Cirill ferences szerzetes arra kéri a zarándokokat, hogy a megfelelő védettségűek vegyenek részt az ünnepen. Az érsekújvári ferencesek közösségi oldalán követhetők lesznek élő adásban a szentmisék. Augusztus 1-jén 14 órától lesz gyóntatás, 17 órától keresztút a kálvárián, majd 19 órától szentmise, és ezt követően szentségimádás. Augusztus 2-án hajnali 5 órakor lesz szentmise a megholtakért és 8 órakor szentmise a hivatásokért. Celanoi Tamás, Szent Ferenc életrajzát összefoglaló könyvében ez olvasható. „Isten szolgája, Ferenc, termetre alacsony, lélekben alázatos, hivatásában kicsi, egy darabka földet hasított ki magának és övéinek a világból, mivelhogy csak úgy szolgálhatott Krisztusnak, ha volt valamije a világon. Bizonyára nem isteni rendelés nélkül történt, hogy időtlen idők óta Portiunculának nevezték azt a helyet, mely azok osztályrészéül volt kiszemelve, akik a világból semmit sem akartak magukénak mondani“. Innen ered a Porciunkula megnevezés, amelynek üzenete, hogy valamennyien vándorok és jövevények vagyunk, semmit se tulajdonítsunk a magunkénak. Széchényi György esztergomi érsek 1691-ben emelte városi rangra Érsekújvárt és engedélyezte, hogy neves egyházi ünnepeken vásárokat tartsanak.

A Porciunkula vásárokban imakönyveket, szentképeket árultak, és a hagyományos vásárfiák egyike a faragott fakanál volt. A kifestett, évszámmal ellátott fakanalat színes szalagokkal díszítették. Akit a vásárfiaként beszerzett új fakanállal megütögettek, annak egész évben jól szolgált az egészsége, talán érdemes lesz kipróbálni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?