Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen

koronavírus Franciaország

Könnygázt vetett be a párizsi rendőrség csütörtökön a tüntetők ellen, akik az új járványügyi korlátozások miatt vonultak az utcára.

Helyszíni jelentések szerint a francia fővároson menetelő tüntetők közül többen kiváltak a demonstráló tömegből, kövekkel és palackokkal kezdték dobálni a helyszínre vezényelt rendőröket, akik ezután könnygázzal próbálták megfékezni a rendbontókat. Néhány tüntető megtámadott egy járőröző rendőrt, felborította a motorbiciklijét. A rendőrnek futva kellett menekülnie a feldühödött tüntetők elől.

Párizsban egyszerre három tüntetés zajlik az új járványügyi korlátozások ellen. A Trocadéro téren a Nemzeti Front volt alelnöke, Florian Filippo felhívására demonstrálnak. Egy mások tüntetés a Bastille téren kezdődött, majd a menet elindult a főváros utcáin. Még egy tiltakozó menet indult el az Invalidusok háza elől, hogy csatlakozzon a kötelező oltás ellen tiltakozó egészségügyi dolgozókhoz.

Párizson kívül több nagyvárosban, Marseille-ben Montpellierben, Nantes-ban és Toulouse-ban is tüntetnek.

A francia parlament heves viták után péntekre virradóra fogadta el azt a törvénytervezetet, amely kiszélesíti a Covid-igazolás használatát a mindennapi életében, hatósági karantént ír elő a fertőzötteknek,  kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a tűzoltók számára. A koronavírus-járvány 2020. márciusi kezdete óta ez a kilencedik francia törvény a Covid-19 terjedésének megakadályozására. A szigorításokat, amelyeket Emmanuel Macron államfő július 12-i beszédében jelentett be, a koronavírusnak a delta variáns által okozott negyedik hullámával és a lyos járványügyi helyzettel indokolta a kormány. A korábbiaknál fertőzőbb variáns az új eseteknek már csaknem nyolcvan százalékát okozza.  Az újonnan fertőzöttek száma a hét eleje óta minden nap húszezer felett volt, amire május eleje óta nem volt példa, s ami tízszerese a két héttel ezelőtti adatoknak.

A törvényt várhatóan a hét végén fogadja el a szenátus, de a benne foglalt intézkedéseket rendelet formájában már a hét elején kihirdette a kormány.

Jóllehet az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről konszenzus alakult ki a társadalomban, a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) használatának kiterjesztése a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyekre (vendéglátóhelyek, kulturális intézmények, nagyobb üzletek, vonatok, kórházak, vásárok, fesztiválok), valamint a kiróható súlyos büntetések heves vitát váltottak ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?