A kormánypártok lerövidítenék a választások előtti moratóriumot

választás 2020 illusztráció
Pozsony |

A kormánykoalíció lerövidítené a választások előtti moratórium időtartamát, a Sme rodina azonban ódzkodik a változtatástól, ezért legkorábban az augusztusi kormányülésen szavaznak a belügyminisztérium által benyújtott javaslatról.

A szerdai kormányülés napirendjéről lekerült az oktatási törvény módosítása, amely meghatározná a nemzetiségi iskola fogalmát, a koalíción belül nem született azonban megállapodás a választások előtti moratórium módosításáról sem. A belügyminisztérium javaslata alapján a választásokat megelőző 48 órában lenne tilos nyilvánosságra hozni a közvélemény-kutatás eredményét. A Smer és az SNS – Kotleba képviselőinek a segítségével – bevezette az 50 napos moratóriumot az előző választási időszakban, ezt azonban Zuzana Čaputová államfő megtámadta az Alkotmánybíróságon, ami végül kimondta: a választások előtt 50 nappal betiltani a közvélemény-kutatásokat alkotmányellenes. Jelenleg a 14 napos szabály van érvényben, de az SaS szerint ez is feleslegesen hosszú ideig korlátozza az emberek információhoz való jogát.

A Sme rodina arra hivatkozott, egyeztetni szeretne a párt parlamenti képviselőivel, hogy a kormány által elfogadott javaslatot ne kelljen utólag „kijavítani” a parlamentben. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter elárulta, túl rövidnek tartja a 48 órás korlátozást. Úgy véli, legalább egy héttel vagy 10 nappal a választás előtt kellene meghúzni a határt. „Hogy egyesek ne tudják valamilyen manipulált felméréssel az utolsó pillanatban befolyásolni a közvéleményt” – magyarázta a tárcavezető.

Ondrej Dostál (SaS) parlamenti képviselő szerint nem helytálló az érv, amely szerint a felmérések manipulálva vannak a választások előtt. A politikus szerint, ha visszaélnének a közvélemény-kutatásokkal, akkor az az egész év során hatással lenne a közvéleményre, nem pedig csak közvetlenül a voksolás előtt. Az SaS már korábban kezdeményezte a moratórium eltörlését, jelenleg azonban elfogadhatónak tartják a belügyminisztérium által javasolt kompromisszumot. „Egy napra szeretnénk lerövidíteni, de ha az összes koalíciós párt beleegyezik, akkor a 48 órát is elfogadjuk.

A Sme rodina nem fejtette ki, miért függesztették fel a tárgyalást, ezért megvárjuk a koalíciós tanácsot” – tette hozzá Branislav Gröhling (SaS) iskolaügyi miniszter. Veronika Remišová (Za ľudí) szintén megerősítette, a Sme rodina kezdeményezte a tárgyalás halasztását, ezért majd a koalíciós tanácson térnek vissza a témára. A legkisebb kormánypárt vezetője hangsúlyozta, ő üdvözli a választásokra vonatkozó szabályok reformját. Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szintén helyesli a felmérésekre vonatkozó előírások enyhítését.

„Az, hogy néhány politikusnak ez megfelelt az előző időszakban, és meg akarták hosszabbítani, demokratikus gondolkodásukról árulkodik. Ha most a mellüket verik, azzal, hogy ők a legnagyobb demokraták, elég felidézni, mire voltak képesek, amikor hatalmon voltak. Én ezt a javaslatot jónak tartom, szerintem támogatni kell” – mondta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?