Gyors fogyás almaecettel

almaecet

Az almaecet valóban hatásos lehet, de nem mindegy, hogy mikor és mennyit fogyasztunk belőle. Az almából vagy annak borából (cider), esetleg az almamustból nyert borostyánszínű ecetet többen csodaszernek tartják. De mikor és mennyit érdemes fogyasztani?

Az almaecetet vagy almaborecetet a rák ellenszerének, a baktériumok elpusztítójának, a cukorbetegség elleni harc megoldásának, az érrendszer tisztítójának, a karcsúság elérése eszközének vélik. Az almaecet iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy már kutatásokat is végeztek a hatásáról.

Az almaecet vagy almaborecet hatásosságának a tesztelésére állatkísérleteket és klinikai vizsgálatok is végeztek.

Érdekes

Több, ígéretes eredmény született:

  • A magas szénhidráttartalmú ételek elfogyasztását megelőzően bevett almaecet hozzájárulhat a vércukorszint csökkenéséhez.
  • A 2-es típusú cukorbetegeknél, ha azok a vércukorszintet szabályozó gyógyszereik mellé este almaecetet fogyasztanak, fehérjedús táplálékkal kombináltan, a reggeli órákban alacsonyabb vércukorszint mérhető.
  • Egerekkel végzett kísérletek alapján az almaecet – magas koleszterintartalmú diéta mellett adagolva – koleszterinszint-csökkentő hatású. Egy humán vizsgálat alapján az almaecet a trigliceridszintet és a rossz koleszterin szintjét, azaz az LDL-szintet is csökkenti.
  • Egy japán kutatás alapján az almaecet adagolása az állatoknál fogyást idéz elő. Ez alapján azonban nem vehető biztosra, hogy a testtömegcsökkenés az embereknél is bekövetkezik. Egy vizsgálat alapján az almaecet fogyasztása késlelteti a gyomorürülést, azaz hozzájárul a teltségérzet kiváltásához, és erre visszavezethetően nem kizárt, hogy az éhségérzet ritkábban jelentkezik.
  • Az ecetsavban az a jó, hogy a szervezet által tárolt, fölösleges zsírokat bontja le. A recept nagyon egyszerű, minden étkezés előtt meg kell inni egy pohár vizet egy kanál almaecettel.
  • Az íze nem túl kellemes, de egy kiskanál mézzel javítható, vagy akár teába is öntheti. Az almaecet csökkenti az étvágyat, serkenti az anyagcserét, sőt, a koleszterinszintet is rendbe hozza. Természetesen csak az almaecettől nem lehet fogyni, érdemes mellette diétát tartani – de legalábbis egészségesen étkezni –, és mozogni.

Bár néhány esetben rendelkezésre állnak klinikai vizsgálati eredmények, amik alapján ígéretesnek tűnik az almaecet alkalmazása, nem szabad megfeledkezni arról, hogy túlzott mértékű, főként hígítatlan formában való fogyasztása mellékhatásokkal járhat.

A leggyakrabban felmerülő aggály a savas karakterű folyadék által okozott fogzománc-károsodás, ami szívószálas fogyasztással és az azt követő tiszta vizes szájöblítéssel többé-kevésbé elkerülhető.

Számolni kell az alma(bor)ecet okozta nyelőcső-irritációval, gyomorégéssel, illetve refluxos panaszokkal! Aki már eleve gyomorégéses panaszokkal küzd vagy refluxos, jobb, ha kerüli a savas folyadékokat, így az almaecetet és az almaborecetet is!

(egeszsegkalauz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?